Joi, 20 martie, de la ora 18:30, la Teatrul Ariel din Târgu Mureş va avea loc manifestarea „MARTIE NEGRU 35”, organizată de Asociația „15 Decembrie – Zi a solidarității româno-maghiare”.
Kincses Előd, membru al asociației și organizator al evenimentului, a declarat pentru cotidianul Cuvântul liber că, în cadrul manifestării, va fi prezentat un documentar video, unele dintre înregistrările din martie 1990 fiind difuzate în premieră.
După prezentarea acestui colaj, care va dura aproximativ 17 minute, vor avea loc patru discursuri: două susținute de invitați vorbitori de limba română și două de vorbitori de limbă maghiară. Este vorba despre prof. Gabriel Andreescu, opozant al regimului Ceaușescu și fost membru CPUN în perioada de după Revoluție, Florin Mihalcea, președintele Asociației „Timișoara” – coautor al celebrei „Proclamații de la Timișoara”, respectiv despre László Tőkés și Kincses Előd.
Referitor la Proclamația de la Timișoara, Kincses Előd a menționat că „dacă ar fi fost acceptată acea cerință, celebrul punct 8, cred că am trăi acum într-un alt fel de țară”. Punctul 8 din Proclamația de la Timișoara prevedea ca „legea electorală să interzică, pentru primele trei legislaturi consecutive, dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate”.
Discursurile vor fi urmate de prezentarea filmului „Campionul Balcanic”, realizat de Réka, fiica lui Kincses Előd, care va fi subtitrat în limba română. Filmul vorbește despre întâmplările trăite de familia Kincses în perioada martie ’90 și după acele evenimente din Târgu Mureș, iar titlul face referire la faptul că avocatul târgumureșean a fost campion balcanic la atletism în anul 1961.
Kincses Előd a răspuns la întrebarea cotidianului Cuvântul liber despre oportunitatea de a discuta în continuare despre acele evenimente, susținând că, în opinia sa, trecutul trebuie cunoscut: „După mine, trecutul trebuie cunoscut, că altfel nu înveți din greșeli. Eu sunt adeptul cunoașterii trecutului. Dar trecutul prezentat corect”, a spus acesta.
Întrebat dacă cei care prezintă evenimentele sângeroase din martie ’90 din Târgu Mureș nu ar trebui să țină cont, acum mai mult ca oricând, de situația politică din jurul României, de războiul din Ucraina și de încercările Rusiei de a destabiliza situația din România, avocatul a răspuns: „De aceea e bine să vorbim despre Martie Negru, să se vadă că, de fapt, nu târgumureșenii au făcut acel prăpăd, ci s-a organizat din exterior”.
Intrarea la evenimentul din 20 martie este liberă, însă doritorii sunt invitați să își înregistreze prezența la numărul de telefon 0365 407 951, având în vedere că accesul este permis în limita locurilor disponibile în sală.
Dragoș Bardoși