Să auzi cel puţin de la un turist român sau din oricare altă ţară că Târgu Mureşul este poate, cel mai frumos oraş al Transilvaniei, reprezintă un fapt aproape cotidian. Expresia desăvârşirii artistice este Palatul Culturii, construit în Art Nouveau, cartea de vizită a fiecărui târgumureşean, în dialogul cu oricare dintre cetăţenii lumii, la fel cum insigne de pus cu mândrie în piept sunt locurile, oamenii şi întâmplările de peste timp: Schola Particula, din incinta Bisericii Reformate din Cetate, prima şcoală cu bibliotecă atestată pe cuprinsul României actuale, Teleki Teka, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României, sau Catedrala Mare, lăcaşul ortodox de cult cu cea mai mare suprafaţă pictată din România.
Sângeorgiu de Mureş este cunoscut până departe, prin apele sărate de aici, despre care acum se ştie că au cea mai mare concentraţie de iod din Transilvania. Cele câteva „fântâni sărate” de demult se întind acum pe 13 hectare, într-un centru balnear şi de wellness de patru stele. La câţiva paşi este Castelul Máriaffi, una dintre cele mai frumoase dovezi de dăinuire trainică a castelelor din judeţul Mureş. Deţinut de familia Máriaffi până în anul 1945, castelul a fost apoi naţionalizat şi făcut loc de creştere a porcilor. După retrocedarea către moştenitori, Castelul a fost a fost cumpărat de Consiliul Local şi a primit strălucire, care îi va fi şi mai frumos şlefuită prin evenimentele culturale ce îi vor da suflu nou. Parcul din jurul Castelului se află pe dealul Sângeorgiului şi mai demult avea rolul de a apăra frumosul edificiu. Acum, în chip simbolic, aici străjuieşte un stejar ce numără deja peste 720 de ani.
Mândria Gorneştiului este Castelul de aici, considerat a fi capodopera barocului din Transilvania, numit de mulţi „bijuteria din Mureş”. Castelul, a cărui construcţie a fost începută de contele Teleki László şi finalizată după aproape 100 de ani, se înalţă într-un superb parc dendrologic, împlinit de castani, frasini, salcâmi, stejari şi nuci. Aici au ajuns şi statuile confecţionate la Viena, ce îi întruchipează pe Venus, Bacchus sau Neptun, într-un stil nemaintâlnit în toată Transilvania. În Teleac, sat al Gorneştiului, s-a născut cardinalul Alexandru Todea, care a fost 13 ani încarcerat de comunişti la Sighet, primind o condamnare la muncă silnică pe viaţă. Din timpul vizitei Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea în România a rămas în amintirea întregii lumi celebrul sărut pe fruntea Cardinalului. La Gorneşti am găsit desertul întâlnit la mesele de duminică din satele ungureşti, devenit atât de celebru, încât a fost preluat în meniurile multor restaurante cu stele Michelin, din toată Europa: SOMLÓI GALUSKA
Castelul din Dumbrăvioara era cunoscut ca unul dintre cele mai fastuoase locuri de trăit ale aristocraţilor din toată Transilvania, motiv pentru care zidurile sale au găzduit nume mari ale acelor timpuri, care veneau la vânători de vază în Munţii Gurghiului. Se spune că aici au ajuns Eduard al VII-lea – Regele Regatului Unit, Ferdinand – Ţarul celui de-al treilea Imperiu Bulgar, sau Rudolf – Arhiduce de Austria şi prinţ moştenitor al Austriei, Ungariei şi Boemiei. Castelul, început de cancelarul Transilvaniei – contele Teleki Sámuel – a fost continuat de strănepotul său, Teleki Sámuel (Samu), cel rămas în istorie ca celebru explorator al Africii. Capela din cimitirul vechi de pe dealul Dumbrăvioarei este acum loc de odihnă pentru telekieni şi punct de pelerinaj pentru cei ce le ţin amintirea vie. Cu toate acestea trăite şi simţite, în Ernei puteţi gusta ceea ce n-are cum să vă scape în Ardeal: VARGABÉLES.

Glodeniul are şi el un Castel, despre care se spune că ar fi fost cel mai frumos din Transilvania construit în stil empire, având curte frumoasă şi parc mare, aşa cum erau domeniile de pe lângă Budapesta. Blazonul Castelului tronează peste sat, chiar dacă acum Castelul este loc de îngrijire pentru oameni în nevoie. În centrul Glodeniului, găsim şi parcul cu cele 20 de statui ale principilor aleşi ai Transilvaniei. Dintre toate locurile Mureşului pe care le-am umblat, ne gândeam din care o să vă aducem o reţetă pe care toţi o aşteptaţi. La Glodeni am găsit-o şi vă arătăm cu bucurie cum se face aici GULYÁSLEVES.

În Sânpaul, Haller Gábor a ridicat un semeţ Castel, după chipul edificiului din Gödöllő, cel mai mare palat baroc din Ungaria. Se spune că aici a trăit un grof care l-ar fi bătut crunt şi nedrept pe un slujitor, ce trebuia să fie dat exemplu celor ce mai îndrăzneau să fure din lucrurile de la castel. Groful nu ştia că nevasta omului era o vrăjitoare cu puteri negre, care l-a blestemat pe Haller şi tot ce avea el, inclusiv castelul din Sânpaul, care a fost distrus de mai multe ori şi astăzi este o ruină.
În Ungheni găsim Mănăstirea Recea, botezată printre trăitorii de pe-aici ,,Mireasa de piatră”. Ca s-o facă aşa cum o vedem astăzi, la mănăstire au fost aduşi meşteri buni de la Veneţia şi ei au arătat cum trebuie puse pe pereţi miliardele de piese de mozaic. Aşa s-a născut şi este trăitoare peste vremuri singura biserică din Europa – şi cea mai mare – lucrată integral în mozaic.
Curteniul Sântanei este ştiut drept satul unde „nici o casă nu e fără flori”. Oameni îndrăgostiţi de frumos vin aici din toată ţara să-şi cumpere flori şi răsaduri, în locul unde putem gusta o mâncare ce numai prin Ardeal o veţi găsi, ce trimite din abur miros de mărar şi care vine din origini ungureşti. Este ceva între zeamă şi tocăniţă, bun de pus pe masă la oaspeţi de departe: LUCSKOS KÁPOSZTA.

Aflat pe partea stângă a drumului ce pleacă de la Târgu Mureş spre Sighişoara, Castelul Tholdalagi din Corunca era înconjurat, în vremurile sale de renume, de o grădină mare, de 120 de iugări. Frumosul edificiu avea pe atunci şi una dintre cele mai bine dotate biblioteci din Ardeal, ale cărei piese au ajuns în fondul Bibliotecii Teleki din Târgu Mureş. Castelul din Corunca este trist acum, aflat într-o părăsire din care îl trezesc uneori alte şi alte planuri de restaurare.
Sâncraiu de Mureş este cunoscut printre pescari şi printre iubitorii de aer curat, pentru că aici vezi nuferi şi lebede pe luciu frumos de apă. De aceea, oamenii de prin Mureş ştiu că dacă vine vorba de mâncare în Sâncrai, peşte ne aşteaptă. Şi n-o să vă pară rău dacă încercaţi un CRAP PE PAT DE LEGUME LA CUPTOR.

În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber, puteți degusta din bunătățile mureșenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiți pe www.istoriecugust.ro, unde puteți comanda și cartea care în două zile ajunge la dumneavoastră.