Perioada postului ne dă răgaz de multe: să cugetăm mai mult la noi, să alergăm mai puţin, să vorbim mai puţin şi mai atent, să căutăm binele în tot şi mai ales în oameni, să respirăm mai mult, să inspirăm mirosul viu al primăverii, să reîncepem cutreieratul pieţelor pentru alegerea celor mai proaspete trufandale.
Postul nu este nicidecum o pedeapsă gastronomică, ci dimpotrivă , este o bucurie în a alege să mâncăm un pic mai curat, mai atent, mai aplecat spre natură.
Alegerea deserturilor de post ne este foarte la îndemână, pentru că uite, tocmai ce am îmbrăţişat unul dintre cele mai bune deserturi de post: mucenicii cu nucă şi scorţişoară şi câte şi mai câte alte variante ar mai fi.
Vă împărtăşesc azi reţeta bunicii mele de turtă dulce de post pe care o făcea extrem de des în Postul Paştelui. Este atât de simplu de făcut şi atât de bună şi aducătoare de bucurie, încât am zis ca merită să o transmit mai departe şi să o las scrisă aici.


Nr. de porţii: 2 turte dulci în formă de chec. Timp preparare: 20 min. Timp total: 1 oră.

Ingrediente: 500g zahăr ; 500g faină; 500ml apă ;100ml ulei; scorţişoară; cuişoare; 1 praf de copt; 1 lingură bicarbonat de sodiu; nucă, stafide, coajă de portocale confiate.
Metoda de preparare:
Zahărul se caramelizează la foc potrivit într-o cratiţă pe aragaz/ plită. După ce s-a topit uniform se toarnă cele 500ml apă şi se lasă la foc mediu până când se topeşte tot caramelul. Dacă vreţi să puneţi cuişoare, acum este momentul să le puneţi la fiert odată cu apa. Opriţi focul şi adăugaţi restul ingredientelor ( faină, ulei, scorţişoară, praf de copt, bicarbonat ). Amestecaţi cu o lingură sau cu un mixer, apoi daţi la cuptor într-o formă în care aţi pus deja hârtie de copt. Se coace la 160 grade celsius, temperatură constantă sus-jos.
Se pudrează cu zahăr amestecat cu un strop de scorţişoară şi se mănâncă cu voioşie şi inimă bună!

Irina Lazăr


Irina Lazăr este proprietarul și chef Bistro 222, cartierul Maurer Târgu Mureș.