Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat, în cadrul ședinței Consiliului Tehnico-Economic (CTE), Studiul de Fezabilitate cu noii indicatori tehnico-economici ai investiției privind prelungirea Căii Sighișoarei, condiționând acest aviz de aprobarea, prin vot în Consiliul Local, a acestor indicatori până la data de 18 martie. Astfel, a fost convocată o ședință de urgență a deliberativului local, consilierii fiind chemați să aprobe majorarea valorii totale a investiției, care va ajunge la 388.639.209,21 lei, TVA inclus. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene.
De la ultima sa evaluare, realizată în 2023, proiectul s-a scumpit cu aproape 100 de milioane de lei, din cauza creșterii prețului materialelor de construcții și a costului forței de muncă. În 2023, costul total al investiției era estimat la 282.535.621,56 lei.
Investiția vizează realizarea unui tronson de legătură între strada Budiului și sensul giratoriu de la coborârea de pe autostradă, în zona Metro. Proiectul include, de asemenea, mutarea unor rețele de utilități aflate pe traseul acestui drum de legătură.
Obiectivele directe urmărite prin acest proiect includ amenajarea unui drum ocolitor între nodul rutier al autostrăzii A3, deja existent și prevăzut cu sens giratoriu, și strada Budiului; realizarea unei intersecții cu strada Budiului și racordarea acesteia la viitorul tronson 4 al Inelului Ocolitor; asigurarea continuității traficului pe traseul propus prin implementarea tuturor tronsoanelor; amenajarea unei părți carosabile capabile să suporte traficul greu pentru o perioadă de 30 de ani; respectarea elementelor geometrice ale traseului în plan orizontal pentru un trafic cu o viteză de 50 – 70 km/h; instalarea iluminatului public în intersecțiile drumului și pe sectoarele care includ lucrări de artă; asigurarea colectării și evacuării apelor provenite din precipitații, cu descărcarea acestora în afluenții adiacenți traseului.
Pe lângă acestea, proiectul urmărește și obiective indirecte, precum reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare, îmbunătățirea condițiilor de siguranță rutieră, scăderea numărului de accidente și sporirea confortului în timpul deplasărilor. De asemenea, se are în vedere reducerea emisiilor de poluanți și a impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit deviat, cât și a celui urban rămas în zonă, precum și diminuarea poluării fonice în ariile rezidențiale.
Andrei Roman