Maria Kulcsar Pârvu şi „lungul drum al căutării de sine”

Licenţiată a Academiei  Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport în anul 1969, fostă sportivă de performanţă (profesând, o perioadă la liceele din Târgu Mureş,) Maria Kulcsar-Pârvu a absolvit, în 2007,  Şcoala Populară de Artă din municipiu, la clasa prof. Lucia Călinescu, secţia de pictură-icoane şi ulei pe pânză. Din 2006 este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, fiind cunoscută mai ales ca iconar pe sticlă, meşteşug ale cărui taine le-a dezvăluit multor generaţii de copii, căci, dincolo de penelul sensibil al artistei, se ascunde o personalitate energică, un om de bază, o voce ascultată, o profesoară exigentă, dar apropiată de sufletele învăţăceilor săi.

De-a lungul unei prodigioase cariere, ce se întinde pe parcursul a câtorva decenii, pe lângă expoziţiile personale, artista a participat la numeroase expoziţii colective la Galeria de Artă „Unirea”, Muzeul Judeţean de Etnografie Mureş, Centrul Judeţean pentru Valorificarea Culturii Tradiţionale Mureş Cetatea Medievală Târgu Mureş „Zilele Târgumureşene), Ministerul Culturii, Prefectura Mureş, Casa „Mihai Eminescu” Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia  precum şi la tabere de creaţie din Sighişoara (icoane pe sticlă), Sovata (pictură în ulei pe pânză), Râciu, Şăulia, Leptokaria (Grecia) etc.

Printre distincţiile obţinute se numără diplomele acordate la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Artă. Festivalul de pictură şi Grafică „Vespasian Lungu” din Brăila,  Expoziţia de artă populară şi meşteşuguri tradiţionale şi Muzeul Judeţean de Etnografie Mureş ş.a.

În urmă cu aproape un deceniu, redacţia cotidianului nostru a avut privilegiul de a găzdui vernisajul celei de a opta expoziţii personale a Mariei Kulcsar Pârvu, în prezenţa a numeroşi membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş.

În calitate de gazdă a evenimentului, regretatul poet şi publicist Lazăr Lădariu a vorbit despre peisajele artistei, plasându-le sub semnul „liniştii pline de farmecul privirii”, iar pictorul, sculptorul şi muzeograful Vasile Mureşan desluşea, în pânzele de pe simeze, „lungul drum al căutării de sine, în jocuri de culori, ritmuri şi lumini de mare rafinament cromatic”. „Căpătând noi valenţe, pictura Mariei Kulcsar este şi o mărturisire a credinţei, a simţului rânduielii”, observa, la rândul său, pictorul Călin Bogătean, referindu-se la piesele cu tentă religioasă ale autoarei.

Conchizând, Maria Kulcsar Pârvu dovedeşte cu asupra de măsură că, citându-l pe John Keats, „frumosul este o veşnică bucurie”, oricât de urâtă, de rău alcătuită şi de strâmbă ar fi lumea în care trăim.

„Încă elev la Liceul cu Program Sportiv «Szasz Adalbert», după antrenamentele de handbal, am intrat în atelierul doamnei profesor Kulcsar Pârvu , sau coana mare, unde am rămas fascinat de tot ce era acolo. Atunci s-a sădit în mine dorinţa de a picta şi cu ajutorul, răbdarea, blândeţea… doamnei profesor am început să pictez prima mea icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, iar pe această cale doresc să îi mulţumesc, pentru că, datorită ei, astăzi pictez”, mărturiseşte pictorul Horaţiu Călugăr. (foto – facebook.com)

Ileana Sandu