O veste importantă pentru Târgu Mureș vine din partea deputatului PSD Dumitrița Gliga, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO: se iau primele măsuri esențiale pentru reabilitarea clădirii Teatrului Național din Târgu Mureș. Dumitrița Gliga a declarat pentru Cuvântul liber că au început procedurile pentru clarificarea situației patrimoniale a Teatrului Național. „Este vorba despre faptul că, în perioada imediat următoare, Ministerul Culturii, condus de doamna ministru Natialia Intotero, inițiază demersurile în vederea emiterii unei Hotărâri de Guvern pentru ca terenul aferent clădirii Teatrului să fie înscris în aceeași Cartea Funciară. În Hotărârea de Guvern din 2006, doar construcțiile – clădirea Teatrului Național – au fost au fost înscrise în acest CF. Am început procedurile pentru emiterea unei noi Hotărâri de Guvern, astfel încât actele de proprietate să fie în regulă, să fie înscris și terenul aferent”, a precizat deputata social democrată.
Doar după acest pas obligatoriu, Ministerul Culturii va putea iniția și demersurile pentru identificarea surselor de finanțare necesare acestei ample investiții – respectiv pentru de reabilitarea și restaurarea Teatrului Național din Târgu Mureș, o clădire emblematică atât pentru oraș, cât și pentru România.
“Săptămâna trecută am primit în Târgu Mureș vizita ministrului Culturii, doamna Natalia-Elena Intotero. Discuțiile s-au axat pe protejarea și promovarea patrimoniului cultural din județul Mureș. Întâlnirea a vizat punerea în valoare a patrimoniului nostru, susținerea evenimentelor culturale, identificare unor posibile surse de finanțare pentru reabilitarea unor obiective și, de asemenea, discuții punctuale privind modificări legislative în domeniu”. a mai precizat Dumitrița Gliga.
Printre inițiativele viitoare se numără și organizarea unui concert în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” și alte activități și evenimente culturale dedicate celor mici, în contextual anului 2025 – declarat Anul Național al Copilului.
Județul Mureș, cu peste 2.000 de monumente istorice, își consolidează astfel locul pe harta culturală globală, atrăgând turiști și investitori în acest sector strategic.