În timp ce administrația locală din Târgu Mureș nu a reușit, în aproape 36 de ani, să construiască niciun obiectiv important, în mijlocul nostru a început să se clădească un nou oraș: „orașul din oraș”, un proiect al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, denumit astfel de rectorul acesteia. Prima dată acest concept a fost enunțat la finalul anului trecut, în cadrul Galei UMFST. Luni, în cadrul unei ședințe festive, în care rectorul universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat Planul Operațional pentru 2025, au apărut și primele detalii ale acestui proiect ambițios. „Închei cu un concept care a ajuns la o formă de maturizare pe care o putem prezenta și în fața dumneavoastră”, a spus Leonard Azamfirei în cadrul ședinței. Este vorba despre UniCity, un proiect care se va întinde pe 10 ani și la care rectorul a lucrat împreună cu „oameni care privesc mai curajos în viitor”.
„Știți că sunt foarte multe orașe care nu dorm, dar sunt și orașe care dorm. Diferența dintre somn și veghe o face trezirea, iar cred că este rostul universității să facă acest „clopoțel” să sune. Este motivul pentru care vreau să vin în fața dumneavoastră cu o strategie pe 10 ani a universității”, a spus rectorul. El a menționat că „în următorii ani, vom vedea cum acest «oraș în oraș», cum îl numesc eu, și care este universitatea, poate să aibă coerență, conexiune și rost, și să ne ofere fiecăruia sentimentul apartenenței la comunitate”.
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a explicat de unde provine denumirea proiectului, care poate fi și un joc de cuvinte în limba engleză. „De ce este numit acest proiect UniCity? Citiți cum doriți: oraș universitar sau unicitate. Ceva care ni se pare că este unic, dar nu este, pentru că alții au făcut-o înaintea noastră cu mai mult succes, mai mult curaj și au ajuns mult mai departe. Există câteva modele care pe mine m-au inspirat, pe care le-am văzut sau despre care am citit”, a declarat rectorul universității târgumureșene. Apoi, el a trecut în revistă principalele obiective pe care le cuprinde acest nou concept. „Nu visez la clădiri science fiction. Mai degrabă mă gândesc în spatele lor, la mecanismele care pun lucrurile într-un mod complementar, pentru a apărea progresul într-un oraș. Și am să vă dau câteva componente strategice la care doresc să lucrăm. Veți găsi cu siguranță o parte dintre ele deja începute, altele în formă de proiect, dar rostul este să le punem pe toate laolaltă să funcționeze: infrastructură și dezvoltare urbană, clădiri inteligente legate prin Internet of Thinking, cu eficiență energetică, zone dedicate cercetării și inovării, huburi/incubatoare, platforme de locuințe pentru studenți și profesori ca mine, locuințe de serviciu, locuințe pentru seniori, centre comerciale și facilități esențiale, centru retail, servicii medicale, bancare, administrative, infrastructură pentru evenimente și viață culturală, spații multifuncționale, zone verzi, spații de relaxare, infrastructură sportivă și de agrement, educațională, școli, liceu, învățare continuă”, le-a arătat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei celor care au luat parte la prezentarea Planului Operațional pe 2025.
În încheiere, el a mai declarat că „sunt convins că acum, având informațiile din spatele acestei prezentări și văzând și celelalte informații pe care le-am dat în planul operațional și strategic, începeți să vedeți că aceste lucruri despre care vorbesc, și altele despre care încă nu am vorbit, încep să se întâmple”.

Acest proiect nu presupune un oraș cu hotare administrative, așa cum suntem obișnuiți să percepem orașele, ci o viziune integrată care include infrastructură urbană, zone de cercetare și inovare, locuințe, spații de recreere, educație – practic toate investiţiile universităţii. UniCity este mai degrabă un concept destinat să aducă coerență și conectivitate între diversele componente ale comunității universitare și nu numai.

Dragoș Bardoși