Premierului ultranaționalist ungar Viktor Orban îi place să se prezinte ca un lider al poporului și un apărător al națiunii împotriva elitelor globale, însă documentarul ‘Dinastia’ demontează această imagine și expune modul în care cel mai apropiat cerc al său a strâns o avere enormă într-un mod opac, transmite miercuri EFE.
Impactul documentarului a fost enorm: cu peste 3,4 milioane de vizualizări într-o lună pe platforma video YouTube, ‘Dinastia’ a devenit cel mai vizionat documentar politic din Ungaria, o țară de aproape 10 milioane de locuitori.
Documentarul arată cum s-a îmbogățit Istvan Tiborcz, în vârstă de 38 de ani, căsătorit cu fiica cea mare a lui Orban, Rahel, în vârstă de 35 de ani. Materialul despre ginere se bazează pe informații publice și înregistrări cu camera ascunsă.
‘Am vrut să prezentăm cât de impresionantă este această poveste. Că, în centrul Europei, ginerele premierului a devenit în scurt timp unul dintre cei mai bogați oameni din țară’, explică pentru EFE Kamilla Marton, jurnalistă la portalul Direkt36 care a realizat filmul.
În ultimii trei ani, Ungaria este considerată cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană (UE), conform Transparency International.
Cariera ‘întâiului ginere al țării’
Numele lui Tiborcz a devenit cunoscut în Ungaria când Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a raportat nereguli grave în proiectul său de instalare a iluminatului în orașul Hodmezovasarhely în 2014.
Succesul carierei sale în afaceri se datorează licitațiilor publice de când Orban a revenit la putere în 2010, multe dintre ele redactate de așa manieră încât să fie câștigate de Tiborcz sau despre care Tiborcz știa detalii dinainte, spune Marton.
Ginerele lui Orban și-a construit un imperiu în sectoare precum cel imobiliar, hoteluri, restaurante și cosmetice, acumulând o avere impresionantă cu soția sa, Rahel.
Documentarul dezvăluie rețeaua de legături dintre oligarhii apropiați premierului ungar, precum și stilul de viață luxos pe care l-au creat.
Unul dintre cele mai grăitoare capitole a fost înregistrat cu camera ascunsă în clubul exclusivist al lui Tiborcz, Botaniq, unde doar persoanele selectate în urma unui interviu pot deveni membre.
Redactorii de la Direkt36 au contactat un tânăr jurnalist, Bence Szechenyi, un descendent al uneia dintre familiile aristocratice din Ungaria, care s-a prezentat în club cu intenția declarată de a deveni membru.
‘Eram sigură că nu vor respinge o persoană ca el. Strămoșii săi au fondat primul club civic din Ungaria (Cazinoul Național, 1827) și numele său de familie este unul străvechi, aristocratic. Exact ceea ce vor să devină Tiborcz și oamenii lui’, spune Marton.
‘Dinastia’ rezumă în mai puțin de o oră, într-un mod simplu, evenimentele din ultimele decenii, explică jurnalista, care adaugă că, deși s-au concentrat pe un singur personaj, oligarhii apropiați de Orban, ‘care sunt mulți’, au făcut averi într-un mod similar.
‘Mulți dintre acești oligarhi, precum Tiborcz, în condiții normale de piață nu ar fi putut ajunge acolo unde sunt acum’, subliniază jurnalista.
Cel mai bogat om din Ungaria, Lorinc Meszaros, este un prieten din copilărie al lui Orban care, în timp record, a ajuns dintr-un un modest instalator de gaze la a strânge o avere enormă.
Documentarul arată că sistemul lui Orban, bazat pe corupție, a făcut imposibil ca Ungaria să devină o țară modernă și dezvoltată.
Reacții guvernamentale
‘Nu mă ocup de chestiuni de afaceri’, a repetat Orban când a fost întrebat despre averea familiei și a prietenilor săi.
Deși Orban dă mereu asigurări că nu este implicat în afaceri, jurnaliștii au vrut să demonstreze contrariul, deoarece ‘mulți dintre investitori îi sunt apropiați, îl cunosc și îmbogățirea familiei sale arată clar cum stă situația’, explică Marton.
Pentru Direkt36, cel mai absurd lucru a fost să audă că, potrivit guvernului de la Budapesta, documentarul a fost finanțat de Ucraina pentru discreditarea premierului și a familiei sale și că este un atac la adresa suveranității naționale ungare.
Guvernul lui Orban, apropiat de Moscova, are relații tensionate cu Ucraina, țară invadată de Rusia în 2022, amintește EFE.
‘Filmul Direkt36, care îl atacă pe Viktor Orban, este primul element al unei campanii de calomnie din partea statului ucrainean’, a declarat Tamas Menczer, director de comunicare la Fidesz, partidul de guvernământ.
Guvernul Orban își exprimă convingerea că atât Bruxellesul, cât și forțele liberale vor să intervină în politicile interne ale țării. Astfel că, în 2023, executivul ungar a creat Biroul pentru Apărarea Suveranității Naționale, entitate care investighează presupusele imixtiuni.
Biroul a atacat organizația neguvernamentală Transparency International sau portaluri precum Direkt36, argumentând că primesc bani din străinătate și apără interese străine.
Acuzația că documentarul a fost finanțat din străinătate, și mai ales din Ucraina, ‘este o minciună incredibilă’, răspunde Marton, subliniind că în Ungaria nu mai contează care este adevărul, ci doar ce stabilește guvernul ca fiind adevărat. AGERPRES
documentarul poate fi vizionat integral la următorul link