Adina Salaoru, 35 de ani, este o figură remarcabilă în voleiul românesc, având o carieră ce a cuprins momente de mare performanță. Povestea sa începe în Miercurea Ciuc, unde a fost atrasă de volei încă din copilărie, și continuă cu succese semnificative la nivelul echipelor CSU Medicina Târgu-Mureș și Volei Alba Blaj. A fost și căpitanul echipei naționale de volei a României, reprezentând cu mândrie țara la competiții importante, cum ar fi Jocurile Europene și Campionatul European de Volei Feminin din 2015. De-a lungul carierei sale, Adina a demonstrat o dedicare totală, dar a trecut și prin momente de schimbare. În urma unei accidentări care a pus capăt brusc carierei sale sportive, a făcut o tranziție naturală spre managementul sportiv, devenind director al Clubului Sportiv Universitar Târgu-Mureș.
Cum ai descoperit voleiul și ce te-a motivat să-l practici la nivel profesionist?
Călătoria mea în volei a început destul de simplu, cu o selecție organizată la școala din Miercurea Ciuc, de către domnul profesor Gheorghe Pogonyi care recent a trecut în neființă. Selecția era pentru clasele a 3-a și a 4-a și a fost o oportunitate minunată de a descoperi voleiul. La început am încercat mai multe sporturi, inclusiv patinaj, dar voleiul a fost cel care mi-a rămas în suflet. În ciuda faptului că orașul nostru este mai orientat spre sporturi de iarnă, voleiul mi-a devenit pasiune. Așa am ajuns să fac parte dintr-o echipă, alături de cea mai bună prietenă a mea din copilărie, Bianca Cazacu, a cărei mamă, Lucia Tocaci ajunsese în Divizia A1 la Chimia Galați pornind tot din Miercurea Ciuc, formată de același antrenor, care m-a încurajat mult să continui. În final, am rămas în volei, unde m-am simțit mereu bine.
Cum reușești să îți menții echilibrul între cariera sportivă și viața personală?
Pentru mine, secretul este gestionarea eficientă a timpului. Dacă am prea mult timp liber care nu este organizat, acesta se pierde. În perioada liceului și facultății, școala și sportul au fost prioritățile mele, așa că nu aveam mult timp pentru alte activități. Însă îmi plăcea enorm atât școala, cât și voleiul, iar acest program nu mi s-a părut o povară, ci o plăcere. De la părinți am învățat că educația este esențială și că școala îți va aduce beneficii pe termen lung, dar voleiul a devenit și el o pasiune care mi-a adus multe împliniri.
Cum a fost tranziția de la cariera sportivă la managementul sportiv și ce te motivează acum în acest rol?
Tranziția a venit mai brusc decât m-am așteptat. După o accidentare gravă, cariera mea sportivă s-a încheiat aproape deodată, iar acest lucru m-a forțat să mă gândesc la o alternativă. Am realizat că, deși nu mai pot practica sportul de performanță, îmi doresc să rămân implicată în domeniu. Avea deja studiile finalizate și am ajuns să îmi dedic timpul în managementul sportiv. A fost o decizie care mi-a adus multe satisfacții, mai ales că mă pot conecta în continuare cu sportivii și antrenorii, regăsindu-mă foarte bine în dinamica și provocările lor.
Dacă te-ai întoarce în timp și ai putea să dai un sfat tinerei Adina Salaoru la începutul carierei, care ar fi acela?
Un sfat important ar fi să îmi construiesc o rețea de contacte mai largă, să colaborez cu specialiști din diferite domenii, cum ar fi nutriționiști sau psihologi sportivi. Pe vremea mea nu aveam acces la acești profesioniști și cred că acest lucru ar fi făcut o diferență semnificativă în cariera mea. De asemenea, m-aș fi conectat mai mult cu manageri din domeniu, care ar fi putut să mă ajute să îmi planific mai bine cariera.
Ce îți aduce cea mai mare bucurie în viața de zi cu zi, dincolo de sport?
Cea mai mare satisfacție vine din oportunitatea de a învăța și de a mă conecta cu idei noi. Îmi place să descopăr perspective diferite și să învăț din fiecare experiență. De asemenea, mă bucur de momentele mici, cum ar fi o plimbare în aer liber sau savurarea unei cafele preferate. Îmi aduc foarte multă bucurie aceste mici lucruri, dar și interacțiunile cu oamenii care îmi oferă noi perspective.
Dacă nu ai fi urmat o carieră în sport, ce altă pasiune ai fi explorat?
Întotdeauna am avut școala ca aliat. Dacă nu aș fi continuat cu sportul, probabil că m-aș fi orientat spre o carieră didactică, în domeniul în care am studiat, Relații Internaționale și Studii Europene. De asemenea, mi-au plăcut foarte mult și materiile din științele naturale, precum biologia, așa că, în funcție de direcția în care m-aș fi îndreptat, probabil că aș fi fost implicată într-un domeniu educațional sau științific.
Care este cel mai frumos moment pe care l-ai trăit în activitatea sportivă, dar și în viața personală?
În activitatea sportivă, cel mai frumos moment a fost, fără îndoială, momentul în care am reușit să ajung la performanțe mari și să înțeleg impactul pozitiv pe care îl aveam asupra echipei și a celor din jur. Pe plan personal, bucuria mea vine din momentele simple: o conversație bună, o zi liniștită cu familia sau o plimbare în natură. Mă bucur de aceste momente și apreciez fiecare zi din viața mea.
Îți place să gătești?
Da, sunt o mare fană a lui Jamie Oliver. Am acasă câteva cărți de la el și am învățat rețetele rapide, pe care le pun în practică uneori și acum. Mi-a plăcut foarte mult să învăț să gătesc rapid și eficient, mai ales când eram activă în cariera sportivă, pentru că nu aveam prea mult timp. Când am timp, îmi place să gătesc, dar nu prăjituri, cum ai spus, mai mult mâncare rapidă și sănătoasă.
Dacă nu ai fi urmat cariera în sport, ce altă pasiune ai fi explorat?
De mică am avut un aliat puternic în educație. Părinții m-au încurajat mereu să dau prioritate școlii. Am studiat Relații Internaționale și Studii Europene și mi-a plăcut foarte mult. Dacă nu eram sportivă, probabil aș fi continuat să explorez acest domeniu, dar și alte domenii, cum ar fi zona didactică sau cercetarea. E greu să mă imaginez complet în afara ariei sportive, dar sunt mulți factori de luat în considerare și multe domenii de explorat.
Ai vreun vis neîmplinit în zona sportivă?
Nu cred că am avut un vis neîmplinit, în partea sportivă. Mă simt împlinită cu cariera mea și cu ceea ce am reușit până acum. Nu am regrete, iar viitorul continuă să fie important.
Ce mesaj ai pentru toate femeile care își urmează visurile?
Este esențial ca femeile să creadă în propriile proiecte și să își aleagă mediile potrivite, care să le ajute să ajungă acolo unde își doresc. În momentul de față, sunt multe femei de succes care schimbă mentalitățile și care demonstrează că se poate. Trebuie să fim ambițioase și să nu lăsăm prejudecățile să ne oprească.
Ce sfaturi ai pentru tinerele voleibaliste care visează la o carieră de succes, ca a ta?
În primul rând, să fie serioase, ambițioase și consecvente în ceea ce își propun. În al doilea rând să își aleagă un cadru corect, cu antrenori buni, pentru că mediul contează cel mai mult, mai ales în primii ani de carieră. Al treilea sfat ar fi să își aleagă echipele în care evoluează cu înțelepciune, gândindu-se la cariera lor și la modul în care pot progresa ținând cont de propriile capacități și de etapa în care se află. Și un alt sfat important ar fi să se conecteze mereu la cei mai buni și să le urmeze exemplul.
Adina, îți doresc mult succes în tot ceea ce faci!
Mulțumesc frumos!
(Sursa foto: Adina Salaoru)
Sorin Crăciun




