Astăzi, ministrul energiei, Sebastian Burduja a ieșit public cu un mesaj tranșant pentru organizațiile de mediu care au blocat marile proiecte de infrastructură energetică ale țării noastre. “Un tribunal american a decis: ONG-ul Greenpeace trebuie să plătească 660 de milioane de dolari pentru blocarea ilegală a unui proiect energetic strategic. 660 de milioane USD!”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, sugerând că acest lucru urmează să se întâmple și în România.
Gazul rusesc, când se importa în România, nu era poluant? Nu era toxic? De ce nu protestau aceste ONG-uri atunci?
“De la Neptun Deep (peste 4 miliarde de euro investiție) la hidrocentralele noastre (1,4 miliarde de lei investiție la hidrocentrala Răstolița), proiectele energetice strategice ale României sunt atacate sistematic în instanță de ONG-uri de mediu. Oare chiar toate investițiile românești sunt nocive pentru mediu? Oare o investiție finalizată în proporție de până la 98% are un impact atât de grav asupra mediului prin ultimele două procente rămase de executat, de zeci de ani? Gazul rusesc, când se importa în România, nu era poluant? Nu era toxic? De ce nu protestau aceste ONG-uri atunci? De ce nu au protestat când au eșuat cele două petroliere rusești cu mii de tone de păcură în Marea Neagră, cauzând, acum doar câteva luni, o tragedie majoră pentru ecosistemul marin?”, a mai transmis Burduja.
Aceste acțiuni sunt despre blocarea dezvoltării naționale
Ministrul Energiei vrea ca România să se apere cu toate forțele: “Aceste acțiuni în instanță nu sunt, de obicei, despre protecția mediului, ci despre blocarea dezvoltării naționale și a securității noastre energetice. Tactici de hărțuire, procese intentate cu rea-credință, avocați foarte bine plătiți – toate par că fac parte dintr-un plan de sabotare a independenței noastre”.
În postarea sa, Sebastian Burduja a solicitat tuturor directorilor companiilor naționale din energie să ceară în instanță daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acțiuni cu rea-credință! “Cine greșește plătește. Așa e normal”, a explicat ministrul.
Patriotismul energetic înseamnă fapte, nu vorbe!
El a explicat că fiecare blocaj artificial costă România bani, locuri de muncă și securitate energetică. “Patriotismul energetic înseamnă fapte, nu vorbe! Înseamnă să trecem la măsuri ofensive care să consolideze producția de energie electrică și termică, după ani de zile de întârzieri, ezitări, blocaje. România are nevoie de gaze, de hidrocentrale, de cărbune, de regenerabile, de investiții strategice. Are nevoie de toate”, susține Burduja.
Acum, se lucrează la o propunere de act normativ, în premieră, pentru deblocarea și accelerarea majoră a proiectelor începute, cu grad ridicat de execuție: sunt peste zece hidrocentrale, cu o valoare cumulată a investițiilor de aproape 12 miliarde de lei, cu peste 700 MW și cu un stadiu de execuție de până la 98%.
“Nu ne vom opri! Să fie clar: cine vrea să țină România în întuneric, va fi tras la răspundere. Pentru că așa e moral și normal”, și-a încheiat ministrul energiei mesajul.
Dragoș Bardoși
sursa foto: Dumitrița Gliga/Facebook