Bine, nu au trecut chiar 20 de ani, doar vreo 12-14 ani aşa, de când cei doi oameni politici, azi aflaţi în concurenţă pentru funcţia de preşedinte al României, erau prieteni la cataramă şi făceau eforturi consistente să guverneze ţara şi să-l trimită pe Traian Băsescu în cartea de istorie ca primul preşedinte suspendat al României post-revoluţionare.
La vremea respectivă, 2011-2013, lucram la cotidinaul 24 de Ore Mureşene, ziar dispărut, din păcate, de pe piaţa mureşeană de ceva timp deja. Totuşi, am păstrat de atunci o colecţie de texte scrie de mine, editoriale, opinii în principal, pe care m-am gândit să le revăd pentru a-mi împrospăta memoria.
Era perioada de formare a USL-ului, sau, cum o denumeam atunci, alinaţa de stânga/dreapta, un concept politic care, din punctul meu de vedere nu avea niciun sens. Obiectivul alianţei era lupta împotriva „faraonului” Băsescu pe care cei doi, Ponta şi Antonescu îl doreau musai plecat de la Cotroceni.
Într-o lume în care suntem zilnic supuşi unui veritabil bombardament informaţional, memoria devine din ce în ce mai scurtă, dar memoria tiparului rămâne neafectată aşa că vă invit astăzi să vă reamintiţi câteva din aventurile duetului Ponta-Antonescu.
Cronica unei ere politice tulburi: Amintiri din anii 2011-2013
PSD + PNL + PC = LOVE
Anul 2011 a însemnat apariţia pe scena politică românească a Uniunii Social-Liberale. Un mamut de alianţă, care să acopere de la curentele de stânga până la cele liberale, de dreapta, tot ce mişcă în opoziţia românească. Pe plan naţional, Antonescu şi Ponta au dat tonul pentru „epurarea” opoziţiei de trădători cu colaboraţionişti cu partidele de la guvernare
Iunie 2012: Controversa plagiatului lui Victor Ponta, pe atunci prim-ministru, debutează. Deși, la vremea respectivă, nu reprezinta o „știrea de senzație” imediată, incidentul evidenția o problemă mai amplă: integritatea academică a multor politicieni români. Întrebarea care se punea era: câte alte lucrări de doctorat, obținute în ultimii ani, sunt la fel de compromise? Ehei, de atunci şi până acum treaba asta cu plagiatul s-a cam îngroşat, nu-i aşa?
Iulie 2012: Tensiunile politice ating apogeul cu anunțul referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Alianța USL (Uniunea Social-Liberală), formată din PSD, PNL și PC, accelerează procesul de suspendare și demitere a președintelui, declanșând o nouă campanie electorală.
August 2012: Crin Antonescu, președinte interimar, se adresează delegației FMI în limba engleză, într-un discurs considerat stângaci și neclar, subliniind lipsa de comunicare eficientă și contradicțiile din declarațiile oficiale. „Here is the financial minister… ahh… the father and mother of… (…) Because…the Government… has… programme… political programme… has… angagements… has… vision… and the political crisis… who I hope… at the end of this month it’s finished… don’t influence… don’t … affect these… these discussions.”
Să încercăm o traducere a englezistelor bâlbăieli de mai sus. Ar suna cam aşa: „Deci aici este ministrul de finanţă.. ăăă… tatăl şi mama… ăăă (…) Pentru că Guvernul… ăăă… are program… ăăă… program… politic… ăăă… are… ăăă… angajamente… ăăă… are… ăăă… viziune… ăăă şi criza politică… ăăă… cine sper că… ăăă… la sfârşitul acestei luni se termină… ăăă… nu influenţează… ăăă… nu afectează aceste… ăăă… aceste discuţii”. Şi acum, aplauze. Foindu-se constant în fotoliu de parcă i-a pus cineva pioneze sub poponeţ, într-o coerentă pokloş-english, interimarul nostru le-a explicat celor de la FMI cum că viziunea Guvernului nu este influenţată de criza politică, dar nu fără a preciza că, potrivit Constituţiei, preşedintele are rol de reprezentare şi nu e şeful Guvernului. Dacă sunteţi curioşi, puteţi vedea întregul mesaj pe You Tube. În replică, şeful delegaţiei FMI i-a spus sincer domnului interimar că se bucură că din punctul de vedere al României criza politică nu afectează economia, dar că Fondul este totuşi îngrijorat, pentru că, nu-i aşa, ei sunt analişti economici şi nu sunt bătuţi în cap să creadă gogoşi bâlbâite. Bine, e drept că domnul de la FMI a fost mult mai elegant în exprimare decât mine, dar ideea este cam aceeaşi. De fapt, mesajul final care spune „mai puţine vorbe, mai multă acţiune” este atât de clar, încât şi să fii primul fan al actualei puteri, tot nu te poţi abţine să-i tragi reprezentanţii de urechi. Şi asta pentru că a devenit atât de evident că „viziunea” actualei puteri este strict legată de înlăturarea foştilor, încât niciun om cu bun-simţ nu mai poate susţine altceva. Adică domnul Antonescu vrea ca noi să credem că economia este obiectivul numărul unu, după ce de două luni nu face decât să se dea peste cap ca să scape de Băselu’ şi ai lui? Să nu ne mai enervăm, însă. Este ceva ce nu pot pricepe nici în ruptul capului. Dacă te dai om de stat, dar ştii că nu stăpâneşti o anumită limbă străină, de ce nu vorbeşti în limba ta? Doar există translatori autorizaţi, nu? Ei, mândria asta! Oare cât mai avem până scăpăm de ea?
Septembrie 2012: Crin Antonescu își clarifică poziția cu privire la demiterea lui Traian Băsescu și la referendum, precizând că își retrage promisiunea de a părăsi scena politică doar dacă demiterea președintelui se realizează în conformitate cu dorința cetățenilor, considerând decizia Curții drept nedreaptă. Crin Antonescu a declarat că va pleca din viaţa politică în cazul în care Băsescu nu va fi demis la referendum, cel care a ocupat funcţia de preşedinte interimar a declarat ieri că Băsescu a fost demis, decizia Curţii fiind nedreaptă, deoarece nu ţine cont de votul exprimat de cetăţeni. Din aceste motive, Antonescu a explicat că nu va părăsi scena politică şi că se va întoarce în funcţia de preşedinte al liberalilor. „Da, am spus că, dacă Traian Băsescu nu va fi demis, mă joi retrage din politică. Nu mă retrag din politică, pentru că Băsescu a fost demis în realitate, pe fond”, a declarat Antonescu, susţinând că acela care trebuie să demisioneze este Băsescu. El a precizat că şi-a luat angajamentul demisiei „doar în faţa dorinţei românilor”.
Ianuarie 2013: Premierul Victor Ponta prezintă „Starea Națiunii”, un eveniment mediatic așteptat cu nerăbdare, dar care lasă mai multe întrebări decât răspunsuri. Nu am priceput mare lucru nici din programul de guvernare de atunci pe care l-am studiat pe site-ul Guvernului şi care are aproximativ 100 de pagini în care nu se spune nimic concret. Nu pricepeam nici ce a fost cu taxele locale, se pot creşte, nu se pot creşte. Nu pricepeam multe lucruri, nu pricepeam nici scandalul de la CSM, nu pricepeam nici ce vroiau exact să facă în privinţa Constituţiei. De fapt, nu prea au făcut nimic.
Sanda Viţelar