Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan (PNL), a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate. Ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României a respins recursul declarat de Victor Prodan împotriva sentinței civile nr. 60 din 02 aprilie 2024 a Curții de Apel Târgu Mureș – Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, ca nefondat. Sentința ÎCCJ este definitivă.
În 2018, Agenția Națională de Integritate a întocmit un raport de evaluare (nr. 17424/G/II/22.05.2018) prin care arăta că “Prodan Victor, primar al orașului Ungheni, județul Mureș, a fost în conflict de interese. În perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a aprobat și semnat acte administrative care au produs un folos material pentru S.C. Terraflor S.R.L., societate la care soția sa deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator”.
Conform legii, prefectul județului Mureș va trebui să emită ordinul privind încetarea mandatului de primar al orașului Ungheni, susţin sursele noastre juridice. ANI va trimite raportul de evaluare Inistituţiei Prefectului – Judeţu Mureş, conform Legii 176/2010.
Contactat telefonic, primarul Victor Prodan ne-a declarat că, deocamdată, avocatul său nu a primit motivarea ÎCCJ. El a mai spus că, indiferent de aceasta, nu își va pierde mandatul de primar, însă, probabil, prefectul va aplica alte tipuri de sancțiuni (mustrare sau diminuarea salariului). Edilul susține că aceasta este varianta legală, conform avocatului său, invocând art. 228 din Codul Administrativ.
Juriștii care oferă consultanță cotidianului nostru susțin însă că edilul își va pierde mandatul, articolul 228 din Codul Administrativ neavând legătură cu faptul că el a pierdut, definitiv procesul cu ANI. În cazul primarului din Ungheni vor fi aplicate prevederile Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
În perioada următoare, vom prezenta pe larg și cazul edilului liberal din Gurghiu, dovedit definitiv ca fiind fost colaborator al Securității, având nume de cod „Costică” dar care, în continuare se ocupă nestingherit de treburile comunei din fotoliul de primar.
UPDATE
COMUNICAT DE PRESĂ – POZIȚIE OFICIALĂ VICTOR PRODAN
Având în vedere că în spațiul public au fost diseminate informații eronate referitoare pierderea mandatului de primar al Orașului Ungheni, formulez prezentul comunicat ce are rolul de a lămuri situația juridică a mandatului subsemnatului și de a dezminți informațiile false referitoare la pierderea acestuia.
La data de 21.03.2025 Înalta Curte de Casație și Justiție a emis soluția de respingere ca nefondat a recursului formulat împotriva sentinței Curții de Apel Târgu Mureș prin care s-a respins contestația având ca obiect anularea Raportului de evaluare nr. 17424/G/II/22.05.2018 emis de Agenția Națională de Integritate. Efectul acestei soluții de instanță este rămânerea definitivă a Raportului de evaluare emis de A.N.I. prin care s-au identificat elemente de încălcare a legislației privind regimul juridic al conflictelor de interese.
Cu privire la efectele sancționatorii într-o asemenea situație, prevederile art. 228 alin. (5) din Codul Administrativ sunt clare și explicite: „Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.”
În aceste condiții, informațiile din spațiul public referitoare la pierderea mandatului sunt simple dezinformări, derivate din necunoaștere sau rea-voință. La fel, sunt eronate informațiile referitoare la încălcarea regimului incompatibilităților, nefiind vorba de o situație de incompatibilitate.
În privința sancțiunii, prefectul nu deține un drept de alegere, singura opțiune legală fiind diminuarea indemnizației de primar cu 10%. Prefectul poate decide să îmi scadă indemnizația pentru maxim 6 luni, dar eu voi pleda pentru o singură lună de scădere dat fiind că situația datează din mandatul 2012-2016 și că nu a adus un prejudiciu funcției publice.
Cu considerație,
VICTOR PRODAN
Avocații primarului interpretează prevederile favorabile ale legii însă juriștii noștri susțin că este un caz clar și conform prevederilor Legii 176/2010 prefectul va trebui să emită ordinul de încetare a mandatului primarului.
Este o speță similară, susțin sursele noastre, cu cea a lui Piedone Popescu care dacă va pierde apelul procesului cu ANI care l-a găsit în conflict de interese pentru că l-a numit pe ginerele său într-o comisie de vânzare a unor spații comericale când era primar, își va pierde funcția de la ANPC pentru că Legea 176/2010 prevede că o persoană găsită în incompatibilitate sau în conflict de interese nu poate ocupa o funcție sau demnitate publică timp de 3 ani.
Vă vom ține la curent cu noutățile sin acest caz, după ce vom primi și răspunsul ANI și al Instituției Prefectului – Județul Mureș.
Dragoș Bardoși