Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an pe 22 martie, având ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă potabilă, în contextul unei veritabile crize, la nivel global: apa dulce se află sub ameninţare extremă, provocată de populaţia în creştere, de cerinţele tot mai mari ale agriculturii şi industriei şi de impactul devastator al schimbărilor climatice.
Tema Zilei Mondiale a Apei 2025 este „Conservarea gheţarilor”,
pentru a evidenţia rolul acestor „coloşi” în susţinerea vieţii şi a ciclului apei. Gheţarii, scurgerile montane şi topirea zăpezii oferă apă pentru băut, agricultură şi producerea de energie.
Gheţarii se topesc într-un ritm fără precedent, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite într-un comunicat pe această temă: pe măsură ce planeta se încălzeşte din cauza schimbărilor climatice, „lumea gheţurilor” se micşorează, cu efecte pe cât de imprevizibile asupra circuitului natural al apei, pe atât de devastatoare pentru miliarde de pământeni – inundaţii, secetă, alunecări de teren, creşterea nivelului mării, distrugerea ecosistemelor etc. (În 2023, gheţarii au pierdut peste 600 de gigatone de apă, cea mai mare pierdere de masă înregistrată în ultimii 50 de ani, în situaţia în care aproximativ 70% din apa dulce de pe Pământ este sub formă de zăpadă sau gheaţă.)
Topirea rapidă a gheţarilor provoacă incertitudine asupra fluxurilor de apă, cu impact profund asupra oamenilor şi a planetei, de aceea conservarea lor este o strategie de supravieţuire. Reducerile globale ale emisiilor de carbon şi strategiile locale de adaptare la micşorarea gheţarilor sunt esenţiale. „În această Zi Mondială a Apei, trebuie să lucrăm împreună pentru a pune conservarea gheţarilor în centrul planurilor noastre de combatere a schimbărilor climatice şi a crizei globale a apei”, notează ONU. (sursa şi foto – un.org/en/observances/water-day)
Ileana Sandu