Ora Pământului
Organizat de World Wide Fund for Nature (WWF), Ora Pământului (Earth Hour) este „un imn colectiv”, închinat frumuseţii şi fragilităţii planetei, naturii şi biodiversivităţii, dar şi un semnal de alarmă menit a opri distrugerea lor, din neglijenţă, ignoranţă, interese economice etc.
Evenimentul se desfăşoară anual, în ultima sâmbătă din luna martie, când toţi pământenii sunt invitaţi să stingă luminile, la ora locală 20:30, îngăduind planetei un ceas de odihnă.
„Povestea” a început în 2007, când, la iniţiativa WWF- Australia, pe 31 martie 2007, peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră, ca semn al conştientizării problemelor de mediu cu care se confruntă planeta. Mii de oameni au ieşit atunci pe străzile oraşului, sărbătorind Pământul în diferite feluri: petreceri şi concerte fără surse de electricitate, observaţii astronomice, picnicuri în familie, la lumina lumânării, plimbări cu bicicleta etc.
În 2008, cu puţin timp înainte de eveniment, oraşul Toronto din Canada a anunţat că se alătură acestei mişcări şi nu a trecut mult până când aproape 400 de oraşe din 35 de ţări s-au mobilizat pentru a marca Ora Pământului.
Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut, în doar câţiva ani, ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.
În mai puţin de două decenii, mişcarea s-a globalizat, milioane de oameni din 8.000 de oraşe din aproape 200 de ţări nerezumându-se, în prezent, doar la a stinge luminile timp de o oră, ci participând la evenimente şi activităţi dedicate naturii.
În România, Ora Pământului (Earth Hour) se sărbătoreşte din anul 2009, ţara noastră alăturându-se, astfel, comunităţii globale ce include peste două miliarde de oameni.
România are trei Capitale „Ora Pământului”, care şi-au câştigat acest titlu în urma participării la Competiţia pentru Capitala Earth Hour: Bistriţa, Timişoara şi Satu Mare. An de an, tot mai multe instituţii, dar şi „simpli cetăţeni” (inclusiv din judeţul nostru) se alătură acestei mişcări, al cărei mesaj este acelaşi în întreaga lume: planeta este casa noastră comună, iar problemele cauzate de schimbările climatice şi de extra-consum sunt atât de grave, actuale şi complexe, încât este nevoie urgentă de acţiune la nivel mondial.
„La final de martie, milioane de oameni din întreaga lume se unesc pentru Ora Pământului, cel mai mare eveniment dedicat mediului. Timp de o oră, lumina se stinge simbolic, iar natura devine prioritatea noastră. În 2025, acest moment capătă o semnificaţie şi mai puternică: pe 22 martie marcăm şi Ziua Mondială a Apei, reamintindu-ne că resursele planetei sunt fragile şi că protejarea lor depinde de fiecare dintre noi”, transmit reprezentanţii WWF România.
Ileana Sandu