Potrivit unei analize a OMS şi UNICEF, în Regiunea Europeană au fost raportate 127.350 de cazuri de rujeolă pentru 2024, dublu faţă de numărul raportat pentru 2023, şi cel mai mare număr înregistrat din 1997.
Copiii sub 5 ani au reprezentat mai mult de 40% din cazuri, din care mai mult de jumătate au necesitat spitalizare. Au fost raportate 38 de decese, pe baza datelor preliminare primite la 6 martie 2025.
În urma unei scăderi a acoperirii imunizării în timpul pandemiei de COVID-19, cazurile au crescut din nou semnificativ în 2023 şi 2024. Ratele de vaccinare din multe ţări nu au revenit încă la nivelurile dinainte de pandemie, crescând riscul apariţiei focarelor.
„Rujeola s-a întors şi este un semnal de alarmă. Fără rate mari de vaccinare, nu există securitate sanitară. Pe măsură ce ne modelăm noua strategie regională de sănătate pentru Europa şi Asia Centrală, nu ne putem permite să pierdem teren. Fiecare ţară trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a ajunge la comunităţile insuficient vaccinate”, a avertizat Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa. „Virusul rujeolei nu se odihneşte niciodată – şi nici noi nu putem.”
Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri. Pe lângă spitalizare şi decesul cauzat de complicaţii – pneumonie, encefalită, diaree şi deshidratare -, rujeola poate provoca complicaţii de sănătate pe termen lung, cum ar fi orbirea. De asemenea, poate dăuna sistemului imunitar „ştergându-şi” memoria despre cum să lupte împotriva infecţiilor, lăsându-i pe supravieţuitorii rujeolei vulnerabili la alte boli. Vaccinarea este cea mai bună linie de apărare împotriva virusului.
România a raportat cel mai mare număr de cazuri în regiune pentru 2024, cu 30.692 de cazuri.
Rujeola rămâne o ameninţare globală semnificativă. Transmiterea virusului peste graniţe şi continente are loc în mod regulat, iar focarele acestei boli extrem de infecţioase vor apărea oriunde virusul găseşte persoane nevaccinate sau insuficient vaccinate, în special copii.


Scădere îngrijorătoare a vaccinării în România: ROR în pericol! Dezinformarea, lipsa vaccinării în şcoli şi izolarea rurală – principalele cauze

Un studiu realizat de Salvaţi Copiii România şi Departamentul de Sănătate Publică al Universităţii Babeş-Bolyai evidenţiază o scădere alarmantă a ratelor de vaccinare pentru două vaccinuri esenţiale: ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) şi pneumococic conjugat. Scăderea acoperirii vaccinale are implicaţii serioase asupra sănătăţii publice, generând un număr mare de cazuri de rujeolă, în special în comunităţile vulnerabile. România a înregistrat 77,8% dintre toate cazurile de rujeolă din Uniunea Europeană, iar judeţele cu cele mai scăzute rate de vaccinare sunt Neamţ (44,9%), Hunedoara (48,6%), Suceava şi Caraş-Severin (53,3%).Cauzele principale ale scăderii vaccinării includ: dezinformarea pe reţelele sociale şi reticenţa post-pandemie * desfiinţarea vaccinării în şcoli, care anterior asigura o rată mai mare de imunizare * bariere logistice şi sistemice: birocraţia, lipsa transportului şi a resurselor materiale * factori socio-culturali, precum religia, mobilitatea ridicată a familiilor şi lipsa informării corecte. Spre deosebire de ROR, vaccinul pneumococic este acceptat mai uşor de părinţi, fără a genera o rezistenţă majoră.
Un alt aspect analizat în studiu este vaccinarea HPV, unde există o lipsă semnificativă de informare şi un interes scăzut atât din partea părinţilor, cât şi a medicilor de familie. Specialiştii susţin că implicarea medicilor ginecologi poate creşte acceptarea vaccinului.
Studiul propune măsuri concrete pentru a îmbunătăţi acoperirea vaccinală, printre care: reintroducerea vaccinării în şcoli pentru a asigura un acces mai uşor la imunizare * campanii de informare bine structurate, adaptate cultural şi lingvistic * simplificarea birocraţiei şi îmbunătăţirea raportării vaccinărilor * oferirea de vouchere pentru transportul copiilor la cabinete medicale * comunicare activă între medici şi părinţi pentru reducerea temerilor legate de reacţiile adverse.
Datele arată că 91% dintre cazurile de rujeolă raportate în România au fost la persoane nevaccinate. Epidemia de rujeolă declarată în decembrie 2023 a condus la 8 decese, dintre care 3 la copii sub 1 an, care nu erau eligibili pentru vaccinare. De asemenea, acoperirea vaccinală nu atinge pragul minim recomandat de 95% în niciun judeţ, cu excepţia Giurgiului.
În concluzie, studiul subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru stoparea declinului vaccinării. Specialiştii din domeniul sănătăţii publice şi organizaţiile nonguvernamentale solicită intervenţii rapide pentru a evita agravarea situaţiei epidemiologice şi creşterea numărului de îmbolnăviri prevenibile prin vaccinare.

Ileana Sandu
Andrei Roman