Oricine poate fi afectat. Vă simţiţi obosit şi fără chef în acest început de primavară? Aţi putea avea depresie afectivă sezonieră. Venirea sezonului cald a dus la dublarea afecţiunilor neuropsihice cu răspuns somatic şi a tentativelor de suicid care ajung la urgenţe.
Ce trebuie să ştiţi despre ,,astenia de primăvară”:

  • 10% din populatia Europei este afectată în fiecare an.
  • Această afecţiune este recunoscută oficial din 1980.
  • Poate apărea la fiecare schimbare de anotimp (dar de obicei toamna şi iarna).
  • E legată de stresul adaptativ determinat de modificarea duratei zilei şi lipsa luminii solare.
  • Sunt persoane predispuse/sensibile la aceste stări de disconfort fizic şi psihic asociat cu schimbarea de anotimp.
  • Cei mai mulţi pacienţi prezintă aşa-numita ,,astenie de primăvară” cu tot cortegiul ei de simptome neplăcute: oboseală, lipsa puterii de concentrare, melancolie, nervozitate, insomnie, palpitaţii, cefalee, vertij, apatie, lipsa formei fizice.
  • Oboseala extremă – ,,sfârşeala” – apare după eforturi minime fizice sau mentale şi se asociază cu cefalee, sentimentul unei instabilităţi generale şi lipsa capacităţii de relaxare.
  • Adesea observăm fenomene de tip ipohondrie, anhedonie (lipsa de plăcere pentru a face orice) asociate depresiei şi anxietăţii.
  • Tulburările de somn sunt frecvente, asociind somnolenţa de peste zi cu tendinţa de odihnă prelungită, cu dificultăţi de a adormi sau treziri peste noapte.
  • Mai mult, manifestările asteniei nu se limiteză numai la senzaţii subiective, ci pot să apară scăderi ale tensiunii arteriale, tulburări de echilibru sau tulburări de ritm cardiac.
    Reţineţi!
  1. Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiţi evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.
  2. În cazul formelor severe, decompensarea nevrozelor şi a depresiilor duce la numeroase tentative suicidare, ce ating un vârf în această perioadă.
  3. Toate acestea se datorează efortului adaptativ al organismului la variaţiile de temperatură, ce survin pe fondul carenţelor de vitamine şi oligoelemente, având drept consecinţă scăderea imunităţii şi creşterea susceptibilităţii emoţionale.
  4. De aceea pentru a evita debutul sau agravarea acestei grupe de afecţiuni recomandăm planificarea corespunzătoare a programului, cu respectarea orelor de somn şi evitarea suprasolicitării datorate stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale, precum şi petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, multă mişcare, sport sau măcar simple plimbări.
  5. La primele semne de boală mergeţi la medicul de familie, nu faceţi tratamente ,,după ureche” şi nu neglijaţi sau ascundeţi problemele de sănătate pentru că aceste afecţiuni sunt tratabile dacă sunt diagnosticate precoce. Dar, oare când se va aproba legea Ciuhodaru privind educaţia pentru sănătate?
    Important! Răspunsul afirmativ la următoarele întrebări poate indica o depresie sezonieră:
  6. Obosiţi mai uşor şi mai des odată cu schimbarea anotimpului?
  7. Vă treziţi odihnit dimineaţa?
  8. S-a prelungit perioada de somn?
  9. Apar dificultăţi de concentrare?
  10. A diminuat interesul pentru viaţa socială, pentru propria persoană?
  11. A crescut apetitul?
  12. A crescut preferinţa pentru dulciuri?
  13. Aţi crescut în greutate?
    Atenţie, mare atenţie la acest simptome! (sursa – facebook.com)

Dr. Tudor Ciuhodaru