Consilierii locali din Târgu Mureș vor dezbate, în ședința ordinară de joi, 27 martie, proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de ridicare, transport, depozitare, eliberare sau valorificare a vehiculelor staționate neregulamentar, care blochează circulația, precum și a celor fără stăpân și abandonate pe domeniul public sau privat al statului sau al Unității Administrativ-Teritoriale a Municipiului Târgu Mureș.
Conform proiectului de hotărâre, activitatea de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor intră în sfera de atribuții a S.C. Administrator Imobile și Piețe S.R.L. Același document prevede că activitatea de constatare și dispunerea, pe bază de documente, a ridicării vehiculelor staționate neregulamentar, fără stăpân sau abandonate intră în sfera de activitate a Direcției Poliția Locală sau a Poliției, iar activitatea de valorificare a vehiculelor abandonate sau fără stăpân intră în sfera de activitate a U.A.T. Municipiul Târgu Mureș, prin Serviciul Public Administrația Domeniului Public.
În situația în care operatorul nu dispune de mijloace specifice de ridicare și transport a vehiculelor de mare tonaj acesta va încheia contracte de colaborare cu persoane fizice sau juridice abilitate și dotate cu mijloace adecvate.
Spațiul de depozitare a vehiculelor sau remorcilor pentru care s-a dispus ridicarea este amenajat și pus la dispoziție de către UAT Tg. Mureș, Serviciul Public Administrația Domeniului Public, pe str. Depozitelor, nr. 24.
Iată și care vor fi tarifele, dacă proiectul de hotărâre va primi joi votul aleșilor locali târgumureșeni:
- 800 lei + TVA pentru ridicarea vehiculului;
- 200 lei + TVA pentru vehicul, pentru depozitarea până la 6 ore, inclusiv;
- 250 lei + TVA/zi pentru vehicul, pentru depozitare mai mult de 6 ore până la 24 de ore;
- 50 lei + TVA/zi, suplimentar față de taxa de la punctul c), pentru vehiculul depozitat mai mult de 24 de ore la locul de depozitare;
- 300 lei + TVA, în cazul în care contravenientul ajunge la vehiculul staționat neregulamentar înainte ca acesta să fie ridicat pe platformă;
- 300 lei + TVA pentru mutarea vehiculelor pe un alt amplasament;
- 200 lei + TVA pentru ridicare, transport și depozitare trotinete electrice.
Aceste tarife sunt valabile și aplicabile și pentru vehiculele cu tracțiune animală.
În cazul vehiculelor abandonate și fără stăpân, plata tarifelor pentru ridicare, transport și depozitare se va efectua de către U.A.T. Municipiul Târgu Mureș, în baza unei facturi emise de către S.C. Administrator Imobile și Piețe S.R.L.
Conform regulamentului, Operațiunea de ridicare se realizează asupra vehiculelor de orice marcă și tonaj, inclusiv trotinete electrice staționate neregulamentar, fără stăpân sau abandonate, dacă acestea staționează:
– în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
– în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația Staționarea interzisă și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
– pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m;
– în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăți alăturate drumurilor publice;
– pe pante și în rampe;
– în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația Staționare alternativă în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația Zona de staționare cu durată limitată peste durata stabilită;
– pe partea carosabilă a drumurilor publice;
– în alveole și stații ale mijloacelor de transport in comun;
– pe trotuare sau zone pietonale;
– în zonele nepermise, semnalate corespunzător;
– pe spațiile verzi aparținând domeniului public sau privat al statului sau al U.A.T. Municipiului Târgu Mureș;
– în fața acceselor auto amenajate pentru imobile aparținând domeniului privat ;
– blocând alte vehicule staționate regulamentar;
– în parcări rezervate pentru autoturismenle persoanelor cu dizabilități fără semn internațional pentru persoane cu handicap, amplasate la vedere, conform prevederilor O.U.G. nr.69 din 2018;
– pe piste și trasee de biciclete.
Operațiunea de ridicare se aplică și asupra vehiculelor de orice tip fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat a statului ori a unității teritoriale Municipiul Târgu Mureș.
Totodată operațiunea de ridicare se realizează și asupra trotinetelor electrice staționate neregulamentar în condițiile de mai sus.
Ridicarea vehiculelor de orice tip se realizează și din parcările publice cu plată dacă acestea staționează neregulamentar.
Ridicarea vehiculelor parcate în locurile rezervate pentru autoturismele persoanelor cu dizabilități, amenajate pe proprietăți private, se pot realiza la cererea proprietarilor ori administratorilor imobilelor.
Restituirea bunului ridicat se va face numai pentru proprietarul sau deținătorul sau utilizatorul vehiculului pe bază de proces-verbal de predare-primire numai după achitarea contravalorii prestației de ridicare, transport și depozitare pe baza cărții de identitate a vehiculului sau a certificatului de înmatriculare și a unui act de identitate a solicitantului sau în cazul în care solicitantul prezintă un certificat de grefă care să ateste că s-a formulat contestație la procesul-verbal de contravenție.
Plata contravalorii prestației se poate face în numerar la ceseria operatorului, cu card bancar sau cu ordin de plată, în contul deschis de operator.
Andrei Roman