Grupul de Acțiune Locală (GAL) Dealurile Târnavelor a anunțat, marți, că vizează obținerea unei finanțări de peste 130.000 de euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin care va înființa 12 puncte gastronomice locale (PGL) în cele opt comune din zonă, fiind prevăzută și crearea unei rute turistice de promovare a acestora.

‘La GAL Dealurile Târnavelor avem o măsură de finanțare, ‘Identitate culturală prin gastronomie’, cu o alocare de peste 130.000 euro prin care vrem să sprijinim înființarea a 12 puncte gastronomice locale, iar din suma alocată măsurii, o parte o să fie pentru acțiuni de mentorat, adică suntem lângă cei care vor să înființeze aceste puncte gastronomice până când reușesc să implementeze proiectul și își iau zborul singuri. Este o necesitate în teritoriul nostru. Sunt foarte mulți turiști care vin aici, fie pe Via Transilvanica, fie pentru traseele de biciclete și care caută mâncare locală, caută experiențe autentice în zona Colinele Transilvaniei, care este și o destinație de ecoturism’, a declarat presei, marți, managerul GAL Dealurile Târnavelor, Florentina Călugăr.

Potrivit acesteia, cele mai cunoscute produse culinare locale sunt lichiul și prăjitura cu rabarbăr.

‘Mâncăruri locale pot fi de la ciorbe, până la fel principal și la desert, bineînțeles. Vedetele sunt lichiul și prăjitura cu rabarbăr. Noi, la GAL, printr-un proiect de cooperare, în perioada 2021-2022, am și dezvoltat o rută tematică gastronomică, care chiar așa se numește ‘Ruta Drumul Dulciurilor de Casă – De la rabarbăr la lichiu’, dar ca fel principal, sigur, depinde și de imaginația celui care gătește și de ingredientele pe care le are (…) Felul principal de mâncare depinde și de sezonalitate’, a precizat Florentina Călugăr.

Întrucât legislația privind autorizarea punctelor gastronomice locale nu este suficient de clară, Asociația GAL Dealurile Târnavelor a organizat marți, la Saschiz, dezbaterea ‘Dezvoltare rurală sub semnul gastronomiei locale’, la care au fost invitați responsabili în domeniu, pentru a se stabili un standard în acest sens.

‘Dacă ne uităm în județele din jur, mă refer aici la Brașov, la Harghita, Sibiu, într-adevăr, numărul punctelor gastronomice locale la nivelul județului Mureș, sunt aproape inexistente față de celelalte județe. Cred că sunt două sau trei puncte gastronomice locale. Tocmai de aceea, la inițiativa grupurilor de acțiune locală am stabilit împreună să avem o dezbatere, să vedem care sunt problemele, de ce nu se înființează puncte gastronomice locale. Cu siguranță am constatat că și din partea autorității abilitate, respectiv DSVSA, era oarecum un fel de reticență. Deci trebuie să înțelegem de fapt ce înseamnă punct gastronomic local și cum funcționează aceste puncte gastronomice locale și ce contribuții au aceste puncte gastromice locale la dezvoltarea ruralului. Suntem aici, în Saschiz, unde sunt evenimente culturale, evenimente sportive. Bineînțeles că într-o localitate, într-o comună, nu pot să funcționeze restaurante care să facă față la tot ce înseamnă alimentație publică, la aceste evenimente. Tocmai de aceea inițiativa era de a înființa puncte gastromice locale care funcționează sezonier, în momentul când sunt solicitări’, a declarat directorul executiv al DSVSA Mureș, Nagy Péter Tamás.

Reprezentantul DSVSA Mureș a arătat că PGL-ul nu poate fi un restaurant în care se prepară mâncare cu carne cumpărată din supermarket, ci trebuie să îndeplinească niște criterii.

‘Punctul gastronomic local, în concepția noastră, este pentru a dezvolta mediul rural, pentru a aduce bunăstare familiei, pentru a duce bunăstare producătorilor care sunt înregistrați pentru vânzarea directă. Mă refer aici la produse de brânză, ouă, legume, fructe, de la care, pe lângă producția primară din gospodăria proprie, pot apela și la achiziții de alimente din alte surse, dar încă o dată, repet, din surse înregistrate’, a afirmat Nagy Péter Tamás.

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, președinte al GAL Dealurile Târnavelor, a arătat că potențialul turistic al localității Saschiz este dat, în primul rând, de patrimoniul construit inclus în situl UNESCO, de monumentele istorice și de patrimoniul natural unic.

‘În strategia de dezvoltare a Grupului de Acțiune Locală Dealurile Târnavelor, urmare a consultării populației, s-a văzut că există o necesitate și o dorință a localnicilor de a face puncte gastronomice locale și tocmai de aceea vor fi finanțate 12 puncte gastronomice locale în satele Grupului de Acțiune Locală Dealurile Târnavelor (…). Există cadru natural, există casele cu valoare de patrimoniu, tot ansamblul construit al localității Saschiz este cuprins în situl UNESCO. Autenticitatea caselor și a gospodăriilor este relevantă și este recunoscută de toți vizitatorii. Dar este foarte important ca turiștii, atunci când vin la noi, nu doar să viziteze și să vadă ceea ce avem noi aici, să mănânce bine, să poposească, să vadă obiceiurile și tradițiile și să petreacă timp plăcut și eficient pentru sănătatea lor’, a afirmat primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, președinte GAL Dealurile Târnavelor.

Primarul Ovidiu Șoaită a mai spus că întrucât comuna Saschiz este la origine săsească, se dorește ca viitorii proprietari de puncte gastronomice locale să vină cu meniuri tradiționale specific zonei. AGERPRES