Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat marți legea pentru modificarea art. 193 alin. (5) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x 503/01.10.2024), care permite unităților administrativ-teritoriale să participe la finanțarea unor cheltuieli pentru spitalele care nu sunt în subordinea lor directă.
„Pentru spitalele publice (…) bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale sectoarelor municipiului București pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare publice de interes județean sau local, precum și ale unităților sanitare publice de interes național, ale spitalelor clinice cu secții universitare din rețeaua Ministerului Sănătății și ale spitalelor aflate în subordinea universităților publice acreditate, în cazuri temeinic motivate, cu informarea ordonatorului principal de credite în termen de maximum 60 de zile de la executarea bugetului, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale”, se arată în lege.
Spitalele din Târgu Mureș se află fie în subordinea Ministerului Sănătății – Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, fie în subordinea Consiliului Județean Mureș – Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș. Începând din 2026, vom avea și Spitalul Clinic Universitar  „George Emil Palade”, care va aparține de UMFST. Bugetul municipiului Târgu Mureș nu este unul generos, însă, de acum înainte, primăria va putea susține financiar oricare dintre aceste trei spitale. Cum Târgu Mureș este recunoscut pe plan național și internațional ca un centru medical de excelență, este de așteptat ca autoritatea publică locală să se implice mai mult în susținerea acestui domeniu, evident, în măsura posibilităților

Dragoș Bardoși