Din 2002, Campania „Artiştii pentru Artişti” a devenit un simbol al solidarităţii în comunitatea teatrală românească, un apel la unitatea de breaslă, marcând luna martie ca un moment al legăturii umane autentice între cei care dau viaţă teatrului.
Pe parcursul celor 20 de ediţii, Campania a adus pe scenă sute de spectacole, sub semnul ocrotirii şi întrajutorării artiştilor care, din cauza problemelor de sănătate, au fost nevoiţi să-şi întrerupă temporar sau chiar permanent activitatea. Majoritatea instituţiilor şi companiilor teatrale din România, sute de artişti au înţeles că teatrul este viu, că trebuie să rămână viu în această lume accelerată. Au înţeles că înfăţişarea teatrului cuprinde în ea înfăţişarea oamenilor, a artiştilor, a vieţilor lor. Aceasta a fost o dovadă a faptului că teatrul este mai mult decât un loc de expresie artistică: este un loc al vieţii, un loc al libertăţii, iar fiecare ajutor întins de pe scenă contribuie la menţinerea acestei libertăţi.
În 2025, campania „Artiştii pentru Artişti” se păstrează ca un stimulent al solidarităţii de breaslă, continuând să sprijine financiar artiştii cu dificultăţi existenţiale, dar şi să atragă atenţia publicului larg şi autorităţilor asupra realităţii acestor probleme.
Pentru alimentarea Fondului de Solidaritate Teatrală (RO14BRDE445SV17256174450), se poate contribui prin sponsorizări, donaţii, Formularul 230. care permite destinarea a până la 3,5% din impozitul anual datorat către această cauză.
De ani de zile, din acest fond de caritate, UNITER ajută colegi din lumea teatrului care se confruntă cu situaţii limită sau cu probleme medicale cronice care necesită un tratament constant. Sunt sute de poveşti, uneori triste, uneori cu final fericit, dar ceea ce este important este să putem reacţiona rapid atunci când este nevoie de o mână de ajutor. Şi să fim prezenţi, empatici şi de real ajutor. Şi asta se poate numai având un fond financiar din care să putem ajuta! Împreună. (uniter.ro)
Ileana Sandu