Postul cu toate valenţele lui, cu toată încărcătura şi însemnătatea lui, cu toate beneficiile pentru trup şi pentru suflet reprezintă consider eu o întoarcere spre sine, spre esenţele pure, spre natură şi comuniunea cu aceasta.
Poate părea uneori dificil uneori să realizezi o zi aniversară cu un meniu de post, sau mai mult vom crede că este aproape imposibil să obţinem un tort care să arate decent şi să fie şi de post. Ei bine, iată mai jos o reţetă de tort de care vă veţi îndrăgosti prin simplitatea, frumuseţea şi gustul lui.
L-am gândit ca o improvizaţie rapidă a unui tort aniversar şi chiar am vrut din tot sufletul să îl ridic la nivelul unui desert deosebit, cu nimic mai prejos decât un tort de nepost!
Realizăm două blaturi (obţinute dintr-un aluat similar celui de turtă dulce de post: sirop de zahăr ars, făină, scorţişoară, apă, ulei, praf de copt, câteva linguri de cacao). Facem simplu de tot o cremă pufoasă din griş fiert în apă cu sirop de flori de portocal (mireasma aromelor orientale vă vor îmbăta de-a dreptul) şi ne gândim să folosim şi un jeleu de coacăze sau zmeură.
Vom face glazura la fel de simplă şi rapidă dintr-un bain marie cu ulei de nucă de cocos şi cacao. Decorul va fi cu tot ce avem la îndemână: fructe de sezon şi fistic şi fix aşa cum vă dictează imaginaţia. Deci da, de post!

Reţetă

Nr. de porţii: 10-12 felii / Timp de preparare: 45 min / Timp total: 1,5 h
Ingrediente: Blat:
500 g zahăr, 500 g faină, 500 ml apă, 100 ml ulei, 5 linguri de cacao, diverse arome pe care putem omite: scorţişoara, coaja de portocale

Cremă: 300 ml apă, 80 g gris, esenţă de vanilie, 80 g zahăr, coajă de portocală (confiată), 1 lingură de apă de portocale (se poate omite). Un borcan de dulceaţă de coacăze sau zmeură care se încălzeşte pe foc și apoi se dă prin blender spre obţinerea unui jeleu fin.
Glazură: 4 linguri de ulei de cocos, 4 linguri de cacao, 1 esenţă de rom

Metoda de preparare:

În prima parte de reţetei ne ocupăm de crearea blaturilor pe care ni le dorim perfect răcite în momentul în care asamblăm tortul. Într-un vas se caramelizează pe plită 500g de zahăr, iar la final se pune peste apă şi se lasă la foc potrivit până când se topeşte în totalitate zahărul caramelizat. Se opreşte focul, se pune făina, praful de copt, uleiul, cacaoa şi scorţişoara şi se blenduieşte până când se obţine o compoziţie omogenă. Se împarte în două şi se pune în forme circulare de tort de diametru 30 cm. Se coace la 170 grade până trece de proba scobitorii (aproximativ 20 de min).
Crema: se face un griş metoda clasica (apă fiartă, un praf de sare, zahăr griş), se adaugă esenţa de vanilie şi coaja de portocale. Se ia de pe foc şi se blenduieşte foarte bine până devine o cremă fină.

Opţional puteţi face un clasic sirop apă – zahăr – esenţă rom cu care se însiropează blaturile. Se asamblează tortul punând crema şi jeleul între cele două blaturi. La final facem glazura la bain marie: ulei de cocos cu cacao şi se glazurează. Decorăm cu fructe şi fistic.
Gânduri bune şi senine!

Irina Lazăr


Irina Lazăr este chef și proprietarul Bistro 222, cartierul Maurer, Târgu Mureș