S-au făcut pași semnificativi în ceea ce privește siguranța publică în Târgu Mureș, prin implementarea unui sistem avansat de camere de supraveghere. Aceste echipamente, amplasate de Poliția Locală pe arterele principale ale orașului, în zonele comerciale precum Weekend și în parcuri sau stații de autobuz, au avut un rol esențial în monitorizarea faptele antisociale. În total, 171 de camere fixe surprind activitățile din domeniul public, având ca scop nu doar documentarea infracțiunilor, ci și prevenirea lor.

Potrivit directorului Poliției Locale Târgu Mureș, Raul Matiș, aceste camere au ajutat la documentarea a 18 infracțiuni în cursul anului trecut, oferind autorităților dovezile necesare pentru a lua măsuri. În plus, sistemul include și camere mobile, ce pot fi montate rapid în zonele unde se constată creșteri ale activităților infracționale, cum ar fi rampa clandestină de gunoi. Această flexibilitate permite o reacție promptă și adaptarea la nevoile de securitate ale comunității.

„La ora actuală, Direcția Poliției Locală Târgu Mureș utilizează 171 de camere de supraveghere, montate atât pe arterele din municipiu, cât și în alte locații, precum Complexul de Agrement și Sport Mureșul sau Weekendul, cum este cunoscut de târgumureșeni, Cetatea Medievală, Parcul de Joacă pentru Copii, Stații de Autobuz, etc. Rolul primordial al acestor camere de supraveghere este cel de documentare a unor fapte contravenționale sau infracționale. Numai în cursul anului trecut, Poliția Locală Târgu Mureș, punând la dispoziția colegilor de la Inspectoratul de Poliție Județean Mureș imagini privind comiterea a 18 infracțiuni. Un alt rol al acestui sistem de monitorizare video este acela de a descuraja comiterea unor fapte antisociale, așa cum spuneam mai înainte. Aș dori să dau faptul că, pe lângă camerele de supraveghere fixe montate în locurile amintite, Direcția Poliției Locale Târgu Mureș are în dotare și camere de supraveghere mobile, care sunt montate în funcție de situația operativă înregistrată, cu predilecție atunci când este vorba despre crearea unor rampe clandestine de gunoi. Iar în ceea ce privește principalele fapte antisociale surprinse de camere de supraveghere, acestea se referă la cerșetorie, abandonarea deșeurilor pe domeniul public, consumul de alcool în locuri publice, degradarea unor parcul de flori sau de joacă și așa mai departe”, a spus Raul Matiş.

Iată doar câteva exemple de fapte surprinse săptămâna trecută de camerele de supraveghere:

Miercuri, 26 mar., la ora 10:55, numita P.I., domiciliată pe str. Valea Rece, a fost sancționată contravențional, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991R, de patrula de Ordine Publică, deoarece a fost surprinsă de camerele de supraveghere în timp ce apela la mila publicului în Piața Trandafirilor, însoțită fiind de doi minori.

Sâmbătă, 29 mar., la ora 11:25, numitul V.K., domiciliat pe str. Valea Rece, a fost amendat cu 100 lei, potrivit prevederilor Legii nr. 61/1991R, de patrula de Ordine Publică, după ce a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce apela la mila publicului în Piața Trandafirilor.

Miercuri, 26 mar., la ora 07:25, numitul G.J., din Târgu Mureș, a fost sancționat contravențional de patrula de Ordine Publică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991R, cu suma de 200 lei, deoarece a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce-și făcea necesitățile fiziologice pe scările care fac legătura între pasajul de sub Luxor și Teatrul Național, concomitent cu măsura igienizării locului.

46 de camere pentru siguranţa traficului şi nu numai

Pe lângă monitorizarea faptele antisociale, rețeaua camerei contribuie și la siguranța rutieră. Sistemul de monitorizare a traficului rutier include camere ce detectează nerespectarea semaforului roșu și asigură respectarea benzilor unice pentru autobuze, promovând astfel un trafic mai ordonat și mai sigur. Această tehnologie de vârf, care include camere panoramice de 360° controlabile din dispecerat, demonstrează angajamentul autorităților din Târgu Mureș de a crea un mediu mai sigur pentru toți cetățenii.

Este vorba despre o componentă a sistemului ține de enforcement, adică de respectarea legii. Aceasta este aplicată de către poliție și are în vedere: respectarea regimului parcărilor, astfel încât să nu fie blocate benzile de circulație activă, respectarea regulilor de traversare a intersecțiilor – pentru a nu fi blocate, prevenirea trecerii pe culoarea roșie a semaforului. De asemenea, sistemul contribuie și la siguranța și protecția cetățenilor, având capacitatea de a detecta furturi de autoturisme, urmărirea unor infractori etc. Toate aceste aspecte pot fi gestionate cu ajutorul acestui sistem.

„În acest sens, sistemul este monitorizat și de către poliție. În oraș sunt montate camere de trecere pe roșu, care detectează încălcarea semaforului, camere pentru respectarea benzii unice de autobuz – în momentul în care aceasta va fi implementată pe Gheorghe Doja –, precum și camere pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare”, ne-a explicat Ion Dedu, managerul sistemului de monitorizare video.

Sanda Viţelar