Cuvântul Liber va publica, în zilele următoare, o anchetă jurnalistică elocventă despre cum se încearcă, prin diverse metode, influențarea licitației pentru colectarea gunoiului menajer din Zona 2 a județului Mureș. Această zonă cuprinde municipiul Târgu Mureș și alte 18 comune, iar licitația se află acum într-o etapă dubioasă, care ridică mari semne de întrebare.

Practic, după o decizie cu cântec a Curții de Apel Târgu Mureș, ADI Ecolect a reluat procedura de licitație cu un singur competitor, Sylevy Cleaning SRL, continuând de la momentul analizei financiare. Trebuie menționat că ADI Ecolect ar fi trebuit să iniţieze și ultima cale de atac împotriva deciziei Curții de Apel, pentru a-şi susţine raportul de anulare a procedurii de licitaţie, însă nu a mai făcut-o. De ce? Rămâne de văzut. Cu siguranță, vom afla, deoarece sursele noastre susțin că deja există o plângere la DNA București în această speță.

Un lucru este cert din informațiile obținute până acum: pentru ca orice operator de salubritate din România care ar câștiga licitația pentru ridicarea gunoiului menajer din Târgu Mureș să poată susține activitatea și să realizeze un minim profit, fie el și de 1%, licitația ar trebui anulată și reluată pe baza unui caiet de sarcini actualizat la indicatorii economici din 2024 (salariul minim, costul combustibilului etc.). De altfel, există și solicitări oficiale în acest sens de la autorităţi de reglementare în domeniul salubrizării. Dacă, totuşi, cineva insistă să câştige această licitaţie în aceste condiții, care este întrebarea legitimă care se naşte? Oare nu că societatea care acceptă astfel de condiţii ar recurge apoi la tot felul de inginerii financiare pentru a obţine profit?

Tot în această perioadă, se fac presiuni mari, inclusiv prin chemarea la Târgu Mureș a unor inspectori ai Gărzii de Mediu din București (care s-au aflat, inclusiv ieri, în oraș), pentru a constata situaţia gunoiului clandestin sau a celui istoric din oraş. Miza? Ca ridicarea acestor gunoaie să fie atribuită unei anumite firme, susţin sursele noastre. Pentru că este vorba de mulţi bani. Aceasta – deși legea spune clar că acest serviciu trebuie prestat de firma care colectează gunoiul menajer, existând și un contract valabil în acest sens – este vorba despre o mare „cacealma” încercată de o firmă locală, prin presiuni uriașe, inclusiv asupra unor funcționari. Iată care este miza: 13.000 de euro pe zi! Cuvântul Liber a publicat în exclusivitate informaţia conform căreia, în 2024, din Târgu Mureş au fost colectate 28.501,74 tone de deşeuri abandonate ilegal, iar costul total al colectării acestora a fost de 23.652.305 lei, adică 13.000 de euro pe zi!

Vom reveni, inclusiv cu date despre facturi depuse spre decontare, care conțin cantități de gunoi umflate astronomic. Maximul lunar de gunoi menajer ridicat din Târgu Mureș este de 5.500 de tone, în lunile august și septembrie, în timp ce, în lunile mai slabe, precum ianuarie și februarie, se ridică 3.000-3.200 de tone pe lună.

Înainte de iulie 2023, însă, s-a încercat decontarea unei cantități de aproape 48.000 de tone pe o perioadă de patru luni – adică aproape 12.000 de tone pe lună. Se pare că, în acea perioadă, nimeni nu știa cantitatea reală de gunoi colectată, pentru că gunoiul era cântărit te miri pe unde. Odată cu cântărirea acestuia doar la Sânpaul, situaţia a revenit la normal.

Vom vorbi, de asemenea, și despre gunoiul stradal, unde au fost depuse facturi umflate chiar și de peste 40 de ori.

În prezent, din iulie 2023, colectarea deșeurilor menajere din Zona 2 este asigurată de asocierea Polaris – Urban, conform unui contract atribuit prin negociere directă, fără publicare prealabilă.

Dragoş Bardoşi