Săptămâna trecută, am întrebat reprezentanții Grădinii Zoologice din Târgu Mureș dacă este adevărată informația „pe surse” conform căreia mai multe animale din zoo au fost omorâte de un urs care a pătruns în incinta acesteia. Informația a fost făcută publică chiar de un consilier local târgumureșan – Dan Mașca (POL).  La acel moment, ni s-a răspuns că au fost montate capcane pentru urși și că acestea sunt monitorizate permanent. Tot atunci, am solicitat informații și altor autorități cu atribuții în astfel de cazuri, însă ni s-a transmis că nu știu de existența unui astfel de incident. Sperăm că instituțiile publice nu consideră aceste informații drept secrete doar pentru a evita panica, deoarece o astfel de abordare ar fi o greșeală gravă.

Astăzi, după ce Știrile PRO TV au relatat că mai multe animale de la zoo au fost omorâte de un urs, am solicitat din nou un punct de vedere reprezentanților Grădinii Zoologice din Târgu Mureș.. Aceștia au confirmat că, în noaptea de 26/27 martie (miercuri spre joi), ursul a atacat și a mâncat parțial o capră domestică, o capră Ibex și o oaie cu coamă. Așadar informația „pe surse” pe care o verificam în data de 27 martie era adevărată.

Urșii se plimbă nestingheriți la Platoul Cornești

În ultima perioadă, reprezentanții Zoo Târgu Mureș, care administrează întreg Platoul Cornești – o zonă de agrement frecventată de turiști – au publicat mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere, în care apar urși care se plimbă nestingheriți prin zonă.

Directorul Zoo Târgu Mureș, Szanto Janos, a declarat pentru PRO TV că, până acum, au fost înregistrate 72 de situații în care urșii au fost observați în zonă. El susține că animalele vin în grădina zoologică pentru a căuta apă, deoarece pădurea este uscată și nu găsesc o sursă naturală. Această explicație a fost confirmată și de un biolog, reprezentant al Grupului Milvus.

Pericol real pentru vizitatorii Platoului Cornești

Anul acesta, în județul Mureș, autoritățile au aprobat împușcarea a 43 de urși, dintre care patru au fost deja eliminați.

Platoul Cornești este o zonă intens vizitată de familii cu copii, sportivi și târgumureșeni care doresc să se bucure de aer curat. Deși nu au fost raportate atacuri asupra oamenilor, vizitatorii sunt expuși unor riscuri majore.

Iată ce spun și reprezentanții Asociației Mureș Runners, cei care folosesc frecvent traseele din pădurea de la Platoul Cornești pentru alergări sau diferite evenimente: „Situația urșilor de la Platoul Cornești ne este cunoscută, pentru că alergăm frecvent în pădurea de la Platou. Pe de o parte, suntem o comunitate de iubitori ai naturii, iar animalele sălbatice sunt parte importantă din acest ecosistem. Pe de altă parte, însă, suntem îngrijorați de faptul că bunăstarea alergătorilor care folosesc traseele de la Platou poate fi pusă în pericol. De trei ani organizăm alergări de grup în zonă și nu am avut niciun fel de incident nedorit. Nu suntem în măsură să propunem soluții dar suntem încrezători că specialiștii din domeniul public – Primăria Târgu Mureș, Romsilva și experții din mediul privat vor găsi o variantă de lucru care să țină în echilibru și ecosistemul și nevoia de a proteja iubitorii naturii” – Mihai Cengher, directorul Asociației Mureş Runners.

Între timp, autoritățile trimit alerte RO-ALERT – o măsură necesară, dar care nu rezolvă problema de fond. De asemenea, jandarmii intervin pentru a alunga urșii atunci când le este semnalată prezența, însă nu au fost montate garduri electrice sau alte tipuri echipamente pentru a preveni astfel de situații.

Conform unor informații neoficiale, în pădurea din zona Platoului Cornești s-ar afla peste 10 urși. Nu am reușit însă să confirmăm această informație din surse oficiale. 

Dragoș Bardoși