Atunci când auzim termenul de „îngrijiri paliative”, mulți dintre noi ne gândim automat la finalul vieții. În realitate, îngrijirea paliativă este mult mai mult de atât. Se adresează atât pacienților ce suferă de boli cronice grave progresive, cât și rudelor și persoanelor apropiate care îngrijesc o asemenea persoană, pentru a le face misiunea mai ușoară. Se urmărește îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți încă din stadiile incipiente, ajutându-i să controleze simptomele, să-și păstreze independența și să se bucure de fiecare zi cu alinare, precum niște momente speciale.
Dr. Georgeta Dan, medic primar de Medicină de Familie, specialist în medicina fizică și reabilitare, supraspecializată în îngrijiri paliative și cu activitate în Centrul medical TopMed, explică:
„Îngrijirea paliativă nu este superpozabilă cu îngrijirea de la sfârșitul vieții. Este însă o abordare complexă care vizează atât pacienții cu boli oncologice, cât și pe cei cu insuficiențe de organ avansate, boli neurologice degenerative sau afecțiuni cronice progresive grave. Scopul nostru este să reducem suferința, să controlăm simptomele și să le oferim pacienților cea mai bună calitate a vieții, indiferent de stadiul bolii lor și nu neapărat prelungirea timpului rămas. Noi dăm viață zilelor, nu zile vieții.”
Cine poate beneficia de îngrijiri paliative?
Îngrijirea paliativă se adresează pacienților cu o gamă largă de boli cronice și severe, de toate vârstele, atât adulți, cât și copii, printre care:
- Cancer în diverse stadii, inclusiv în tratament activ
- Boli cardiovasculare decompensate: insuficiență cardiacă, arteriopatie obliterantă
- Boli pulmonare cronice: BPOC, fibroză pulmonară
- Afecțiuni neurologice degenerative: boala Parkinson, scleroză laterală amiotrofică, scleroză multiplă
- AVC-uri, come
- Insuficiență renală
- Insuficiență hepatică, ciroză hepatică
- Miastenia gravis
- Infecții HIV
„Pacienții pot beneficia de îngrijiri paliative în paralel cu tratamentele curative, complementare, alternative. Chimioterapia, radioterapia sau medicația pentru afecțiuni cronice pot fi completate de terapii paliative care le reduc simptomele greu controlabile și le îmbunătățesc calitatea vieții”, adaugă dr. Georgeta Dan.
Cum ajută îngrijirea paliativă pacienţii?
Îngrijirea paliativă nu înseamnă doar controlul durerii, ci o abordare holistică ce include:
- Controlul simptomelor – reducerea durerii, a oboselii, grețurilor, problemelor respiratorii, a vomei, delirului
- Sprijin emoțional și psihologic – ajută pacienții să-și gestioneze anxietatea, depresia și teama de moarte și necunoscut
- Suport pentru familie – educație și consiliere pentru cei care îngrijesc persoanele dragi bolnave, suport în perioada de doliu
- Îmbunătățirea calității vieții – ajută pacienții să rămână activi și să participe la viața de zi cu zi într-un mod cât mai confortabil
- Înțelegerea sensului vieții – moartea, de fapt, ca o trecere firească, cu demnitate, într-o altă dimensiune, nu ca o pierdere
Unul dintre cele mai frecvente mituri este că îngrijirea paliativă se adresează ultimelor zile sau săptămâni de viață. În realitate, aceasta poate fi inițiată imediat după diagnosticarea unei boli cronice grave progresive, oferindu-le pacienților suport pe termen lung.
Îngrijirea paliativă nu grăbește și nici nu amână decesul.
„Cu cât începem mai devreme îngrijirea paliativă, cu atât noi toți vom avea de câștigat. Simptomele sunt gestionate mai bine, iar pacientul se simte mai în siguranță, având alături o echipă care îi înțelege nevoile. Doar așa putem da valoare vieții, atât celei proprii, cât și a familiei” – explică dr. Georgeta Dan.
Îngrijirea paliativă – Un sprijin pentru pacienţi şi familiile lor
Îngrijirea paliativă este o resursă valoroasă nu doar pentru pacienți, ci și pentru familiile acestora. Este foarte important ca însoțitorii să aibă grija de propria persoană, pentru a fi de ajutor persoanei dragi. Ei primesc suport și îndrumare să înțeleagă ce se întâmplă, să aibă acces la resurse utile pentru gestionarea manifestărilor bolii, precum și a durerii psihice, să beneficieze de perioade de pauză în care preluăm pacientul pentru un timp scurt, necesar rezolvării problemelor ivite.
„Pacienții care beneficiază de îngrijire paliativă primesc nu doar tratamente medicale, ci și sprijin psiho-emoțional, spiritual, compasiune, respect. Scopul nostru este să le oferim zile mai bune, indiferent de diagnosticul lor, astfel încât ultimele momente să le petreacă în demnitate și confort, înconjurați de cei dragi lor. Mulți ne reapropiem în aceste perioade de Divinitate”, concluzionează dr. Georgeta Dan.
Centrul medical TopMed își menține direcția în care a pornit cu mai bine de 25 de ani și vine în sprijinul acestor familii și al persoanelor dragi lor aflate în aceste situații.
Secția de îngrijiri paliative, coordonată de dr. Georgeta Dan și cu o echipă extrem de dedicată, își desfășoară activitatea după aceste principii și cu metode și instrumente specifice. De puțin timp se află în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureș, în beneficiul și sprijinul specializat oferit dumneavoastră, pacienți și persoane dragi lor. (foto: medicalmures.ro)
TOPMED