Gunoiul din construcţii şi gunoiul de import

Luna aprilie, o perioadă de renaştere şi reînnoire marcată de sărbătoarea Paştelui, ne oferă prilejul perfect pentru o reflecţie asupra curăţeniei, atât în casele noastre, cât şi în spaţiile publice. Aşa cum fiecare gospodar îşi face curăţenie generală de Paşte, revizuindu-şi bunurile şi eliminând ce este vechi sau nefolositor, la fel ar trebui să ne privim şi oraşul nostru.


Abordăm astăzi un subiect important şi care ne costă, mult de tot, atunci când vine vorba de gunoi. Deşeurile din construcţii şi deşeurile de import, adică cele aduse de cetăţeni din zonele învecinate oraşului şi aruncate, fie la marginea şanţului sau în pădure, fie la ghenele din cartierele oraşului.
De ce spun că ne costă, ei bine, pentru că, aşa cum vă scriam şi în ediţia Cuvântul liber de vinerea trecută, conform informaţiilor oficiale pentru ridicarea şi transportul deşeurilor abandonate ilegal pe teritoriul administrativ al Târgu Mureşului, în 2024 s-au cheltuit nu mai puţin de 23.652.305 lei. Este vorba despre 28.501,74 tone de deşeuri abandonate ilegal în păduri, pe păşuni, pe malurile apelor sau pur şi simplu pe domeniul public al oraşului. Vorbim de o treime din totalul deşeurilor din Târgu Mureş, anul trecut fiind ridicate în total 71.802 tone de deşeuri, inclusiv cele clandestine.


Conform legii şi al contractului existent, serviciul de ridicare şi transport al deşeurilor clandestine este asigurat de societatea de salubritate care deţine contractul de colectare a deşeurilor menajere din Zona 2 a judeţului Mureş, cea din care face parte municipiul Târgu Mureş, alături de alte 18 localităţi.
Aşadar, este vorba de peste 4,75 milioane de euro pe an doar pentru a ne scăpa de gunoaiele aruncate ilegal. Un calcul simplu ne arată că zilnic, oraşul plăteşte 13.020 de euro pentru ridicarea acestor deşeuri.
Oameni buni, banii ăia pe care Primăria îi dă să adune molozul lui Gică care (cacofonia este intenţionată n.r.) şi-a renovat apartamentul, tot din buzunarul nostru vin. Nu pică din cer, nu sunt trimişi de omuleţii verzi de pe Marte, nu-i scoate primarul din buzunarul lui.

Ce trebuie să ştiţi

În primul rând, dacă vedeţi persoane care comit astfel de fapte, trebuie să apelaţi la Poliţia Locală. Aceştia vor depune demersurile pentru identificarea persoanei sau persoanelor responsabile, iar apoi vor sesiza Administraţia Domeniului Public care va întocmi o comandă către una dintre firmele de salubritate care operează în Târgu Mureş pentru a ridica mizeria.
Chiar dacă nu vedeţi fapta în flagrant, dar întâlniţi astfel de situaţii, aşa cum am găsit noi aceste saltele abandonate aiurea, procedura este aceeaşi.


Aceste comenzi către firmele de salubritate nu sunt incluse în contractele încheiate pentru ridicarea gunoiului de la persoane fizice şi juridice şi nici pentru gunoiul stradal. Prin urmare, ele ne costă în plus, iar sumele, aşa cum am scris mai sus, nu sunt deloc mici.
În cazul în care derulaţi lucrări de construcţie, renovare, zugrăvire etc., da-ţi o fugă până la primărie înainte pentru că aveţi nevoie, cel puţin de un aviz de amenajare, dacă nu chiar de autorizaţie de construcţie. Pentru a obţine aceste acte trebuie să aveţi un contract cu un operator atestat care să vină să ridice deşeurile rezultate în urma lucrărilor pe care le efectuaţi.

Ce spun oamenii

Pentru mine este o dilemă de ce oamenii aleg să arunce gunoaiele aiurea aşa că am întrebat mai mulţi târgumureşeni în căutarea unui răspuns. Iată opiniile lor:
Maria, 34 ani, mamă şi antreprenoare: „Cred că oamenii aruncă gunoiul aiurea din comoditate. Le este mai simplu să lase deşeurile în parc sau pe marginea drumului decât să găsească un coş de gunoi. E trist că nu ne gândim la impactul pe care îl avem asupra mediului şi comunităţii.”
Ion, 45 ani, muncitor în construcţii: „Mulţi dintre colegii mei aduc resturi din lucrările de construcţie şi le aruncă fără să le pese. E o mentalitate greşită, dar mulţi cred că nu îi va afecta nimeni. Din păcate, plătim cu toţii aceste costuri.”
Raluca, 28 ani, studentă: „Dacă ar exista mai multe locuri amenajate pentru gunoiul din construcţii şi deşeurile mari, poate că oamenii nu ar mai arunca aiurea. E o combinaţie de neglijenţă şi lipsă de informaţii.”
Andrei, 50 ani, pensionar: „Unii oameni pur şi simplu nu au respect pentru natură. Am văzut cum aruncă gunoaie în pădure fără să le pese de efectele pe termen lung. Aş vrea să fie mai multe campanii de conştientizare.”
Ioana, 39 ani, profesoară: „Cred că şi educaţia joacă un rol important. Dacă am avea lecţii despre comportamentul responsabil faţă de mediu, poate că tinerii ar învăţa să respecte şi să protejeze spaţiile publice.”
Dumitru, 62 ani, agricultor: „Pe vremea mea, oamenii aveau decenţă să nu facă aşa ceva. Acum, parcă nu le mai pasă de comunitate. Ar trebui să fie amenzi mai mari pentru cei care aruncă gunoiul pe jos.”
Elena, 31 ani, asistent social: „E nevoie de mai multă implicare din partea autorităţilor. Poate că dacă ar fi filtre stricte pentru cine aruncă deşeuri ilegale, ar începe să se schimbe ceva. Nu putem continua aşa.”
Sorina, 25 ani, activistă pentru mediu: „Ar trebui să organizăm mai multe acţiuni de curăţenie şi să încurajăm oamenii să participe. Când vedem că alţii se implică, ne dorim şi noi să fim parte din soluţie!”
Vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru, fie transmiţându-ne fotografii sau filmări cu gunoaie aruncate aiurea, fie dând un exemplu pozitiv şi trimiţându-ne o fotografie sau un video în care puneţi gunoiul acolo unde îi este locul: în coşul de gunoi.
A venit timpul să ne trezim şi să ne comportăm ca oameni civilizaţi.

Sanda Vițelar