O poveste emoționantă, în centrul căreia se află un presupus copil sărac din București, „Mihăiță”, a devenit virală pe Facebook, strângând peste 22.000 de aprecieri și mii de distribuiri în mai puțin de 24 de ore. Nimic din această poveste nu este real: nici băiatul din imagine, nici familia lui, nici intersecția unde ar fi avut loc scena, relatează Edupedu.
Acesta nu e Mihăiță. Nici băiatul din imagine nu există, nici fratele lui mai mic, nici tatăl care lucrează ca paznic în ture epuizante. Nici povestea cu sandvișurile și sucurile oferite la terasă, nici colegii de birou care s-au mobilizat imediat pentru a ajuta o familie necunoscută nu sunt reale.
Totuși, peste 22.000 de oameni au dat like acestei povești în mai puțin de o zi. Mii de internauți au distribuit-o, emoționați de „curajul și demnitatea unui copil sărac din București”. Problema este că totul e inventat. Imaginea este generată cu inteligență artificială, iar textul – cu probabilitate foarte mare – este scris cu un model precum ChatGPT. Pagina de Facebook „Viață de românaș” a publicat această poveste joi seară.
Edupedu.ro demontează pas cu pas, în analiza de față, falsul distribuit masiv pe Facebook: vedeți cum creatorii au folosit o imagine generată de AI și o poveste scrisă cel mai probabil cu ChatGPT
Textul postării este lung, structurat ca o mică nuvelă cu următorul subiect: un copil sărac bate timid în geamul unei mașini la semafor, primește o bancnotă, refuză inițial, apoi povestea se ramifică într-o serie de episoade care implică frați cuminți, note bune la școală, tragedii familiale, un tată muncitor și, bineînțeles, o comunitate care se mobilizează exemplar. Totul se încheie cu o morală: „Fiecare semafor are o poveste. Iar uneori, merită să oprim și să ascultăm”.
- Este o poveste croită matematic pentru a emoționa. Dar tocmai această perfecțiune o face suspectă. Dialogurile sunt rotunde și literare, personajele au replici memorabile și atitudini eroice. Oamenii reali, în situații reale, nu vorbesc sau nu acționează așa întotdeauna.

Imaginea care trădează minciuna
Privind atent fotografia care însoțește postarea, lucrurile devin și mai clare: sigla de pe pantalonii băiatului care vrea să imite un cunoscut brand de îmbrăcăminte sportivă seamănă cu sigla originală, dar literele din numele companiei nu pot fi citite. În mână, „Mihăiță” are ceea ce pare a fi un băț telescopic și un cap de racletă cu burete pentru parbriz, dar cel puțin bățul este diform la unul din capete.
Pe hanoracul lui, textul nu se poate citi, deși unele litere precum „B”, „N” și „A” au putut fi reproduse de modelul de inteligență artificială. La fel, semnul de pe strada unde s-ar afla „Mihăiță” nu este niciunul din semnele de circulație auto existente în România. Toate acestea sunt indicii clasice ale unei imagini generate cu AI, cel mai probabil cu Midjourney sau un model similar.
De altfel, paginile care folosesc astfel de tehnici ne-au obișnuit deja cu fotografii spectaculoase, dar neverosimile – fețe perfecte, copii murdari dar artistici, oameni săraci cu priviri de poster. Totul este construit vizual pentru impact emoțional.
În plus, revenind la text, autorii postării menționează „Nerva Tracan” în loc de „Nerva Traian”, cel mai probabil fiind un rateu al modelului de inteligență artificială care mai „scapă” litere în cuvinte. Textul nu menționează la intersecția cărui bulevard cu Bulevardul Carol din București este „Mihăiță” și nici imaginea nu este la bază din realitate, pentru că acel loc pur și simplu nu există în București. Iar la finalul textului, aflăm că se află de fapt la intersecția străzii „Nerva Tracan” cu bulevardul Unirii.
Cine sunt cei din spatele poveștii?
Pagina care a publicat postarea se numește „Viață de Românaș” și a mai promovat și alte povești în același stil. Este un așa-numit „creator digital”, dar nu există o echipă editorială, nu are date de contact, iar transparența paginii este zero, fiind inexistente date despre persoana care a creat-o.
Pagina a fost creată în ianuarie 2024 și inițial se numea „Descoperă sănătatea”, apoi s-a numit pe rând „E F E M E R”, „Pescuit și Vânătoare” și „Inimă deschisă”, până să se numească din decembrie anul trecut „Viață de românaș”.