Astăzi, la ora 10.00, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș, a avut loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale la Biologie, 2025. Competiția este organizată în Târgu Mureș de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Mureș în parteneriat cu UMFST G.E. Palade – care este și gazda propriu-zisă a olimpiadei. Competiția se desfășoară în perioada 5–10 aprilie. Programul cuprinde, pe lângă probele teoretice și practice, workshopuri științifice captivante, organizate de cadrele didactice UMFST, Liga Studenților din Târgu Mureș, Organizația Studențească de Medicină de Urgență și Organizația Studențească de Medicină Dentară.

Amfitrionul festivității a fost inspectorul școlar prof. dr. Maria Kozak, iar pe scena Palatului Culturii au susținut discursuri rectorul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – președintele comisiei centrale a Olimpiadei Naționale de Biologie; inspectorul pentru disciplina biologie din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, profesor Daniela Călugăru – președinte executiv al Olimpiadei Naționale de Biologie; inspectorul școlar general al ISJ Mureș, prof. Paula Dărăban – președintele Comisiei de Organizare și vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu.

Rectorul UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, preşedintele Comitetului de Organizare al Olimpiadei Naţionale de Biologie, ediţia 2025: „ Dragi elevi olimpici, stimați colegi profesori, stimați invitați, dragi părinți, care trăiți – bănuiesc – cu emoție și mai mare decât copiii dumneavoastră această competiție. Îmi place să cred că astăzi este un eveniment cu totul și cu totul deosebit. Sunteți prezenți la Târgu Mureș pentru că vrem să confirmăm în practică motto-ul pe care universitatea și l-a asumat: „e pluribus unum” – „dintre multe, una”, „dintre mulți – unul”, nu neapărat în termeni ai competiției, în care există un premiu I, un premiu II, un premiu III, ci mai degrabă în termeni ai modului în care se poate organiza o manifestare de asemenea nivel, la nivel național, la Târgu Mureș, într-un parteneriat funcțional.

Dacă vorbim despre biologie, sigur că asociem biologia cu știința vieții. Știința vieții este însă o limbă pe care colegii mei din universitate o vorbesc în laboratoare, în amfiteatre, în spitale, chiar și în vacanță, pentru că fac totul cu pasiune. Acest moment are o valoare simbolică deosebită.
Deși noi învățăm că natura nu face salturi, totuși trebuie să reamintesc faptul că, în urmă cu 10 ani, aici, în acest loc, a avut loc o altă ediție a Olimpiadei Naționale de Biologie, pe care, de asemenea, am organizat-o în parteneriat. Rămânând în aceeași zonă a aniversărilor, în acest an, universitatea celebrează 80 de ani de la înființarea sa, astfel încât evenimentul de astăzi și cele care vor urma reprezintă o parte importantă, dând valoare acestei aniversări.
Faptul că sunteți aici, atât de mulți, în această zi și în zilele care urmează, este o dovadă a ideii că știința ne unește – și, în mod special, biologia – acea știință a vieții care ne învață nu doar cum funcționează organismul, ci și cum se leagă între ele părțile din organism. Dacă biologia ne învață ceva, este faptul că interacțiunea, echilibrul, reprezintă procesul dezvoltării.
Așa suntem și noi: am organizat această olimpiadă punând la dispoziție toate resursele umane pe care le avem, toată infrastructura universității, convinși fiind că este datoria noastră, că, dacă intrăm într-un proiect, să-l facem cu pasiune și cu profesionalism.
Dragi elevi, în fața voastră nu stau doar un set de subiecte sau de întrebări. În fața voastră stă o experiență care vă leagă de știință, de colegii de generație, de profesorii care v-au ghidat, dar și de un viitor care începe acum.
Aveți în voi pasiunea, curiozitatea, inteligența. Iar aceste zile nu sunt doar despre concurs, ci despre confirmare și despre încredere. Nu vă temeți de dificultăți. Ele există doar ca să arătați cât de bine le puteți depăși. Nu vă temeți de concurență. Sunteți toți împreună în aceeași barcă a științei. Nu vă temeți nici măcar de cei care, uneori, vă pun piedici, pentru că, fără obstacole, n-ați ști cât de sus puteți sări.
Olimpiada de Biologie nu este un eveniment oarecare. Este o întâlnire firească a învățământului preuniversitar cu învățământul universitar, o punte între liceu și facultate, între adolescență și maturitate. Este modul în care vă spunem noi că vă așteptăm la UMFST, unde performanța și pasiunea au întotdeauna loc.
Și dacă vă întrebați cum e viața de student la medicină, vă spun sincer că este cam la fel cum este organizarea unei olimpiade: imensă și intensă, frumoasă, cu foarte puțin somn – mai ales în perioada premergătoare deschiderii.
Azi, aici, la UMFST, suntem mândri că vă avem alături. Această universitate respiră biologie, medicină, cercetare, dar și umanitate. Este un loc unde gândirea critică e cultivată, iar performanța este aplaudată, la fel cum stupiditatea este dată deoparte.
Și cine știe, poate că, peste câțiva ani, unii dintre voi veți reveni aici ca studenți, medici, cercetători sau profesori. Formal vorbind, din postura de partener pe care o are universitatea, nu am calitatea de a mulțumi altor instituții care și-au făcut datoria în organizarea acestui eveniment, dar voi mulțumi colegilor mei – decani și prorectori, cadre didactice – precum și studenților de la UMFST, toți coordonați impecabil de doamna decan Alina Scridon. Împreună au dat, din nou – a câta oară? – măsura pasiunii lor pentru ceea ce fac în fiecare zi.
Vă doresc tuturor claritate, încredere și curajul de a vă urma pasiunea. Bucurați-vă de această experiență și nu uitați: chiar și în biologie, uneori, supraviețuiește nu cel mai puternic și cel mai inteligent. Mult succes în competiție!”
Inspector pentru disciplina biologie, Ministerul Educației și Cercetării, profesor Daniela Călugăru, Președinte executiv al Olimpiadei Naționale de Biologie: „Încep prin a mulțumi gazdelor noastre – Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș – care au creat oportunitatea organizării și desfășurării Olimpiadei Naționale de Biologie, așa cum ați putut vedea, într-un minunat centru turistic, cultural și ecologic.

De asemenea, doresc să mulțumesc elevilor, cadrelor didactice, părinților, Comisiei Naționale de Biologie, care fac posibilă prezentarea performanței în biologie și promovarea spiritului de fair-play al acestei competiții.
Cum bine știți, biologia este o știință naturală care se ocupă cu studiul vieții și al tuturor organismelor vii. Ca știință a vieții, biologia studiază organismele din punct de vedere structural, al proceselor chimice, al interacțiunilor moleculare, al mecanismelor fiziologice, al dezvoltării și al evoluției.
Din această perspectivă, condițiile oferite de partenerii și organizatorii Olimpiadei Naționale de Biologie din Târgu Mureș creează un spațiu amplu, academic, pentru desfășurarea probei teoretice și, în mod special, a probei practice.
Felicitări tuturor participanților pentru pasiunea manifestată, pentru creativitate și excelență în acest domeniu. Vă doresc mult, mult succes!”
Prof. Paula Maria Dărăban, Inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș: „Faptul că județul Mureș este gazda Olimpiadei Naționale de Biologie este dovada că ni s-a acordat încredere și că tot ceea ce am făcut până acum, la nivelul olimpiadelor naționale, la noi în județ, a avut calitate, valoare și ecou.

Dragi elevi olimpici, olimpiadele naționale definesc o stare de spirit. Ele sunt oglinda reală și lucidă a spiritului vârstei voastre, deoarece înrămează în lumină momente și trăiri emblematice și autentice. Ele sunt semnul izbânzii și al încrederii în mai binele pe care școala, profesorii și elevii ei, deopotrivă, încearcă să-l instituie.
Competiția înseamnă, mai întâi de toate, un drum pe cont propriu, iar faptul că sunteți astăzi aici, la Târgu Mureș, la Olimpiada Națională de Biologie, ne demonstrează că drumul vostru a fost unul cu reușite și că nimic nu este imposibil.
Olimpiada Națională de Biologie ne prilejuiește tuturor momente de bucurie, deoarece, în astfel de momente, celebrăm educația, știința de carte și pasiunea. Știm cu toții că succesul e determinat de faptele noastre, că viața înseamnă a transforma constant în lumină și în flacără tot ceea ce suntem și ceea ce înfăptuim.
Vă dorim să aveți împliniri și succese nebănuite, să fiți învingători în această competiție, dar să nu uitați că, pentru fiecare dintre voi, participarea la această etapă națională trebuie să rămână cel mai însemnat premiu.
Cu toții sunteți câștigători pentru că ați avut curajul să vă înscrieți în competiție, pentru că v-ați străduit și pentru că puteți deveni mai buni, iar noi suntem onorați că vă suntem gazde.
Dorim să adunați aici, la Târgu Mureș, amintiri de neșters și să lăsați urmele devenirii voastre și în județul Mureș. Felicitări și succes deplin tuturor!”
Ovidiu Dancu, vicepreședintele CJ Mureș: „În primul rând, faptul că suntem astăzi prezenți la acest eveniment deosebit este o mare bucurie și satisfacție pentru mine și, sper, și pentru dumneavoastră.

După această prezentare foarte frumoasă a județului Mureș, pot să spun că mă bucur în mod deosebit să reprezint astăzi județul Mureș în calitatea pe care o am și să vă spun că, de regulă, susținem astfel de activități la nivel național și chiar internațional, pentru că numai sprijinind știința, motivând intelectul, avem convingerea că putem duce această țară într-o direcție mai bună.
Încrederea totală este în voi, dragi tineri, care astăzi participați la această olimpiadă de nivel național, care se desfășoară într-un loc unde nu se putea mai bine: la Târgu Mureș, unde, alături de Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie, avem garanția unei desfășurări impecabile, dar și a faptului că veți putea cunoaște din activitățile prin panourile pe care se vor desfășura, legate de activități pe care le are această universitate.
Universitate care, din punct de vedere al județului Mureș, este o bijuterie. Ea își pune amprenta pe întreaga activitate a județului. Sper că veți descoperi lucruri interesante, care să vă motiveze în alegerea, în pasul următor al formării dumneavoastră ca specialiști, pentru că materia la care astăzi sunteți concurenți, față de care simțiți o anumită atracție, va putea deveni pasul următor în accesul dumneavoastră la această universitate.”

După momentul deschiderii oficiale elevii participanți la olimpiadă, profesorii lor, prinți dar și invitați locali au participat la un moment artistic deosebit, un concert susținut de Orchestra UMFST G.E. Palade.





Dragoș Bardoși