Ca mamă de copii mulţi şi mâncăcioşi petrec mult timp în bucătărie încercând să le ofer o alimentaţie cât mai diversificată, sănătoasă, echilibrată şi atractivă în acelaşi timp. Nu vă voi vinde gogoşi şi nici braşoave zicându-vă că „broccoli”, că „avocado”, că „ovăz şi chia” etc. Să fim serioşi!!! .. este ca şi când am intra într-un fast food cu un buchet de broccoli în mâna din care am muşcat cu pofta în timp de adulmecăm mirosurile atât de tentante ale junk-food-ului… 
Nu ai cum să ţii copiii departe de aceste ispite în schimb le poţi schimba percepţia asupra lor convingându-i că îşi pot pregăti singuri, acasă, din ingrediente sănătoase şi la îndemână, un pui crispy, un burger sau un desert.
Este cazul acestui „smashed burger” care a devenit vedeta casei de când fiul meu cel mare îl pregăteşte cu atât de mult talent şi conştiinciozitate. Trebuie să recunosc că serile în care îi predau responsabilitatea gătirii cinei sunt pentru mine o relaxare de nedescris, iar pentru toată familia o bucurie maximă pentru că ştim ce delicii pot ieşi din mâna adolescentului meu iubit.
Va începe întotdeauna prin a face sosul. De menţionat că tot ce compune această masă este pregătit de zero de către micul chef începând cu chiflele pufoase, cu prepararea cărnii şi până la pregătirea sosului care este halucinant de bun.


Pentru sos va folosi: 4 linguri de maioneză de casă, 4 linguri de ketchup de casă (amu nu va fi nici un capăt de ţară dacă se apelează şi la o maioneză şi ketchupde cumpărat – există pe piaţă câteva variante mai sănătoase), 4 castraveţi muraţi tăiaţi foarte mărunt şi 1 ceapă albă călită. Toate acestea se amestecă şi până la montatul burgerilor se dă la frigider.
Pentru obţinerea a 8 chifle mari va folosi: 500 g făină, 200 ml apă, 150 ml lapte, 10 g drojdie uscată, 1 ou, 20 g zahăr, 60 unt topit, 1 linguriţă de sare. Pentru ornat :
1-2 gălbenuşuri de ou; seminţe de susan.
Metoda de preparare: 100 g făină se opăreşte pe aragaz în cei 200 ml apă şi se lasă să se răcească. Drojdia împreună cu zahărul se amestecă cu laptele călduţ şi se aşteaptă 10-15 minute. Se aduc apoi împreună restul de făină, cu laptele, aluatul opărit, sarea, untul, oul şi se frământă bine. Este foarte posibil ca aluatul să mai ceară puţină făină şi puteţi să adăugaţi cu încredere, atâta timp cât bine frământat va fi suplu şi nu se va mai lipi pe mâini. Se lasă la dospit maxim o oră, la temperatura camerei, într-un vas acoperit. Din aluatul rezultat după dospire se formează 8 chifle măricele care se mai lasă încă 10-15 min în tavă la o mică tură de dospire, după care se ung cu gălbenuş de ou, se adaugă susan/ mac/ chimen etc. şi se aruncă în cuptorul preîncălzit, pentru 15 min de coacere la 165-170 de grade.
Carnea pentru burger se alege pe sprânceană: pulpă de vită proaspăt tocată condimentată doar cu sare şi piper. Cele mai bune mâncăruri sunt de cele mai multe ori şi cele mai simple, iar acest burger însoţit doar de sare şi piper trebuie să ne credeţi pe cuvânt va fi fantastic. Calculăm 120-140g de carne pentru fiecare burger, deci vom avea nevoie de maxim 1,2 kg carne tocată de vită. Se modelează carnea în bile egale ce vor fi prăjite pe aragaz într-o tigaie neaderentă. Vom folosi o presă de burgeri pentru că vorbim de un „smashed” burger şi vom rumeni carnea câte 4-5 min pe fiecare parte. La final, aproape înainte de a lua de pe foc carnea, o acoperim cu 1 felie de cheddar. Vom monta burgerul rapid şi simplu folosind doar chifla, sos, carnea şi apoi capacul chiflei. Nu i-am pus nici roşie şi nici salată, dar dvs. puteţi să îl îmbogăţiţi după pofta inimii.
Se mănâncă cu bucurie şi energie bună! Exact aşa cum a fost gătit!

Irina Lazăr


Irina Lazăr este chef și proprietarul Bistro 222, cartierul Maurer Târgu Mureș – www.bistro222.ro