Ciorbă de fasole cu tarhon

Această reţetă este perfectă pentru a deschide pofta de mâncare.
Ingrediente: 200 g fasole uscată; 1 ceapă; 1 morcov; 1/2 ţelină; 1 ardei; 100 ml pastă de tomate; 2-3 linguri ulei; sare; 1l borş; tarhon după gust.
Mod de preparare
Speli fasolea în mai multe ape şi o pui la fiert. După ce a dat câteva clocote, schimbi apa şi pui din nou la fiert în apă cu sare. Laşi să fiarbă şi când fasolea începe să se înmoaie, pui legumele tocate. După ce au fiert adaugi borşul,uleiul şi pasta de tomate. Tarhonul tocat mărunţit se adaugă în ciorbă când aceasta este aproape gata.

Prăjitură cu mere, un deliciu chiar şi cu ingrediente de post

Ingrediente: 10 mere mari; 10 nuci mărunţite; 2 căni şi jumătate făină; 1 cană zahăr – 150 g zahăr; 1 plic praf de copt; zeama de la o lămâie; 1 linguriţă scorţişoară.
Mod de preparare
Cureţi merele şi le dai prin răzătoarea mare. Amesteci merele cu restul ingredientelor,iar la sfârşit pui praful de copt stins cu zeama de lămâie. Trebuie să obţii un aluat omogen,puţin tare. Pui hârtie de copt într-o tavă dreptunghiulară şi torni compoziţia. O nivelezi şi dai tava la cuptorul încălzit în prealabil. Laşi la foc mediu 30-35 de minute.

Cartofi dulci aromaţi

Ingrediente pentru două porţii: 2 cartofi dulci, mari; 30 ml ulei de măsline; pătrunjel; mix de ierburi mediteraneene; sare; piper; 50 g brânză tofu.
Mod de preparare
Speli bine cartofii şi-i tai feliuţe cât mai subţiri. Amesteci uleiul de măsline cu mixul de ierburi mediteraneene, pătrunjel tocat, sare şi piper, după gust.
Amesteci cartofii cu această compoziţie şi-i aşezi într-o tavă, unul după altul. Acoperi tava cu o hârtie de copt şi ai grijă să nu iasă aburi pe margine. Dai tava la cuptor, la 200 °C, 40 de minute, scoţi foaia, presari brânza şi mai laşi la rumenit 10-15 minute. Serveşti cartofii cu pătrunjel tocat.
(sursa – clickpentrufemei.ro)

Conopidă pane

Ingrediente: 1 conopidă cam de 1 kg; sare; piper; 400 g faină; 500 ml apă minerală sau lapte vegetal din soia; 400 g pesmet; ulei pentru prăjit.
Mod de preparare
Conopida se rupe bucheţele şi se spală la jet de apă.
Se pun 2 litri de apă la fiert, cu 1 linguriţă de sare şi jumătate de linguriţă boabe de piper. Când clocoteşte apa, se adaugă conopida şi se opăreşte timp de 3-4 minute. Nu se fierbe, doar se opăreşte puţin să se înmoaie.
Se face un sos din apă minerală sau lapte vegetal, cu jumătate de linguriţă rasă de sare şi un vârf de cuţit de piper proaspăt măcinat. Se adaugă făină cât să iasă un aluat ca la clătite.
Se trec bucheţelele de conopidă prin făină albă, se scutură bine, apoi prin aluatul de clătite şi, la final, prin pesmet.
Se prăjesc în ulei încins şi se scot pe hârtie absorbantă când sunt aurii.
Se aşează conopida pane pe platou, pe foi de salată verde sau rondele de roşii şi castraveţi. Se serveşte alături de mujdei sau un sos de roşii sau ardei copţi. (sursa – pofta.buna.com)

Ciorbă de conopidă cu roşii

Ingrediente: 500 g de conopidă; 1 ardei gras roşu; 1 ceapă; 1 morcov; 2-3 roşii proaspete; sare; piper; ulei; câteva felii de ardei iute; pătrunjel şi leuştean verde; oţet (borş, zeamă de lămâie).
Mod de preparare
Punem la fiert 2 litri de apă în care adăugăm ardeiul gras, morcovul, ceapa şi conopida, pe care o desfacem în bucheţele. Trebuie să obţinem bucăţele mici, cât să încapă în lingură.
Lăsăm să fiarbă timp de 10-15 minute, până când se înmoaie toate legumele. Roşiile proaspete le crestăm în formă de cruce, le desfacem puţin, apoi le dăm pe răzătoarea mare, coaja rămasă o dăm deoparte. Când legumele sunt fierte adăugăm şi roşiile, 1-2 linguri de ulei. Uleiul este opţional, fiind o ciorbă dietetică, nu este obligatoriu să folosiţi ulei. (pofta.buna.com)