Astăzi, într-un cadru festiv, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” și Microsoft România, pentru colaborarea la dezvoltarea primului Smart Hospital (Spital Inteligent) din România, un pas istoric către viitorul medicinei din țara noastră.
Acest proiect de referință își propune să revoluționeze îngrijirea medicală prin structuri inovatoare, facilități avansate și tehnologii inteligente. Prin consolidarea colaborării dintre mediul academic și industria IT, va fi dezvoltat primul Spital Inteligent din România – Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade”, care, totodată, va fi și primul spital universitar din țara noastră – un proiect strategic susținut de Guvernul României și implementat de universitatea din Târgu Mureș, care va servi ca unitate-pilot pentru digitalizarea completă a sistemului de sănătate din România.
Memorandumul a fost semnat de prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, și de Bogdan Putinică, Director General Microsoft Europa Centrală EURA (Țările Baltice, CSI, Moldova, România, Ucraina). Alături de cei doi, la semnarea memorandumului au fost prezenți: Florentina Marinela Ionașcu – Education Director Microsoft România și Moldova, dr. Alexandra Haritini Iutis – managerul Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade” și ec. Florin Crăciun – managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Colaborarea va valorifica platforma de cloud computing Azure, serviciile și soluțiile Microsoft de inteligență artificială pentru a îmbunătăți livrarea serviciilor de sănătate, cercetarea și educația la Spitalul „George Emil Palade”. Proiectul reprezintă o schimbare de paradigmă în livrarea serviciilor de sănătate, integrând tehnologie de vârf, design centrat pe pacient și un angajament față de cercetare și educație.
Printre obiectivele strategice ale parteneriatului se numără transferul de expertiză, integrarea tehnologiilor de vârf în asistența medicală (instrumente bazate pe AI și servicii cloud integrate) și schimbul de bune practici. Memorandumul conturează cadrul pentru colaborarea strategică, tehnică și de piață în domeniul sănătății, cercetării și educației, incluzând activități de marketing comune, angajamente de vânzări și livrarea soluțiilor. Părțile vor explora oportunități de colaborare tehnică în domenii precum analiza datelor, învățarea automată, inteligența artificială, soluțiile de securitate și confidențialitate.
Spitalul „George Emil Palade” este destinat să devină un lider în inovație, furnizor de îngrijire centrată pe pacient, centru de cercetare și hub educațional, stabilind un nou etalon pentru excelența medicală în România.
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei: “Este un eveniment deosebit pentru întreg sistemul medical și universitar din România”
„Este un eveniment deosebit astăzi pentru universitate și nu doar pentru universitate, eu aș spune că pentru întreg sistemul medical și universitar din România. Este momentul în care parafăm o înțelegere la care lucrăm de mai multă vreme cu Microsoft România pentru punerea în practică a unui concept totalmente nou pentru România, și anume conceptul de Smart Hospital – Spital Inteligent. Este o parte a viziunii pe care o avem pentru dezvoltarea orașului. V-am zis despre conceptul pe care l-am lansat în urmă cu două săptămâni – UniCity – Spital Universitar, și ceea ce se întâmplă astăzi este o parte a unui proiect mai mare pe care noi l-am menționat pentru următorii 10 ani. Este o chestiune de viziune, este o chestiune de inovație, este un mesaj pentru viitor pe care eu vreau să îl transmitem”, a declarat rectorul universității jurnaliștilor și invitaților prezenți la eveniment.
„Microsoft este cel mai potrivit partener pe care îl puteam avea, pentru că expertiza pe care o au, prestigiul pe care îl au, capacitatea tehnică pe care, de-a lungul timpului, au demonstrat-o, reprezintă, de fapt, brandul și filosofia Microsoft, care este puternic legată și de o componentă educațională, astfel încât, de fapt, astăzi suntem natural împreună. Este un moment festiv, de bucurie”, a spus Azamfirei.
Bogdan Putinică, Director General Microsoft Europa Centrală EURA: „Mândri că suntem români, mândri că facem așa ceva în România”
„Este un eveniment absolut unic în România și vreau să felicit atât universitatea, cât și persoanele din conducere pentru acest concept care este cu adevărat inovator. Nu cred că s-a mai vorbit despre un Smart Hospital în România, cu atât mai mult nu s-a făcut așa ceva, și felicitările sunt foarte binemeritate pentru că ați putut pune la punct un astfel de proiect, pentru că l-ați adus într-o fază de maturitate în care, astăzi, facem un pas către execuție și, mai ales, pentru că îmbinați cu succes tehnologii de ultimă generație – inteligența artificială în educație și în medicină – pentru a aduce tot acest ansamblu de inovație și avans pe care tehnologia îl susține în slujba omului.
Pentru noi, educația este prioritatea numărul unu în România – este șansa noastră la viitor și nu sunt cuvinte goale. Mă bucur că, împreună cu echipa mea și cu colegii mei din divizia de educație, vom sprijini acest proiect, vom fi alături de dumneavoastră cu specialiști, cu tot ceea ce poate aduce Microsoft pentru a face acest proiect un succes. Sper să ne vedem poate și mai devreme, dar, în mod clar, la inaugurare, la tăierea panglicii, cu mândrie că suntem români, că facem așa ceva în România. Iată că se poate – și subliniez foarte mult asta – se poate acolo unde este voință și leadership. Suntem onorați. Vă mulțumesc în numele meu și al companiei pentru încrederea pe care ne-o dați.”
Directorul general al Microsoft România a spus că acest memorandum oferă umbrela juridică și comercială a parteneriatului, declarând totodată că sunt aspecte pe care nu le poate dezvălui.
Inteligența Artificială în cel mai modern spital din această parte a Europei, care se construiește în Târgu Mureș
„Noi ne angajăm să fim alături de universitate pentru a aduce aceste inovații și dezvoltări de ultimă generație tehnologică. Discutam inclusiv, în pregătirea evenimentului de azi, despre inteligența artificială în medicină. Aceste concepte reprezintă, realmente, ultimele și cele mai avansate descoperiri în domeniul tehnologiei. Este vorba de competența pe care o ducem noi aici și o punem la dispoziția universității”, a declarat ieri directorul Microsoft, Bogdan Putinică, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor privind prezența Inteligenței Artificiale în viitorul spital.
El a mai spus: „Cel mai bun exemplu este un ajutor bazat pe inteligență artificială pentru doctori, în contextul unei consultații. Este, poate, unul dintre exemplele cele mai simple, dar cu impactul cel mai mare, pe care îl aducem nu doar în România, ci la nivel global. Probabil că suntem cu toții oarecum familiarizați cu mormanul de hârtii pe care actul medical îl generează. Ne dorim ca acest spital să fie digitalizat 100%. Ei bine, un doctor ar trebui să se concentreze pe actul medical. Mintea lui ar trebui să fie la cum să servească, să facă mai bine, cum să ofere o soluție cazului pe care îl are în față. Ei bine, această tehnologie funcționează în timpul consultației, este atentă la ce face doctorul, ce spune, ce dialoghează cu pacientul și generează completarea documentelor automat, fără implicarea activă a doctorului. Evident, simplificând, se câștigă enorm de mult timp, se câștigă extrem de multă calitate pentru actul medical.
De exemplu, în imagistică, Inteligența Artificială crește gradul de determinare a bolilor grave în exerciții de imagistică: RMN-uri, radiografii și așa mai departe, cu procente semnificative. Toate aceste tehnologii sunt acum aduse de Microsoft în România, iată, pentru un proiect cu adevărat revoluționar – un Smart Hospital. Se poate și la noi!”
Rectorul UMFST G.E. Palade: Universitatea se îndreaptă către lumea nouă
„Evenimentul de astăzi astăzi nu este doar despre un parteneriat, ci este mult mai mult, un angajament comun pentru viitor. Împreună cu Microsoft, transformăm ideea de spital într-un spațiu în care tehnologia sprijină decizia medicală, optimizează procesele, protejează datele și, mai ales, pune pacientul în centrul actului medical. Smart Hospital-ul UMFST va integra soluții digitale de ultimă generație pentru gestionarea datelor clinice, inteligență artificială pentru diagnostic și predicție, platforme de formare pentru studenți și medici, precum și infrastructuri cloud scalabile și sigure”, a transmis rectorul cu această ocazie:
El a făcut referire la componentele principale ale viitorului sistem inteligent de la spitalul universitar: „Pe de o parte, Microsoft este furnizor de soluții – cel mai bun furnizor de soluții pe această zonă. Pe de altă parte, are capacitatea de a integra soluțiile altora într-un concept unitar. Și aici este, de fapt, plusvaloarea unei asemenea companii – adică ceea ce au ca produse proprii reprezintă o componentă, iar ceea ce pot aduce și personaliza pentru noi este altă componentă. Pentru că ideea de spital inteligent trebuie divizată în două componente: este componenta executivă, care să aibă evidențe electronice în relația directă cu pacienții, cu medicii, dar și cu partea administrativă care este în spate. Este o componentă importantă, dar care are partea de creativitate poate mai puțin evidentă – este mai degrabă administrație, inclusiv administrație medicală. Partea creativă vine exact din zona Inteligenței Artificiale, de gândire, pe care, astăzi, fiecare sistem medical o încorporează în modul de funcționare. În spatele fiecăruia dintre aceste echipamente trebuie să existe soluția IT și personalul uman pregătit. Este o misiune de educație, de a stabiliza tot ceea ce înseamnă personal dedicat, personal conex spitalului, universitatea în sine, cu lumea nouă către care ne îndreptăm.”
Rectorul UMFST a mai spus că, în primul trimestru din anul 2026, construirea propriu-zisă a spitalului va fi finalizată și că, între timp, se lucrează deja la partea administrativă și de personal.
Dragoș Bardoși