Nou proiect de lege pentru mediu cu urmări în Sănătatea Publică
„Un localnic ne-a spus simplu și dureros: „Noi, cei de pe partea asta a mesei, vom muri mai repede. Doar pentru că ne-am născut aici.” Vă povesteam săptămâna trecută despre vizita pe care am făcut-o lângă Baia Mare, la iazul abandonat de la Bozânta, unde nori de praf toxic cu metale grele ajung direct în casele și plămânii oamenilor. Când plouă, apele contaminate ajung în râuri. Când e secetă, vântul ridică un praf cancerigen peste sate. O situație similară avem și la Tăuții de Sus, lângă Baia Sprie”, a scris deputatul mureșean pe pagina sa de Facebook.
El susține că problema nu mai ține de soluții tehnice – ele există. „Ține de bani și voință politică. Iar pentru Bozânta, costul ecologizării e clar: 23 de milioane de lei. Din păcate, mai bine de 10 ani, statul nu a putut găsi niciun leu pentru a salva mii de oameni de la o moarte timpurie cauzată de poluare”, arată parlamentarul USR, membru al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților.
„Acestea sunt urmările unei guvernări PSD-PNL în diferite forme și cu diverse anexe, formate dintr-o majoritate de aleși incompatibili cu funcțiile lor, care nu își înțeleg și nu își respectă responsabilitatea dată de către oamenii care i-au votat: aceea de a le asigura un viitor mai bun”, este de părere Adrian Giurgiu. El a mai transmis că, tot cu acea ocazie, a vizitat și SMID Fărcașa, un alt exemplu unde lucrurile trebuiau făcute mai bine. Deși ar fi trebuit să fie soluția modernă și eficientă pentru gestionarea deșeurilor în județul Maramureș, în realitate este un proiect cu întârzieri majore și costuri crescute. Deșeurile continuă să se adune, infrastructura care ar trebui să le gestioneze corect e în impas, iar costurile greșelilor administrative vor fi plătite, într-un final, tot de către cetățeni, subliniază deputatul.
De pe teren, direct în Parlament
„Am depus împreună cu colegii mei din USR un proiect de lege pentru transparentizarea autorizațiilor de mediu. Toate autorizațiile pentru operatorii din domeniul deșeurilor vor fi publice, într-un registru național accesibil online. Astfel, cetățenii, ONG-urile și autoritățile locale vor putea urmări cine are voie să opereze și în ce condiții.
Ne vom lupta în continuare pentru ca lucrurile să fie făcute corect. Sănătatea și viețile românilor nu sunt negociabile”, a scris Adrian Giurgiu pe pagina sa de Facebook.
Andrei Roaman