Prefectul Barabási Antal-Szabolcs a organizat prima conferinţă de presă oficială în cadrul căreia a prezentat principalele priorităţi ale instituţiei pentru perioada următoare. Pe lângă activităţile legate de organizarea alegerilor prezidenţiale din luna mai, prefectul a vorbit despre câteva subiecte importante pentru mureşeni.

Paşapoartele şi Înmatriculările se mută pe Gheorghe Doja

Într-un nou demers al administrației județene, prefectul Barabási Antal-Szabolcs anunță o serie de inițiative menite să îmbunătățească infrastructura și serviciile publice în județul Mureș. Unul dintre planurile pe termen scurt este reabilitarea clădirii de sticlă care actualmente găzduiește activitățile de emitere și schimbare a pașapoartelor, înmatriculări auto, precum și birourile de încasări de taxe specifice. Primele modificări prevăd mutarea serviciului de pașapoarte și a celui de înmatriculări auto în clădirea Liceului de Chimie, o acțiune ce trebuie finalizată până în luna iunie a acestui an, după ce toate condițiile tehnice și de securitate vor fi îndeplinite.

Această mutare a fost aprobată de consilierii locali, care au decis să folosească spațiile din fostul Liceu de Chimie, clădire ce a fost recent renovată. Instituția Prefectului justifică acest pas prin faptul că noua locație oferă condiții mai bune, inclusiv parcări adecvate, deși va fi la o distanță mai mare de centrul orașului. „Este important să ne mutăm într-o clădire modernă, iar accesul ușor este un alt aspect pozitiv. Autobuzele se opresc în apropierea liceului, deci din toate punctele de vedere, consider că acest pas este unul benefic,” a declarat prefectul Barabási.

În plus, se derulează și demersurile pentru deschiderea unui nou punct de lucru la Sighișoara. „Extinderea serviciilor de înmatriculare auto și eliberarea permiselor la Sighișoara este o necesitate. Am discuții avansate cu primarul local și suntem pe cale să deschidem un birou care să răspundă cerințelor cetățenilor din zonă,” a menționat prefectul.

În sfârşit se mişcă ceva la centura Corunca-Ernei

Anul trecut Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a semnat un contract de finanțare pentru proiectul „Construcția Variantei de Ocolire Târgu Mureș”. Proiectul prevede construirea unei ocoliri cu o lungime de 11,643 km, care va conecta drumurile naționale DN 13 și DN 15, având ca obiective specifice realizarea a 5 poduri, 2 pasaje, un viaduct și 2 parcări, toate menite să faciliteze accesul și fluidizarea traficului în zonă.

Conform CNAIR, sunt prevăzute două etape financiare ale acestui proiect. Prima etapă, cu o valoare totală de 86.262.879,02 lei, va include o cofinanțare publică de 5.623.458,88 lei. Etapa a doua, estimată la 257.397.934,82 lei, va beneficia de o cofinanțare semnificativă din fonduri europene.

Proiectul de ocolire este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, având termen de finalizare până la 31 decembrie 2029.

Prefectul Barabási a menționat că lucrările ar putea începe în acest an, odată ce toți indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați, iar licitația pentru executarea lucrărilor va fi lansată în toamna lui 2025, cu posibilitatea de a începe efectiv lucrările până la sfârșitul anului.

Judeţul Mureş, singurul pregătit pentru febra aftoasă

Un singur județ – Mureș – a făcut un plan de intervenții în cazul apariției bolii, în condițiile în care în Slovacia, totul este scăpat de sub control, iar virusul nu mai poate fi controlat.

‘Un singur județ din România a făcut o simulare pe ceea ce înseamnă acțiunea în caz de incidența bolii, a febrei aftoase. Este județul Mureș, unde au avut întâlniri cu fermierii, cu primarii și au schițat un plan cum ar trebui să intervină și dacă au posibilitatea să intervină. Asta ar fi trebuit să facă ANSVSA la nivel de țară acum mult timp, practic la apariția incidenței bolii în Slovacia. Săptămâna trecută, luni, am luat legătura cu colegii reprezentanți ai fermierilor din Slovacia și ne-au spus clar că în Slovacia tot, absolut totul este scăpat de sub control. Chiar și cu intervenția fizică a armatei în a controla absolut toate fluxurile care pot fi purtătoare, nu mai poate fi controlat virusul. Asta înseamnă că nu ne întrebăm – cel puțin sper să nu am dreptate și să mă înșel – nu ne întrebăm dacă va veni, ci când va fi și când va veni ce vom face’, a arătat șeful Pro Agro, Ionel Arion.

Acesta face referire la discuţiile avute cu fermierii încă din luna martie pe acest subiect. Prefectul judeţului Mureş a arătat în conferinţa de presă că suntem singurul judeţ care a informat rapid şi eficient fermierii legat de măsurile pe carre trebuie să le ia pentru prevenirea apariţiei cazurilor de febră aftoasă.

Înaintea apariţiei focarului de febră aftoasă în Ungaria, , judeţul Mureş avea importuri însemnate de carne, a precizat directorul DSVSA Mureş.

Sanda Viţelar