Sighişoara, cu farmecul său medieval şi străduţele pietruite, se numără printre cele mai atrăgătoare destinaţii turistice din judeţul Mureş. Cetatea, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, atrage vizitatori din întreaga lume, nerăbdători să exploreze istoria bogată şi tradiţiile locale. Aici, fiecare colţişor are o poveste de spus, iar monumentele istorice, precum Turnul cu Ceas şi Biserica din Deal, aduc un omagiu trecutului glorios al acestui oraş.
În ciuda frumuseţii sale istorice, Sighişoara se confruntă cu o serie de probleme legate de întreţinerea zidurilor cetăţii, care sunt esenţiale pentru integritatea sa structurală şi atracţia turistică. Zidul, care a fost construit în secolul XIV pentru a apăra cetatea de invazii, necesită lucrări de reparaţie şi renovare, având în vedere degradările cauzate de vreme, vegetaţie şi poluarea din ultimele decenii. Locuitorii şi autorităţile locale sunt conştienţi de importanţa conservării acestui patrimoniu pentru a menţine statutul Sighişoarei ca destinaţie turistică de top. Eforturile de restaurare sunt esenţiale nu doar pentru protejarea istoriei oraşului, ci şi pentru asigurarea unui cadru sigur şi plăcut pentru vizitatori, astfel încât Sighişoara să continue să strălucească în peisajul turistic al judeţului Mureş.
Şedinţa Comitetului de Organizare UNESCO Sighişoara, din 31 martie, a avut loc la Primăria Sighişoara. În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre demersurile pentru repararea poţiuni zidului Cetăţii Medievale Sighişoara, care s-a prăbuşit recent. Am avut o scurtă discuţie cu primarul municipiului Sighişoara, Iulian Sârbu, legat de acest subiect.

-Aş dori să discutăm despre întâlnirea recentă cu Comitetul de Organizare UNESCO, mai ales în contextul problemelor legate de zidurile cetăţii. Ce decizii au fost luate şi ce urmează?

-În acest moment, aşteptăm evaluarea costurilor pentru a putea aloca sumele necesare în bugetul local pentru documentaţii. Ulterior, vom încheia un contract pentru reparaţii în regim de urgenţă. Analizăm situaţia pe două planuri: intervenţia de urgenţă pentru porţiunea de zid care s-a prăbuşit şi, în paralel, ne dorim să refacem întreg tronsonul 11 Capcoade. Aceste intervenţii parţiale nu fac decât să prelungească o problemă. Cred că ar trebui să avem o abordare completă şi sustenabilă în acest sens.

-Aţi menţionat un nou regulament de sancţiuni pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie în cetate. Ne puteţi spune mai multe despre ce va conţine acest regulament?

-Da, acest regulament este deja finalizat şi a fost supus dezbaterii publice. Urmează să fie aprobat în prima şedinţă a Consiliului Local. Practic, este o actualizare a vechiului regulament din 2017 şi include noile reglementări referitoare la circulaţia pe drumurile publice şi parcări. De asemenea, va include sancţiuni pentru creşterea animalelor în condiţii necorespunzătoare aproape de locuinţe. Scopul acestuia este de a oferi poliţiei locale mai multe instrumente pentru a interveni eficient în caz de abateri.

-Ce ne puteţi spune despre finalizarea lucrărilor la PUG-ul Sighişoarei? Când estimaţi că vor fi completate?

-Este dificil să ofer un termen concret, deoarece nu depinde strict de mine. Există în prezent o comisie la nivelul instituţiei care colaborează strâns cu firma responsabilă de întocmirea planului balistic general. Am trimis o invitaţie pentru aceştia să vină la şedinţa primăriei săptămâna viitoare, astfel încât, după sărbătorile pascale, să putem intra într-un ritm mai alert. Există avize care trebuie reluate şi diverse aspecte de reglat, dar sunt încrezător că vom intra pe un făgaş normal.

Foto: casalily.ro

Sanda Viţelar