Noaptea Muzeelor 2025 nu va mai beneficia de coordonare naţională din lipsă de fonduri. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a anunţat că nu dispune de resurse financiare şi umane pentru a organiza ediţia cu numărul 21, în contextul în care deficitul bugetar afectează grav instituţiile culturale. Mulţi angajaţi ai muzeelor vor fi redistribuiţi pentru organizarea secţiilor de votare, având în vedere că turul 2 al alegerilor prezidenţiale coincide cu data evenimentului. Totuşi ,reţeaua a precizat că instituţiile muzeale sau entităţile culturale care doresc să organizeze activităţi în cadrul ediţiei 2025 a Nopţii Muzeelor pot face acest lucru în mod independent.
Peisajul e umbrit şi de situaţia de la Muzeul de Istorie a Farmaciei şi Muzeul Cinegetic din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, care vor mai putea fi vizitate doar de grupuri organizate mai mari de 10 persoane şi cu programare prealabilă. Măsura închiderii celor două muzee din totalul de şase a fost luată de conducerea instituţiei pentru a reduce cheltuielile, în contextul bugetului insuficient.
Mureşenii vor avea parte de muzee deschise
Muzeul Judeţean Mureş confirmă că va desfăşura evenimentul în data de 17 mai 2025.
„Decizia a fost internă, s-au luat în calcul mai multe aspecte, cel mai important a fost stadiul avansat de organizare în care suntem. Având în vedere că ne-am făcut acest calendar de evenimente publice, de vernisaje care au loc în lunile aprilie şi mai, tocmai pentru a oferi intrarea la Noaptea Muzeelor la un preţ foarte mic, ar fi păcat să renunţăm. Ne-am mobilizat şi am decis să mergem mai departe, de altfel de săptămâna viitoare începem comunicarea extensivă despre evenimentele şi vernisajele punctuale, secţiile noastre, ale partenerilor. Nu se schimbă cu mult faţă de anul trecut, poate puţin mai multe evenimente la care puteţi să mergeţi, avem voluntari care s-au înscris, deci lucrurile merg înainte. Sincer, nu ştiu dacă în ţară mai sunt şi alţii care procedează la fel ca noi, iar dacă sunt îi salutăm, pe de altă parte respectăm şi decizia acelor muzee şi a Reţelei Naţionale. Cultura face parte din contextul social-politic în care trăim, înţelegem pe deplin şi argumentele formulate în acest sens”, a declarat Iulia Vizi, consultant comunicare al Muzeului Judeţean Mureş.
Mureşenii se vor bucura de expoziţii de anvergură, inclusiv din Asia (atât am putut smulge din programul, încă secret), concerte, ghidaje, activităţi pentru copii şi alte programe speciale pentru toate vârstele în spaţii muzeale şi în spaţii partenere. Noaptea Muzeelor reprezintă o ocazie unică de a explora bogăţiile culturale şi istorice ale muzeelor, într-o atmosferă specială, propice descoperirii şi aprofundării cunoştinţelor. Acest eveniment a devenit un simbol al accesibilităţii şi al deschiderii instituţiilor culturale către public, promovând educaţia, aprecierea artei şi a istoriei în rândul tuturor generaţiilor.
Scurt istoric
Originile acestui concept inovator îşi au rădăcinile în Berlin, unde primul eveniment de acest gen a avut loc în 1997. Ideea accesului liber a fost primită cu entuziasm, determinând o creştere rapidă atât a numărului de instituţii participante, cât şi a vizitatorilor.
Franţa a preluat iniţiativa în 1999, sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al Culturii şi Comunicării. Evenimentul se desfăşura primăvara, într-o zi de duminică, şi avea ca public ţintă în special persoanele din proximitatea muzeelor.
În 2001, manifestarea s-a extins în toate ţările semnatare ale convenţiei culturale a Consiliului Europei, bucurându-se de înaltul patronaj al Secretarului său General. Anul 2005 a marcat o schimbare semnificativă, când evenimentul a fost mutat pe durata nopţii şi şi-a îndreptat atenţia către tineri şi familii, renăscând sub denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor”. De atunci, evenimentul se desfăşoară în toată Europa, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, Ziua Internaţională a Muzeelor, adoptată de ICOM.
Începând din 2011, ICOM s-a alăturat UNESCO şi Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment cultural de amploare, consolidând astfel importanţa şi prestigiul său la nivel internaţional.
Amalia Vasilescu