Republica Cipru este membru deplin al Uniunii Europene din anul 2004.
Insula este divizată de o „Linie Verde” („zonă tampon” a ONU) care separă partea de nord (aşa zisa „Republica Turcă a Ciprului de Nord”), aflată sub controlul comunităţii turco-cipriote (unde acquis-ul european este temporar suspendat) de zona aflată sub controlul guvernului Republicii Cipru. Suprafaţa: 9 253 km pătraţi. Populaţia: 933.505 (2024). Limbă oficială: limba greacă.
În anul 1983, ONU a cerut statelor membre să nu recunoască auto-proclamata „Republică Turcă a Ciprului de Nord”. România nu a recunoscut această entitate.
Cu o istorie de peste 10.000 de ani, Cipru este o destinaţie turistică pe tot parcursul anului, datorită iernilor şi verilor sale călduroase (temperaturile variază între 17 grade Celsius în luna ianuarie şi 30 grade Celsius în octombrie), consolidându-şi reputaţia ca naţiune insulară, cu staţiuni încântătoare, situri fascinante şi – oficial – cele mai curate plaje din Europa. Există atât plajă publică (Ayia Napa, Larnaca) cât şi plajă privată (în general în cadrul resorturilor din Limassol, Larnaca şi Paphos). Plaja este foarte frumoasă – lată sau în golfuleţe, cu nisip fin sau pietriş (Paphos).
După Sicilia şi Sardinia, Cipru este a treia insulă mediteraneană, atât ca mărime cât şi ca număr de populaţie. Cu partea de nord aflată sub ocupaţie turcească, Nicosia este singura capitală din lume divizată administrativ.
Nicosia, este epicentrul cultural al ţării, în timp ce Paphos este centrul său istoric antic, cu ruine datând de secole.
Paphos, locul de naştere al Afroditei conform mitologiei greceşti, este una dintre cele mai populare destinaţii turistice ale ţării, cu vreme caldă pe tot parcursul anului, încât turiştii pot profita din plin de plaje precum Aphrodite’s Rock, Coral Bay sau Blue Lagoon. Oraşul oferă posibilităţi excelente pentru excursii de o zi, cum ar fi excursii la podgoriile din zonă sau vizite în alte oraşe din apropiere.

Printre atracţiile turistice se numără Parcul Arheologic Kato Paphos şi numeroasele sale ruine – de la vile şi mozaicuri până la o acropolă din secolul al IV-lea şi Odeonul, un teatru în aer liber – precum şi Mănăstirea Chrysorrogiatissa şi Castelul Port.
Capitala Nicosia, cunoscută ca Lefkosia în greacă, este o oglindă fidelă a istoriei cipriote, în care arhitectura veneţiană, cea otomană şi cea bizantină atestă trecutul complicat al oraşului. Orizontul este dominat de acoperişuri cu ţiglă ruginie şi ziduri de culoarea mierii, un oraş vechi înconjurat de ziduri din secolul al XVI-lea, pieţe pitoreşti, precum Plateia Eleftherias, recent reproiectată, şi cartiere pitoreşti precum Chrysaliniotissa sau Laïki Geitona.

Episoade din viaţa otomană şi bizantină se pot regăsi în numeroasele biserici, moschei şi baia Hamam Omerye. Archangelos Michail şi Agios Ioannis sunt principalele biserici, iar Omeriye – o moschee funcţională pe care ne-musulmanii o pot vizita. O panoramă cuprinzătoare asupra ambelor părţi ale oraşului este oferită de Observatorul Turnului Shacolas.
Limassol, un oraş modern în zilele noastre, îşi are rădăcinile în epoca medievală. Este al doilea oraş ca mărime, cu un port pitoresc şi plaje, inclusiv Lady’s Mile, Dasoudi Beach şi Governor’s Beach, care oferă condiţii de înot în siguranţă.

Oraşul în sine este o „colecţie” de clădiri văruite în alb care mărginesc străzi pietruite din calcar, cu un amestec de clădiri înalte şi situri de patrimoniu conservate. Siturile istorice mai vechi includ Castelul Limassol, Castelul Kolossi şi ruinele vechi de 2.000 de ani de la Amathus; de asemenea se pot organiza excursii de o zi la ruinele antice Kourion, cândva unul dintre cele mai importante oraşe-regate ale insulei.
Larnaca se află la mai puţin de o oră de Limassol, situat de-a lungul coastei de sud a Ciprului, la est de Paphos şi Limassol, aşa că beneficiază de aceeaşi vreme minunată şi plaje superbe. Se remarcă Makenzy, Finikoudes, Kastella şi Dhekelia.

Larnaca, mai lipsită de farmec decât alte staţiuni, are o infrastructură turistică solidă şi suficiente locuri de văzut pentru a-i ţine pe vizitatori ocupaţi un weekend întreg. Multe dintre principalele situri ale oraşului sunt în apropiere, inclusiv Agios Lazaros (o biserică din secolul al IX-lea), muzeele de istorie naturală şi arheologie şi situl Ancient Kition, un oraş-regat grecesc antic. Cartierul Turc este, de asemenea, interesant de explorat.
Oraşele Protaras şi Ayia Napa sunt, şi ele, uşor accesibile
Munţii Troodos oferă posibilitatea unei evadări în sălbăticie, cu sate pitoreşti, trasee de drumeţii şi chiar pârtii de schiat. Cel mai înalt vârf din Munţii Troodos este Muntele Olympus – 1.952 m. Acest lanţ muntos cuprinde sate de munte liniştite, înconjurate de păduri dese de pini, cu biserici şi mănăstiri medievale. Temperaturile mai scăzute permit drumeţiile de vară şi, în lunile de iarnă, schiatul pe versanţii Muntelui Olimp.
Principala aşezare de aici şi cea mai bună bază pentru turişti este satul Troodos, care se află chiar sub Muntele Olympus.

Bucătăria tradiţională cuprinde: musaca, souvlaki, brânza halloumi (datează din perioada medievală bizantină), meze, sortimentele de fasole cum este fasoulaki: fasole franţuzească gătită în vin alb, fasole neagră cu spanac, măslinele negre la grătar sau felurile de mâncare ce au la bază vinetele: sheftalia, dolmades sau kolokassi. De neratatdeliciosul „loukoumi”, un desert preluat de la ocupanţii turci, aromat cu apă de trandafiri sau lămâie.
Băuturile locale recomandate sunt berea Keo, vinul Commandaria (dulce) – unic în lume şi o varietate de ţuică, din struguri, „Zivania”.
Cel mai vechi vin din lume se face în Cipru, ca şi cele mai vechi parfumuri din lume (dovezi privind fabricarea parfumurilor datează din epoca bronzului).
În fine, în Cipru, numărul pisicilor fără stăpân îl depăşeşte pe cel al oamenilor, o donaţie cât de mică făcută adăposturilor de pisici va fi primită cu plăcere, pentru a contribui la acoperirea facturilor veterinare şi pentru a menţine pisicile fericite şi sănătoase.

(sursa foto –cyprus-mail/petscats.ro)
Cipru şi pisicile sale au o poveste veche: osemintele unuia dintre aceste animale descoperite lângă rămăşiţele umane dintr-un mormânt vechi de peste 9.000 de ani reprezintă cea mai veche dovadă a domesticirii pisicii.
(surse documentare: domenicagroup.com; independent.co.uk; mae.org; surse foto – pixabay.com, wikipedia. wdi )
Ileana Sandu