Una dintre cele mai importante tradiţii vizează preparatele care se consumă obligatoriu în ziua de Florii şi despre care se spune că aduc mare noroc. De Florii se ţine post, ceea ce presupune pregătirea unor alimente de post, fără mâncăruri cu carne, lapte sau ouă.
De Florii este dezlegare la peşte, astfel că acest aliment va fi nelipsit de pe mesele multor români, fie că ţin sau nu post. Se spune că, în ziua de Florii, Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce peşte, motiv pentru care şi Biserica oferă ocazia celor care postesc să se delecteze cu preparate din peşte. Potrivit tradiţiei, persoanele care mănâncă peşte de Intrarea Domnului în Ierusalim, adică în ziua de Florii, vor avea mare noroc în viaţă: vor fi înzestrate cu puteri tămăduitoare şi vor reuşi să se vindece de orice boală grea. În plus, familiile care pun pe masă preparate pe bază de peşte vor avea înţelegere şi armonie în casă pe tot parcursul anului.
Salata „Dezlegare la peşte”
Ingrediente: 1 scrumbie sărată; 2-3 mere; un mănunchi salată verde spălată; frunză cu frunză şi tăiată fâşii; miezul de la 8 nuci tăiate mărunt; 2 linguri mărar tocat; zeama de la 1/2 lămâie; 2 linguri oţet; sare; piper.
Mod de preparare
Tăiem în cubuleţe scrumbia (curăţată de intestine, spălată şi desărată 1-2 ore în apa), dezosată şi fără pieliţă şi o amestecăm, uşor, cu merele (curăţate de coajă şi sâmburi), tăiate felii subţiri, salata, nuca, uleiul, oţetul, zeama de lămâie, mărarul, sarea şi piperul.
File de peşte cu spanac
Ingrediente: 2 bucăţi de file de peşte; 300 g spanac congelat; 5 căţei usturoi; 1 ceapă mică; 1 roşie mare; pesmet; sare; piper; busuioc; ulei de măsline.
Mod de preparare
Condimentăm peştele cu sare şi piper şi îl dăm prin pesmet.
Prăjim pe ambele părţi în puţin ulei de măsline. Călim ceapa tocată mărunt şi 3 căţei de usturoi tăiaţi feliuţe, după care adăugăm spanacul şi 1/2 pahar apă si le lăsăm să fiarbă la foc mic până scade apa.
Condimentam cu sare după gust.
Roşia decojită o tăiem mărunt, la fel şi 2 căţei de usturoi şi îi călim într-o lingură de ulei de măsline.
Condimentăm cu busuioc.
Aşezăm o felie de peşte, peste punem spanacul, a doua felie de peşte şi roşiile usturoiate. (bucataras.ro)

Roşii umplute cu sardele
Ingrediente: 10 roşii: 2 cepe; 2 căţei de usturoi; pătrunjel şi mărar verde; 2 felii de pâine albă; 1 cutie de sardele; 1 lingură pesmet; ulei; 1 lingură de pastă de roşii; sare şi piper.
Mod de preparare
Se desface cutia de sardele, se scoate şira spinării de la fiecare peşte, apoi se face o pastă din ei, folosind lingura sau furculiţa. Felia de pâine se înmoaie în apă, se stoarce şi se dă printr-o sită. Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt, la fel şi verdeaţa. Se pun toate într-un castron, se adaugă pasta de roşii, sare şi piper. Cu această compoziţie se umplu roşiile scobite, se presară apoi cu puţin pesmet, se stropesc cu ulei şi se bagă la cuptor, la foc potrivit. Poftă bună! (clickpoftabuna.ro)

Tocană de peşte
Ingrediente: 1 kg peşte (macrou); 3 linguri de făină; 100 ml ulei de măsline; 2 cepe; 5 căţei de usturoi; 800 grame de roşii sau 3 linguri concentrat de tomate; 2 linguri de oţet; 1 lingură Vegeta; 1/2 cană cu apă sau vin alb; sare şi piper după gust.
Mod de preparare
Brudet este o tocană de peşte tradiţională din Istria şi Dalmaţia. Puteţi folosi diferite tipuri de peşte, puse într-o singură oală şi fierte în sos de roşii la foc mic. În mod tradiţional, tocana se serveşte cu mămăligă. Este o reţetă rapidă şi foarte gustoasă.
- Curăţaţi, spălaţi şi lăsaţi peştele la scurs. Tăiaţi peştele bucăţi potrivite şi săraţi-l după gust. Treceţi bucăţile de peşte prin făină.
- Prăjiţi peştele în ulei încins la foc mare, timp de 2 minute, pe fiecare parte. Scoateţi peştele pe o farfurie pe care aţi pus şervete de hârtie, pentru a absoarbe excesul de grăsime.
- În uleiul rămas căliţi ceapa și usturoiul timp de 1 minut, apoi adăugaţi roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe. Puneţi capacul şi lăsaţi la foc potrivit timp de 30 de minute.
- Adăugaţi peştele, oţetul, apa/vinul, Vegeta şi piperul. Mai lăsaţi să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. Nu amestecaţi în tigaie, doar o agitaţi din când în când.
- La final presăraţi pătrunjel tocat. (gustos.ro)

Ciorbă de peşte ţărănească
Ingrediente: 1 kg peşte (cap/coadă crap, novac, somn, somon); 1 morcov; 1 ceapă; o ţelină mică; 1 ardei gras roşu; 1 rădăcină păstârnac; 15-20 ml ulei; 100 ml suc roşii/ roşii cuburi fără coajă; 100-150 ml borş; 40 g orez; leuştean; pătrunjel; sare.
Ciorba ţărănească de peşte este un fel de mâncare tradiţional românesc, bogat în arome şi savoare, care îmbină ingredientele simple şi naturale pentru a crea o experienţă culinară autentică şi reconfortantă.
Iată cum se prepară:
Se curăţă şi se spală peştele. Se pune la fiert în aproximativ 1,5-2 l apă cu puţină sare.
Când peştele a fiert se scoate din oală cu ajutorul unei spumiere. Lichidul rămas se strecoară pentru a îndepărta oasele şi se dă deoparte.
Separat se toacă legumele cubuleţe şi se sotează în puţin ulei până încep să se înmoaie.
Peste legume se toarnă lichidul în care a fiert peştele. Se lasă la fiert pentru 20 minute.
Carnea care a fiert se separă de oase şi dă deoparte.
Orezul se spală de amidon şi se adaugă în oală.
Roşiile şi borşul se adaugă în oală. Se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute.
Se adaugă carnea de peşte.
Se opreşte focul şi se adaugă pătrunjelul şi/sau leuşteanul tocat mărunt peste ciorba de peşte ţărănească.(foto: bucatariaromaneasca.ro)

Reţetă simplă şi gustoasă de peşte cu roşii şi usturoi la cuptor
Ingrediente: 1,2 kg peşte; 7-8 căţei mari de usturoi; 6-7 roşii; 7-8 linguri de ulei; sare; piper măcinat; cimbru uscat; pătrunjel proaspăt.
Mod de preparare
Reţeta este atât de simplă, încât o poate face şi un copil. Nu trebuie decât să aşezi ingredientele în tavă şi să pui la cuptor. Se poate face cu orice fel de peşte (păstrăv, caras, crap, mreană, somon etc.)
Se spală şi se usucă bucata de peşte, apoi se taie în 4 bucăţi mari.
Se curăţă şi se feliază usturoiul, iar roşiile se spală şi se taie în felii nu prea groase.
Se unge tava de la aragaz cu ulei şi se aşează peştele, feliile de roşii și usturoi. Se sărează şi se pipărează din belşug, se presară cimbru uscat şi se stropeşte totul cu ulei. Se acoperă tava cu celofan alimentar pentru copt şi se găteşte 20 de minute la 180 de grade C. Se ia folia şi se mai lasă în jur de 10-15 minute, cât să scadă lichidul format.
Se scoate tava din cuptor şi se presară pătrunjelul proaspăt tocat. (gustos.ro)
