Primarul Târgu Mureşului, Soós Zoltán, a fost recent implicat într-un scandal care a dus la interdicţia exercitării atribuţiilor sale de primar pentru o perioadă de 60 de zile, aferentă unui dosar instrumentat de DNA. Primarul municipiului Târgu Mureş, Soós Zoltán, a fost reţinut în decembrie de procurorii DNA pentru două fapte de luare de mită, după ce ar fi primit opere de artă în valoare de 200.000 de euro de la administratorul unei firme, reţinut în acelaşi dosar, pentru încheierea unor contracte de investiţii şi reparaţii de străzi, parcări sau de apă-canal. Totodată, primarul ar fi primit foloase necuvenite de 30.000 de lei pentru atribuirea şi derularea a 9 achiziţii directe.
Pe de altă parte, fostul primar Dorin Florea a avut mai multe acuzaţii de corupţie pe parcursul mandatelor sale, dar a fost achitat în toate cele trei dosare principale care au fost instrumentate de DNA. Aceste dosare se refereau la nereguli ce includeau contracte cu diverse firme de construcţii şi gestionarea fondurilor publice, probele fiind considerate insuficiente pentru a dovedi vinovăţia acestuia. Florea a negat constant orice acuzaţie şi susţine că a fost ţinta unor atacuri politice orchestrate în scopul discreditării sale.
În timp ce Florea nu a fost niciodată reţinut de DNA şi a reuşit, în ciuda problemelor să câştige mandat după mandat, Soós se află acum într-o situaţie delicată. Reacţiile târgumureşenilor faţă de cei doi sunt diferite, Florea fiind văzut ca un fel de erou care se luptă cu sistemul, în timp ce fiecare acţiunea a DNA împotriva actualului primar este întâmpinată cu urale, valurile de ură îndreptându-se împotriva edilului.
În Târgu Mureş, reacţiile la problemele penale ale primarilor au fost variate. Recentele acuzaţii aduse primarului Soós Zoltán au stârnit critici mai acute comparativ cu cele adresate fostului primar Dorin Florea.
Ion M., 45 de ani, inginer: „Este dezamăgitor să vezi cum se repetă aceste situaţii în administraţia noastră. Totuşi, în cazul domnului Florea, părea că a fost mai mult o vânătoare politică, având în vedere că a fost achitat de mai multe ori. Cu Soós, mă surprinde această interdicţie. Părea omul potrivit pentru schimbare.”
Maria C., 34 de ani, profesor: „Aş fi crezut că Soós Zoltán va aduce un suflu nou şi cinstit în primărie. Acum, aceste investigaţii DNA îmi lasă un gust amar. În comparaţie, parcă oamenii erau mai indulgenţi cu Dorin Florea, poate şi pentru că a fost primar atât de mulţi ani şi lumea s-a obişnuit cu stilul său.”
Gheorghe P., 62 de ani, pensionar: „Nu pot să cred că tot ghinionul se ţine de primarii noştri. Poate sunt şi victimele unei justiţii confuze, dar parcă Florea avea un alt nivel de respect din partea oamenilor. Cine ştie, poate că e vorba şi de imaginea pe care şi-a construit-o în timp.”
Elena S., 29 de ani, antreprenor: „Am votat pentru Soós cu gândul la un nou început. Vreau să cred că aceste acuzaţii sunt doar nişte greşeli administrative. Apropos de Florea, se pare că mulţi dintre noi avem o amintire mai pozitivă asupra sa, deşi a trecut prin mai multe procese. Poate suntem mai critici acum.”
Radu V., 50 de ani, economist: „Nu am încredere totală în niciun politician, dar Florea, chiar şi cu toate problemele lui, a adus nişte lucruri bune pentru oraş. Soós e încă la început şi aceste acuzaţii îi pot afecta serios percepţia publică.”
Ana D., 40 de ani, avocat: „Întotdeauna am crezut că orice om merită prezumţia de nevinovăţie. Dar parcă acum cu Soós sunt mai prudenţi în exprimări. Poate fi şi din cauza mediatizării mai intense a cazurilor recente faţă de trecut.”
Vasile N., 37 de ani, medic: „Am senzaţia că oraşul nostru e într-un ciclu interminabil de scandaluri. Cu Soós parcă speranţele au fost mai mari, de aceea dezamăgirea e şi mai mare în rândul oamenilor.”
Irina T., 53 de ani, funcţionar public: „Dorin Florea a avut o carieră îndelungată şi cred că majoritatea cazurilor lui s-au bazat pe nişte probleme mai vechi. Poate de aceea lumea îl judecă diferit pe Soós, fiind mai nou în funcţie şi surprinzându-ne cu aceste probleme.”
Mihai L., 28 de ani, student: „Sunt siderat să văd că şi tinerii lideri nu scapă de controverse. Soós părea să aibă altă abordare, dar iată că realitatea e diferită. Cred că oamenii au idealizat prea mult schimbarea cu el.”
Clara B., 65 de ani, pensionară: „Eu nu uit lucrurile bune pe care Florea le-a făcut. Cu Soós, aştept şi sper să se limpezească apele, dar e clar că el începe cu un dezavantaj mare din cauza acestor acuzaţii.”
Andrei G., 47 de ani, IT-ist: „Poate că Soós e mai vizat de justiţie acum deoarece e în lumina reflectoarelor mai proaspăt instalat. Îmi amintesc că mulţi îl priveau pe Florea cu indulgenţă şi consideraţie chiar în faţa acuzelor.”
Ioana K., 42 de ani, consultant fiscal: „Sunt şocată de cum s-au întâmplat lucrurile pentru Soós. A adus mult optimism în comunitate. Pe de altă parte, cu Florea, oamenii erau mai puţin surprinşi, poate pentru că ne obişnuisem cu veştile de acest fel.”
Florin I., 30 de ani, jurnalist: „A existat mereu o suspiciune în jurul politicienilor locali, dar parcă cu Soós a fost un nivel de reacţie neaşteptat. Florea trecea prin aceste situaţii într-o perioadă când poate standardele de vinovăţie ale publicului erau diferite.”
Raluca F., 55 de ani, profesor pensionar: „Atitudinea publicului faţă de Soós e mai critică pentru că ne dorim o schimbare reală. În cazul lui Florea, poate s-a dezvoltat o anume obişnuinţă cu ideea de probleme legale.”
Cătălin Z., 48 de ani, antreprenor: „Poate e vorba şi de cum se prezintă lucrurile: Soós e văzut ca un proaspăt început, iar aceste acuzaţii sunt devastatoare pentru un nou început. Florea părea să navigheze crizele cu o oarecare abilitate.”
Natalia R., 26 de ani, voluntar ONG: „Am investit emoţional în schimbarea pe care o promitea Soós. Cred că mulţi tineri simt acum o trădare. Cu Florea, poate generaţia mea nu avea aceleaşi aşteptări.”
Dan E., 60 de ani, inginer pensionar: „Oricine greşeşte, dar parcă cele spuse despre Soós par mai personale, ca o dezamăgire adâncă. Florea era mai bine cunoscut şi, într-un fel, acceptat, cu bune şi rele.”
Laura J., 33 de ani, designer interior: „Mi-am dorit mereu ca oraşul să iasă de sub umbra problemelor legale constante. Soós părea să fie cheia, dar acum totul se complică. Poate de aceea reacţiile sunt mai severe.”
Victor Y., 39 de ani, consultant IT: „În mod paradoxal, cred că oamenii sunt mai duri cu Soós tocmai din cauza speranţelor mari pe care le-au avut. Spre deosebire, Florea era deja o figură stabilită cu mult înainte.”
Mirela H., 44 de ani, psiholog: „Reacţiile oamenilor sunt definite de cât de proaspeţi suntem dintr-o perioadă de speranţă. Cu Soós, e ca şi cum fiecare mică dezamăgire cântăreşte dublu, mai ales după promisiunile făcute.”
Aceste declaraţii din partea cetăţenilor ilustrează clar modul în care aşteptările fiecărui lider influenţează percepţia publică asupra acestora în momente de criză. Contrastul între cele două situaţii este evident şi pare că reflectă aşteptările diferite ale comunităţii faţă de trecut şi viitor.
Totuşi, în contextul acestui tablou complex de reacţii publice, se ridică o serie de întrebări fundamentale. Oare aşteptările diferite ale târgumureşenilor faţă de cei doi primari reflectă o judecată bazată pe performanţele anterioare ale fiecăruia, sau este influenţată şi de aspecte etnice sau politice care bântuie comunitatea noastră? Cum putem explica faptul că, în ciuda acuzaţiilor grave aduse actualului primar Soós Zoltán, percepţia despre el este mai severă comparativ cu cea a fostului primar Dorin Florea, care a navigat prin propriile scandaluri fără a fi reţinut vreodată? Este oare mai mult decât o simplă chestiune de strategii politice sau de imagine; este o reflecţie a diviziunilor adânci şi a aşteptărilor istorice ale unei comunităţi diverse, care caută un lider de încredere într-un peisaj politic marcat de controverse?
Sanda Vițelar