Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălţarea Domnului.
De Florii sunt aduse în biserici ramuri de salcie pentru a fi binecuvântate de preot. Acestea simbolizează biruinţa lui Hristos asupra morţii. Ele sunt puse la icoanele din casele credincioşilor * În unele zone ale ţării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. Exista şi obiceiul ca părinţii sa-şi lovească copiii cu nuieluşa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că aşa vor creşte sănătoşi şi înţelepţi * Oamenii le puneau şi pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credinţa că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceştia să nu rămână fără rod * În ziua de Florii, stupii erau împodobiţi cu ramurile de salcie sfinţite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâţişorii erau aruncaţi în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate şi în scopuri terapeutice, oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriţi de diferite boli.
Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăţa de cruci crenguţele de salcie, astfel aceştia vor şti că Paştele se apropie * Tot în ziua de Florii, şnurul de mărţişor se va agăţa într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate şi belşug în anul ce urmează * Există în unele zone ale ţării şi obiceiul ca fetele singure să-şi pună busuioc sub pernă, în acest fel vor deveni mai frumoase şi mai dorite de flăcăi, pentru a se putea mărita în acel an * Sărbătoarea de Florii aduce cu ea şi „dezlegarea la peşte”, cei care ţin post având voie să mănânce preparate din peşte în această zi * Cel care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune când se apropie de preot * Acum se aerisesc hainele şi zestrea * Se dau câteva ramuri de salcie la vite ca să mănânce, iar livezile şi viile sunt împodobite ca să dea roade bogate * Ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece îşi serbează onomastica.
Duminica Floriilor a fost numită şi „Duminica graţierilor”, pentru că în cinstea acestei sărbători împăraţii acordau graţieri.

Sursa: azm.gov.ro/ crestinortodox.ro

Ileana Sandu