Dată fiind tendinţa tot mai accentuată a cetăţenilor de a cumpăra medicamente online, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) vine cu unele precizări menite să reducă riscul pacienţilor de a achiziţiona medicamente falsificate (concepute pentru a imita medicamentele reale) sau contrafăcute (care nu respectă drepturile de proprietate intelectuală sau care încalcă legea mărcilor). Aceştia sunt sfătuiţi să cumpere medicamente online numai de la comercianţii înregistraţi la autorităţile naţionale competente din statele membre ale UE, sens în care Comisia Europeană a introdus un logo comun (siglă) care apare pe site-urile web ale acestor comercianţi.
UE are un cadru juridic puternic pentru acordarea de licenţe, fabricarea şi distribuţia medicamentelor. La sfârşitul lanţului de distribuţie, numai farmaciile autorizate şi comercianţii autorizaţi au voie să ofere medicamente spre vânzare, inclusiv vânzarea legitimă prin internet.
„Înainte de a efectua o achiziţie, verificaţi registrul naţional al comercianţilor pentru a vă asigura că vânzătorul de la care cumpăraţi este autorizat, în ţara sa de origine, să vândă medicamente online”, recomandă EMA.
Farmaciile sau comercianţii care s-au înregistrat pe lângă autorităţile naţionale pentru a vinde medicamente online trebuie să afişeze pe site logoul UE pentru comercializarea acelor medicamente. Acesta este format din drapelul ţării UE în care este înregistrată farmacia sau comerciantul, cu menţiunea „Faceţi clic pentru a verifica dacă acest site funcţionează în mod legal”. Pot fi utilizate doar drapelele ţărilor UE, plus drapelele Norvegiei, Islandei şi Liechtensteinului. Un logo care afişează drapelul UE, de exemplu, ar fi fraudulos: „Când faceţi clic pe logo, veţi fi redirecţionat către site-ul autorităţii naţionale corespunzătoare, pe care veţi găsi o listă cu toţi comercianţii online care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în ţara respectivă. Dacă nu sunteţi redirecţionat către registrul comercianţilor sau dacă farmacia online pe care o verificaţi nu apare pe listă, nu continuaţi achiziţia”.
Când cumpăraţi medicamente din surse neînregistrate, există riscul ca acestea să fie falsificate sau contrafăcute. EMA atrage atenţia că astfel de medicamente pot:
- să conţină ingrediente de slabă calitate sau în doze greşite;
- să fie etichetate greşit, în mod deliberat şi fraudulos, în ce priveşte identitatea sau sursa;
- să aibă ambalaje false, ingrediente necorespunzătoare sau niveluri scăzute de ingrediente active.
Medicamentele falsificate nu trec prin evaluarea obişnuită a calităţii, siguranţei şi eficacităţii, necesară pentru procedura de autorizare a UE. Ca urmare, aceste medicamente pot să nu funcţioneze sau să fie dăunătoare . Consecinţele consumului de medicamente falsificate pot fi grave pentru pacienţi şi pot include:
*boala netratată sau eşecul tratamentului; - reacţii adverse neaşteptate sau severe;
- interacţiuni periculoase cu medicamentele pe care pacientul le ia deja.
Lista registrelor naţionale ale comercianţilor de medicamente online poate fi accesată pe site-ul oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente, la adresa: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory-overview/public-health-threats/falsified-medicines-overview/buying-medicines-online#topic
„Fenomenul medicamentelor falsificate este în creştere , tot mai multe medicamente fiind acum falsificate. Acestea includ medicamente scumpe, cum ar fi cele anti-cancer şi antiviralele” atenţionează EMA. (sursa – ema.europa.eu; foto – pixabay.com)
Ileana Sandu