Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș colectează deja din luna septembrie a anului trecut medicamente expirate, containerele fiind amplasate în curtea spitalului. Acestea sunt inscripționate corespunzător pentru categorii de deșeuri, exceptând medicamentele psihotrope și stupefiante, care trebuie returnate farmaciilor pe baza rețetelor, pentru a fi distruse, precum şi medicamentele citostatice.

Programul de colectare are loc marțea, joia și duminica, între orele 14:00-16:00. Specialiștii avertizează că aruncarea medicamentelor în toaletă sau chiuvetă poate contamina pânza freatică. Colectarea acestora se face în siguranță, sub supraveghere constantă.

Mariana Negoiță, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, subliniază importanța returnării medicamentelor expirate, care sunt periculoase pentru mediu și sănătate: „Medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase și nu trebuie aruncate la gunoiul menajer, în toaletă sau în chiuvetă, deoarece pătrund în sol și în apă până la pânza freatică, afectând ulterior sănătatea. Cele mai periculoase sunt citostaticele, medicamentele antiparazitare și alte tipuri de medicamente care afectează sănătatea omului și conduc la rezistența la antibiotice. În contextul în care multe persoane folosesc apă din fântână netratată, substanțele chimice active din medicamentele infiltrate în pânza freatică ajung ușor în alimentația oamenilor, afectând sănătatea. Le recomandăm să aducă medicamentele expirate sau nefolosite la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde avem recipiente pentru colectarea deșeurilor.”

Aceasta a mai arătat că din septembrie 2024, au fost colectate 572 kg de medicamente expirate, iar între ianuarie și martie 2025, 281 kg. Citostaticele, care necesită un regim special, trebuie returnate locurilor de unde au fost achiziționate. Această inițiativă crucială asigură o gestionare responsabilă a deșeurilor medicale și protejează atât sănătatea publică, cât și mediul înconjurător.

Încă din octombrie 2024, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureș a încheiat contracte cu șapte spitale din județ pentru gestionarea deșeurilor medicale. Acest demers, a fost anunțat la momentul respectiv de Rodica Biro, directorul CJAS.

„În prezent, avem șapte spitale care au semnat contracte cu Casa Mureș pentru eliminarea deșeurilor. Acestea includ Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul ‘Dr. Valer Russu’ Luduș, Spitalul Municipal ‘Dr. Eugen Nicoară’ Reghin, Spitalul Municipal ‘Gheorghe Marinescu’ Târnăveni, Spitalul Sângeorgiu de Pădure, Spitalul Sovata-Niraj și Spitalul Nova Vita din Târgu Mureș. De asemenea, pregătim un contract pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș”, a declarat Biro.

Policlinica nr. 2 din Târgu Mureș desfășoară un sistem de colectare a deșeurilor medicale de la populație, funcțional de luni bune, conform dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș: „Am instalat containere la Policlinica nr. 2, cu program marțea între 14:00-17:00 și vinerea între 16:00-19:00, încă din iunie. Recent, am finalizat contractul cu Casa pentru decontare și colaborăm cu firma care ridică deșeurile.”

Sanda Viţelar