Ziua Mondială a Artei este sărbătorită pe 15 aprilie, în onoarea zilei de naștere a lui Leonardo da Vinci, simbol al creativității și al spiritului liber. Scopul acestei zile este de a promova conștientizarea importanței artei în viața oamenilor, educație și dezvoltare culturală la nivel global.

Renașterea a fost una dintre cele mai efervescente perioade din istoria umanității, una de „renaștere” culturală, artistică, politică și economică în Europa, care a făcut tranziția între Evul Mediu și epoca modernă.

Leonardo da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452, în localitatea Vinci, Italia, și este considerat unul dintre cele mai mari genii din istoria omenirii. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

În 1466, la doar 14 ani, Leonardo a devenit ucenicul artistului Andrea di Cione, cunoscut și sub numele de Verrocchio, artistul care avea un atelier renumit în toată Florența. Tot aici, în atelierul lui Verrocchio au fost și alți ucenici care mai târziu au devenit celebri precum: Perugino, Botticelli; Lorenzo di Credi, Domenico Ghirandaio. În atelier, da Vinci a lucrat intens mulți ani la rând, a studiat, a deprins tehnicile desenului, a modelării artistice, a picturii în ulei și tempera și a deprins cunoștințele de bază necesare unui artist.
Da Vinci şi-a dezvoltat îndemânarea în ce priveşte desenul, pictura şi sculptura, pentru ca în timp ce lucra în jurul atelierului să-şi aprofundeze cunoştinţele în domenii precum mecanica, metalurgia, tâmplăria, proiectele arhitecturale şi chimia.

În domeniul artei, este cunoscut în special pentru capodoperele sale „Mona Lisa” și „Cina cea de Taină”, „Omul Vitruvian” lucrări care au revoluționat modul în care este înțeleasă expresia umană, lumina și compoziția. Stilul său rafinat, tehnica numită „sfumato”și atenția obsesivă la detalii l-au transformat într-un artist unic și influent până în zilele noastre.

Dincolo de artă, a fost un cercetător care a umplut mii de pagini cu schițe, note și observații despre corpul uman, natură, mecanisme și fenomene fizice. Din 1485 şi până în 1490, Leonardo a conceput numeroase studii pe diferite subiecte, incluzând fizica, geometria, mecanica, construcţiile publice, canale (baraje, îndiguiri, pod mobil) şi arhitectura, tematici despre natură, maşinării zburătoare. 

Leonardo scria adesea invers, în oglindă, o tehnică pe care mulți o cred un mijloc de a-și proteja ideile. A fost un om autodidact, extrem de curios și preocupat de legăturile dintre toate formele de cunoaștere.

Da Vinci a murit la 2 mai 1519, la 67 de ani, în Cloux, zona de centru-vest a Franţei.