Nu mai pot cu expresia asta! Pe vremea mea era așa și pe dincolo și totul era mai bine, mai roz, mai pur, mai nu știu cum. O prostie colosală care nu arată altceva decât o incapacitate de a trăi în momentul prezent și de a te adapta la actualele condiții de viață.
„Pe vremea mea stăteam mai mult afară!” Păi da, pentru că nu aveai unde altundeva să stai, aveai program patriotic de 2 ore la televizor și, de multe ori, afară era mai cald decât în casă, pentru că primeai căldură și curent cu porția. Dacă ai fi avut televizor și/sau calculator, nu cred că ai fi ieșit tu afară să te joci cu mingea decât obligat, forțat de părinți.
„Pe vremea mea îți luai cu liniarul peste palme dacă nu ascultai!” Păi da, pentru că trăiai într-o societate în care regula de stat era impunerea voinței celui mai puternic prin forță, moștenire, de altfel, ancestrală, primitivă care ne reduce la bestii și ne face să ne pierdem calitatea de oameni.
„Pe vremea mea școala era școală!” Păi da, pentru că scopul era îndobitocirea creierului cu comentarii învățate pe de rost, iar creativitatea individuală, imaginația și gândirea nu trebuiau sub nicio formă stimulate.
Lista poate continua cu tot felul de exemple, dar nu acesta este scopul meu. Ar trebui să ne scoatem din sistem povestea asta cu „pe vremea mea”. E ca și când am compara mere cu pere. Societatea se schimbă, în anumite aspecte în bine, în alte aspecte poate în rău, dar ea se schimbă continuu și nu are niciun sens să ne agățăm de ce a fost cândva sau de cum a fost cândva.
Ceea ce a fost a trecut și bun trecut rămâne. Dacă bunicii noștri au mers pe jos 5 kilometri prin nămeți la școală, asta nu înseamnă că și noi trebuie să procedăm la fel. Cel mai probabil, dacă la vremea respectivă transportul ar fi fost mai dezvoltat, nici ei nu ar fi mers pe jos, ci ar fi luat un mijloc de transport în comun sau unul personal.
Atât timp cât trăim în comparații care nu-și mai au locul, rămânem tributari unei mentalități neadaptate realității pe care o trăim astăzi și perpetuăm un conflict intergenerațional interminabil care nu face altceva decât să adâncească prăpastia dintre noi.
Haideți mai bine să ne uităm la momentul prezent, să încercăm să-l înțelegem și să-l trăim cât mai bine cu putință.
Sanda Vițelar