George Simion și-a bătut contracandidații de i-a ascultat cu urechea. A luat cât Antonescu și Dan la un loc. 6-0, 6-0, ca în tenis. Primul favorit pentru Cotroceni este, de departe, candidatul AUR, care va beneficia de 99,99% din voturile lui Victor Ponta și, probabil, de o parte din voturile PSD care acum au mers spre Crin Antonescu. Nu cred că vreun votant de-al lui Ponta va merge cu Nicușor Dan.
Da, cu siguranță vor merge mai mulți români la vot în turul II, dar atenție: nu toți vor merge pentru Nicușor Dan, ci, cel mai probabil, vor merge în mare măsură pentru ambii candidați. TikTok-ul (made în China) va rupe, va mobiliza masiv. Pentru cine? Pentru cei care, până acum, au știut cel mai bine să-l încalece: suveraniștii. Pe 18 mai se va da o bătălie care va rămâne în istoria țării. Niciodată, din ’89 încoace, nu au mai fost alegeri atât de importante.
Da, știu, veți spune că premier rămâne tot Ciolacu, că președintele nu are putere și alte lamentări pesedisto-liberale. Probabil că Ciolacu va mai rămâne în funcție până în septembrie, când se poate depune în Parlament următoarea moțiune. Asta în cazul în care nu-i arată cineva pisica și pleacă singur. Dar nu cu elicopterul că e cu ghinion. Cu avionul mai bine. Nordis.
În funcție de cine câștigă turul II, se prefigurează trei posibili premieri: Călin Georgescu sau Victor Ponta, dacă iese Simion, și Ilie Bolojan, dacă iese Dan.
Eu cred însă că vom intra într-o nouă epocă de AUR, în care ne vom lua bogățiile înapoi, ne vom recupera tezaurul, ne vom decupla de la globalismul mondial, recâștigându-ne independența economică, vom deveni o țară de invidiat inclusiv de Liechtenstein și Elveția, vom reînnoda relațiile bilaterale cu popoarele prietene, rus și chinez, și ne vom exploata singuri resursele. Cu hârlețul și lopata, cu mai mulți tineri pe timpul verii și cu militarii în termen. Și cum valuta străină ne va fi inamic, cursul euro va putea crește și la 8 lei, pentru că noi deja vom fi suverani, neafectați de piețele mondialisto-șoroșiste. Huo!
Bineînțeles că în minim un an vor fi date în folosință primele locuințe cu 35.000 de euro bucata. Singura observație la acest capitol ar fi să se dea doar una, ca să ajungă la toată lumea. Acum, fără glumă, dacă statul român ar fi fost interesat câtuși de puțin de generațiile viitoare, ar fi putut, până acum, să construiască locuințe la prețuri extrem de mici pentru tineri. Cu 35.000 de euro se pot construi. Întrebați orice constructor și va recunoaște. Doar că prețul nu conține: șpaga pentru autoritățile locale, costul avizelor și prețul terenului. Conține însă o cotă mică de profit a dezvoltatorului. Așadar, sunt toate premisele ca să ne bucurăm din plin de fructele unei noi epoci de aur. Unii români o merită din plin.
Revenind la votul de duminică, două lucruri sunt importante: 1. Poporul a vorbit; 2. Alegerile au fost organizate și s-au desfășurat impecabil. Democrația a fost înfăptuită.
Pe tema opțiunilor românilor din țară sau din străinătate se pot spune multe, dar nu e corect. Nu ne interesează pe noi cum diasporenii, angajați la străini pentru un trai mai bun, votează împotriva străinilor. Asta chiar nu e treaba noastră. Sunt însă convins că lor, celor 6 milioane de români, s-ar putea să li se mai alăture în curând câteva milioane. Că loc este. Nu și-or lua locurile de muncă unii altora, că doar românii sunt frați buni. Mai ales când sunt peste hotare. Aşa au învățat la școală din Miorița. Așa că nu ne băgăm în intimitatea procesului interior de cristalizare a opțiunii de vot.
Mai bine comentăm ce nu au făcut partidele care au luat-o în freză de două ori într-o jumătate de an. Parcă îi văd și acum pe liderii PSD și PNL (apropo, cine e șef la PNL?) după primul tur din toamnă: „am înțeles mesajul românilor”, „românii ne-au dat un mesaj clar”. Nu, nu ați înțeles nimic. Aceeași infatuare, aceleași găști obscure, aceiași oameni nepregătiți, aceeași atitudine de vătafi.
Dacă PSD și PNL ar fi înțeles ceva din mesajul României reale, l-ar fi pus pe Bolojan candidat și ar fi schimbat legea electorală, astfel încât primarii să fie aleși din două tururi. Adică ar fi redat România de jos, de la firul ierbii, românilor. De peste 20 de ani, PSD și PNL țin România captivă prin acest sistem electoral canceros pentru țara noastră: alegerea primarilor din primul tur. Aproape 90% din primarii țării provin din cele două partide – primari care vor mai sta mult și bine, pentru că cei în funcție au întotdeauna prima șansă. Asta, împreună cu fragmentarea României în mii și mii de comune mici și foarte mici (cum avem și în județul Mureș primării la 1.000 de locuitori), are ca scop controlarea votului.
Sper ca, odată cu alegerea noului președinte, aceste lucruri să se schimbe. Și s-ar putea să avem o șansă, pentru că și AUR, și USR își doresc să apuce și ei la puterea locală, să aibă o șansă de câștigat niscaiva primării.
Asta cu „v-am dat pensiile și am făcut autostrăzi – trebuie să ne votați” nu mai ține. Greșeală fatală. Este o obligație legală a tuturor politicienilor din România să acționeze pentru „propășirea și bunăstarea poporului român”. Adică asta trebuie ei să facă zi de zi, la locul lor de muncă, pentru care noi îi plătim. E un pic de tupeu la mijloc să dai pensii și să te lauzi. Da’ ce, acarul se laudă că a schimbat macazul bine, sau asistenta că a făcut 50 de perfuzii reușite într-o zi?
Insist pe faptul că important este ca democrația să fie înfăptuită prin organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor. Rezultatul nu contează. Doamna asta, „Democrația”, seamănă cumva cu doamna aceea „Justiția”, legată la ochi, cu balanța într-o mână și sabia în alta. Și ea e legată la ochi, doar că într-o mână are o ștampilă și în cealaltă o teslă. De aici și vorba aceea: „să-ți dai cu tesla……”.
Democrația nu garantează că iese cel mai bun. Iese cel mai votat! Așa că, în 18 mai, mergeți la vot.
Dragoș Bardoși