Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș a găduit miercuri, 7 mai, de la ora 10:30, semifinala concursului de planuri de afaceri „Maratonul pentru Educație Antreprenorială”, organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) – Sucursala Mureș. „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” are drept scop descoperirea vocației liceenilor și susținerea educației antreprenoriale cu aplicabilitate practică. Programul se află la ediția a III a și este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Națională a Antreprenorilor. Anul acesta „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” se desfășoară în 27 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată pe 2 iunie, la București.
La eveniment au participat Cristina Chiriac, președinte CONAF și, totodată, moderatorul evenimentului, subprefectul județului Mureș, Alexandru Câmpeanu, prof. Antoniu Berar, inspector școlar în cadrul ISJ Mureș, prof. Gheorghiță Adrian Rucoi, directorul Colegiului Economic Transilvania.
Juriul, format din antreprenori de renume, a punctat ideea de afaceri, punerea în aplicare, rezultatele prevăzute prin planul de afaceri, lucrul în echipă prin identificarea rolului corect pentru fiecare membru al echipei, precum și modalitatea de prezentare.
Au jurizat
Nicoleta Munteanu-Vicepreședinte CONAF, business lawyer și expert în restructurări strategice, o prezență marcantă în lume ade business, dar și o prezență carismatică a educației antreprenoriale. Cu o experiență de peste 10 ani în domeniul voluntariatului, acordă consultanță tinerilor antreprenori, împărtășindu-și cunoștințele și experiența. Fondatoarea Kids in Business, vicepreședintă ANAA, membră a board-ului CONAF.
Daniela Marișcu– Antreprenoare pionieră a industriei agrementului din România, Daniela Marișcu este co-fondator Aqua Azur și fondatoarea Aquatica Experience (general integrator pentru parcuri de agrement) precum și a acceleratorului de inovație în domeniu AE Accelerator.
Cunoscută și ca investitor jurat în cadrul emisiunii „Imperiul Leilor” Pro TV. (aka Shark Tank / Dragons Den), Daniela contribuie activ la scalarea mentalității în eco-sistemul românesc antreprenorial și investițional. Ca investitor, vizează impactul global macro-economic și social, prin valorizarea potențialului creativ și inovator românesc. Prima sa investiție în tehnologie a fost în 2019, în proiectul YooSend, sistem descentralizat de cloud bazat pe tehnologie blockchain. În acest moment deține investiții în calitate de angel-investor și lead-investor în 10 companii din domenii diverse de la teraristică până la autovehicole electrice. Principiul după care se ghidează, ca investitor: binele suprem este dat de maximizarea simultană a potențialului individual a unui mase critice de oameni.
Mihaela-Rodica Suciu- a devenit în 2022 director general al Distribuție Energie Electrică România (DEER), compania de distribuție a energiei electrice din grupul Electrica. Cu peste 20 de ani de experiență în domeniul energetic și un background în Automatică, e genul de lider care a transformat fiecare provocare într-un pas sigur spre excelență.
A intrat în industrie când erau puține femei în poziții de coordonare, dar a reușit – cu determinare, curaj și viziune – să își facă vocea auzită și respectată într-o lume dominată de bărbați. Prima misiune? “Coordonarea activității unei stații de transformare care deservea Platforma industrială a municipiului Cluj Napoca” iar personalul era alcătuit din 16 electricieni. Concluzia? Nicio provocare nu e prea mare când știi ce vrei și mergi hotărât(ă) după visul tău.
De la obținerea uneia dintre primele licențe de distribuție energetică din Cluj, până la conducerea unuia dintre cei mai importanți operatori de distribuție energie din România, drumul ei e o sursă de inspirație pentru orice tânăr(ă) care vrea să transforme pasiunea în impact.
Alina Someșan– Cu o carieră de 18 ani în cadrul Auchan este un exemplu de evoluție profesională autentică, ghidată de pasiune, perseverență și dedicare. A început în 2007 ca Asistent Șef Departament, a devenit apoi Asistent Director Magazin, iar din 2016 și-a urmat chemarea în domeniul Resurselor Umane. Din octombrie 2023, este Responsabil Resurse Umane pentru Zona de Viață Târgu Mureș, coordonând două magazine Auchan cu concepte comerciale diferite.
Constantin Paraschiv– Antreprenor, creator de conținut educațional și fondator al 𝐁𝐢𝐳𝐢𝐥𝐢𝐯𝐞.𝐭𝐯 – prima platformă de streaming din România dedicată antreprenoriatului, Constantin are peste 17 ani de experiență în business și un mesaj simplu, dar puternic: „𝐴𝑛𝑡𝑟𝑒𝑛𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙 𝑏𝑎𝑡𝑒 𝑡𝑎𝑙𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙!”
A lansat afaceri în HoReCa, retail, electro, IT și e-commerce, a colaborat cu branduri din peste 50 de țări și produce emisiuni urmărite de peste 𝟏𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢. Azi, este și prezentator Euronews România cu emisiunea “Permis de Antreprenor”, unde ajută tinerii să transforme ideile în afaceri reale.
Echipele au fost formate din elevii
Alexandru Bernatchi, Mihai Ungur, Georgiana Oprea-Colegiul Economic Transilvania, profesori coordonatori Daniela Sămărghițan, Raluca Nițescu, Gorcioaia Kinga, Daniela Benyi Palko, care au prezentat proiectul ECO FUN LAND.
Andreea Feher, Raul Sălăgeabn, David Danci, Ecaterina Caprariu-Liceul Tehnologic Electromureș, profesor coordonator Sanda Ormenișan, care au prezentat proiectul S.C. Lotis SRL.
Simionca David și Radu Florescu-Colegiul Național Al.Papiu Ilarian au prezentat proiectul Transylvania Capital.
Mark Leahu, Viktor Adrian Szasz, Debora Cibi, Bogdan Roman-Colegiul Agricol Traian Săvulescu, profesori coordonatori Cristina Feher, Amanda Badiu, Diana Matei, proiectul NEXTDGEN CAMPUS.
Elena Dan, Fares Hamoud, Mihai Gașpar, Denisa Muntean, Nicoleta Solovăstru-Colegiul Economic Transilvania, profesori coordonatori Daniela Sămărghițan, Raluca Nițescu, Gorcioaia Kinga, Daniela Benyi Palko-proiectul GOLDEN FLAVOURS SRL
Mara Manole, Mihnea Bănescu, Radu Moldovan, Bogdan Crețu-Colegiul Național Al. Papiu Ilarian și Adrian Someşan Liceul UMFST, profesori coordonatori Paula Dărăban, Marius Nica-proiectul The Stars of Papiu.
Educație antreprenorială în liceele mureșene
Într-un context profesional caracterizat de schimbări rapide și incertitudini constante, identificarea vocației personale și integrarea educației antreprenoriale în parcursul adolescenților devin imperative. CONAF oferă tinerilor posibilitatea de a-și descoperi pasiunile și talentele înnăscute, facilitând adaptarea lor în piața muncii aflată într-o continuă evoluție. Prin sesiuni de educație antreprenorială susținute de experți cu experiență, aceștia primesc instrumentele necesare pentru a transforma pasiunea în inițiative concrete, durabile și cu un impact real asupra societății.
Anul acesta, CONAF Sucursala Mureș împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș au organizat ore de educație antreprenorială pentru 112 elevi din 4 licee din județ.
„Sunt mândră de tot ce am reușit să realizăm împreună. Reziliența, colaborarea și determinarea nu sunt simple concepte în acest proiect, ci practici zilnice. Și mai ales, starea de spirit — acea stare de încredere în propriile forțe — este un activ esențial în orice proces de construcție durabilă. Nu e nevoie de condiții perfecte, pentru că acestea nu vor exista niciodată. Maratonul pentru Educație Antreprenorială nu este o competiție în sens clasic. Este un laborator de mentalitate, o simulare a vieții reale, în care tinerii învață să propună soluții, și să le implementeze,” a declarat Ioana Crișan, președinte CONAF Sucursala Mureș
Maratonul pentru Educație Antreprenorială, ediția a treia, este cel mai amplu program național dedicat descoperirii vocației tinerilor.
„Astăzi, la Mureș are loc pentru prima dată semifinala maratonului pentru educația antreprenorială. Maratonul pentru Educație Antreprenorială , ediția a treia, este cel mai amplu program național dedicat descoperirii vocației tinerilor, adresându-se vouă, liceenilor cu abilități antreprenoriale, profesorilor, cât și antreprenorilor care vor întâlni în adolescenții înscriși în concurs angajații de mâine dar, mai ales, sper…competiția feroce. De ce i-am spus maraton?! Simplu, călătorim din județ în județ, aducem după noi antreprenori, mentori, know-how-ul dobândit în cei 20 sau 30 de ani de experiență antreprenorială și îl dăm mai departe generației de astăzi”, a menționat Cristina Chiriac, președinte CONAF.
Cristina Chiriac este antreprenor, fondatoarea Flori de Ie și CONAF România. Promovând egalitatea de gen și de șanse, identificând, analizând și căutând soluții pentru problemele mediului de business de la noi din țară, apărând drepturile și interesele antreprenorilor și susținând antreprenoriatul feminin, CONAF a organizat de-a lungul timpului numeroase evenimente, dezbateri publice și inițiative pentru a-și îndeplini misiunea, aceea de a deschide noi orizonturi.
Primele două ediții ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială au implicat peste 20.000 de elevi în parcursul educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care a culminat cu competiția de planuri de afaceri în care au fost prezentate 300 de planuri de afaceri. Peste 500 de antreprenori au făcut voluntariat, au mentorat și jurizat proiectele. Pentru prea mult timp, educația antreprenorială a fost tratată ca o activitate extracurriculară destinată celor care „se pricep la afaceri”. Însă realitatea economică a anilor următori va face ca gândirea antreprenorială să fie o abilitate de bază, la fel ca scrisul și cititul. Economiile avansate au înțeles acest lucru și au transformat educația antreprenorială într-un pilon esențial al învățământului.
Partener principal: Auchan
Proiect inițiat de CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, Coorganizator Asociația Națională a Antreprenorilor
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢: Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Bizz Club, UNICEF România, Patronatul Femeilor Antreprenor, Adservio
Această inițiativă face parte din „Maratonul pentru Educație Antreprenorială”, program lansat în 2023 de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat cu Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF.
Amalia Vasilescu