2025: Nouameapiesă?, un spectacol interactiv pe un text al dramaturgului Peca Ștefan, cu elemente video live realizate de artista multimedia Cinty Ionescu, ajunge în mijlocul spectatorilor din Târgu Mureș pe 9 mai, de la ora 19.00. Spectacolul se va desfășura la 3g HUB, spațiu cultural independent ce duce mai departe, odată cu o nouă generație, povestea începută în acest loc de Teatrul 74, continuând astfel o tradiție locală vibrantă – cea a teatrelor independente care funcționează în acest oraș.
Târgu Mureș, 7 mai. 2025: Nouameapiesă? o (pseudo)prelegere (anti)performativă (inter)activă bazată pe un text de Peca Ștefan, este realizat în cadrul proiectului Narative și intersecții performative, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și produs de Asociația Narative, și este prezentat într-un turneu ce cuprinde zece reprezentații desfășurate în teatre și spații culturale alternative din mai multe orașe din țară: Câmpulung Muscel, București, Târgu Mureș, Cluj, Satu Mare, Timișoara, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț și Sibiu. Următoarele două spectacole din turneu vor avea loc la Cluj-Napoca (la Reactor, pe 13 mai) și la Satu Mare (pe 21 mai, la Teatrul de Nord).
Intrarea la acest eveniment este gratuită.
Fiecare reprezentație este urmată de o întâlnire cu publicul, desfășurată pe baza unui scenariu-joc și care provoacă atât audiența, cât și echipele teatrelor să exploreze contractul nescris dintre public, teatrul ca instituție și lucrătorii din domeniul cultural. La 3g HUB vor fi prezenți ca invitați unul dintre fondatorii teatrului, Andi Gherghe – regizor de teatru și film cunoscut pe scena locală și națională – și directorul executiv adjunct, Narcis Zamfir.
Ce e de fapt 2025: Nouameapiesă? Nu, nu e pur și simplu „o piesă”. Dar e ceva care ar putea fi una. Așa cum și-o imaginează cei din sală. Sau un posibil răspuns la niște întrebări pe care ni le punem cu toții
În 2025: Nouameapiesă?, artiștii și publicul intră în dialog ca parte a unui experiment ce deschide limitele a ceea ce numim în mod convențional „reprezentație teatrală”, cu sprijinul audienței și al video designului. Textul nu este fix, iar publicul face parte din piesă. Spectacolul este dezvoltat în colaborare cu artista multimedia Cinty Ionescu, care performează live alături de dramaturg.
De ce ar trebui să vezi 2025: Nouameapiesă?
La fel cum titlul poate fi citit în același timp ca o interogație și ca afirmație, pretextul (și totodată pre-textul) este o prelegere a autorului despre piesa pe care ar vrea să o scrie. Doar că în timpul lecturii, ceea ce ar trebui să fie un text citit în fața unei audiențe pasive devine un live performance ce îi implică în egală măsură pe Peca Ștefan – ca autor, cititor, maestru de ceremonii și performer – și publicul, acesta din urmă distribuit în rolul de spectator, co-creator, recuzită, actor, critic, dar și eșantion sociologic, căci în cursul reprezentației cei din sală răspund unor întrebări adresate lor: Ce te interesează cel mai mult? Ce te doare?
Ce spun Peca și Cinty despre piesă: un moment de criză, o privire aruncată în spațiul gol dintre cei doi. Și o ocazie de a ne întreba cu ce îl umplem
Spectacolul 2025: Nouameapiesă? este rezultatul unor interogații născute într-o perioadă complicată din viața autorului. „Am scris prima schiță a textului chiar înainte de pandemie, în februarie 2020, când tocmai mă refăceam dintr-un burnout extins, pe parcursul unor săptămâni în care mi-am pus extrem de multe întrebări existențiale, despre identitatea artistică și rolul teatrului în general în lumea postadevărului”, spune Peca Ștefan.
„Uneori am impresia că trăim cu toții într-un colaj absurd de meme-uri, știri contradictorii și frici nedigerate”, spune Cinty Ionescu. „În spectacolul ăsta nu încerc să clarific nimic; mă interesează spațiul dintre prezență și absență, dintre real și generat. În 2025: Nouameapiesă?, am lucrat cu ideea de vulnerabilitate digitală – ce înseamnă să fii prezent, cu toată fragilitatea ta, într-o epocă în care adevărul se dizolvă rapid, iar imaginea preia controlul.”
Ce cuprinde proiectul Narative și intersecții performative
Proiectul are trei componente: turneul cu 2025: Nouameapiesă? (care include o serie de discuții-joc, post-spectacol, cu membrii echipei teatrului și spectatorii), un serial video documentar realizat în comunitățile artistice locale prin care trece turneul, respectiv o serie de ateliere de storytelling.
Serialul documentar Narative în Km2025, difuzat online și la TVR Cultural
În țara în care doar o treime din populație a văzut un spectacol de teatru cel puțin o dată în viață, proiectul Asociației Narative încearcă să ia și pulsul scenelor independente, al vieții din teatrele cu mai puține resurse, precum și din universitățile cu profil teatral din țară, printr-un jurnal video al proiectului: un serial online, Narative în Km2025, care va putea fi văzut în viitor și la TVR Cultural, partenerul media principal. Acest „road trip” documentar are în centru povestea spațiilor performative unde se desfășoară reprezentațiile, reflectată prin interviuri cu artiști, studenți, profesori și critici de teatru, susținători ai comunităților create de și în jurul locurilor respective.
Episoadele vor fi disponibile pe site-ul www.narative.ro și vor constitui ulterior baza de creație pentru o serie de emisiuni-eseu realizate în colaborare cu TVR.
Atelierele pentru studenții la teatru
Echipa proiectului susține și o serie de ateliere de storytelling participativ, sub titulatura Narative și (auto)ficțiuni participative, la care sunt invitați studenții și profesorii facultăților de artă teatrală din Cluj, Târgu Mureș și Timișoara. La Târgu Mureș, atelierul de storytelling participativ se va adresa masteranzilor din programele de scriere dramatică ale Universității de Arte de la ambele secții (română și maghiară).
Atelierul pentru adolescenții din Târgu Lăpuș
Tot ca parte a proiectului, la Târgu Lăpuș se va desfășura un atelier organizat în parteneriat cu noul Centru de Creație pentru Copii și Adolescenți stART, un program derulat de Asociația Sub Stejar în beneficiul unei comunități care nu are acces în mod uzual la evenimente culturale.
***
Despre Peca Ștefan
Peca este una dintre vocile importante ale dramaturgiei românești din ultimele două decenii. Dramaturg, performer, facilitator de ateliere și realizator de documentare video, Peca Ștefan experimentează cu materiale narative de tip imersiv, puse în scenă ca reprezentații sau destinate ecranelor, de tip site-specific/oriented sau mixed media/multiplatform, pentru a crea evenimente care implică participarea audienței.
De multe ori interactive, textele lui investighează adesea istoriile subiective în conexiune cu prezența fizică a publicului la evenimentele artistice pe care le organizează. A urmat cursuri de dramaturgie la New York University şi a fost unul dintre rezidenţii programului internațional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, la Londra, în anul 2005.
Piesele sale au fost produse în peste 20 de țări din Europa, America de Nord și America de Sud. În 2010, piesa lui Wire and Acrobats (Acrobați) a fost selectată printre cele 5 piese de la Berliner Stückemarkt din cadrul Berliner Theatertreffen. Spectacolul Târgoviște de jucărie a fost invitat în 2012 la bienala New Plays from Europe de la Wiesbaden. În 2013, Peca Ștefan a fost unul dintre cei 35 dramaturgi europeni invitați să scrie pentru ediția aniversară de 35 de ani a Berliner Theatertreffen Stückemarkt. Din 2015 este partener al PopUp Theatrics din New York. În 2016 și 2017, a fost fellow al Centrului de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB) în programul Ageing Democracies. Între 2021 și 2023 a co-creat și scris trilogia imersivă Orașul Paralel despre și în cartierele istorice Iosefin, Fabric și Elisabetin din Timișoara. În 2024 a co-fondat Asociația Culturală Narative, împreună cu Cinty Ionescu și Laurențiu Bănescu.
Despre Cinty Ionescu
În proiectul Narative și intersecții performative, Cinty Ionescu realizează design video cu elemente multimedia live, precum și documentarea video, și este co-facilitatoare a atelierelor. Artistă multimedia cu un interes constant pentru experimentul live și colaborarea interdisciplinară, Cinty a lucrat la peste 40 de spectacole de teatru și dans și a susținut sute de reprezentații live, inclusiv colaborări cu muzicieni. Artista și-a prezentat proiectele, majoritatea cu o componentă live, pe numeroase scene naționale și în contexte internaționale. În 2011 a obținut Premiul de Excelență pentru Video Design în cadrul festivalului Fringe New York City, pentru spectacolul Nils’s Fucked Up Day de Peca Ștefan. A inițiat și coordonat mai multe proiecte multimedia, printre care ROMANYEAH! (performance audio-video), Urme de distrugere pe Marte (spectacol multimedia de teatru, Teatrul Odeon București), Între două pastile (spectacol multimedia de teatru ce folosește realitatea augmentată), documentarul interactiv Fața ascunsă. Cinty a conceput și a realizat expoziții ca Green Hours Live(s) (expoziție imersivă), Povești în bucate (instalație multimedia în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, 2023), Ne/Re-văzut (proiect new media ce folosește realitatea augmentată). Este co-fondatoare a Asociației Narative, alături de actorul de teatru și film Laurențiu Bănescu și de dramaturgul și scenaristul Peca Ștefan.
Despre Asociația Narative
Asociația Narative este o platformă de expresie și experiment, de dezvoltare și susținere pentru artiști și proiecte care îmbină limbaje creative variate, aflate la intersecția artelor cu domenii conexe. Organizația urmărește integrarea elementelor de cercetare și educație în procesul artistic, facilitând totodată accesul diverșilor actori culturali către comunități. Printre principiile directoare ale asociației se regăsesc curiozitatea de explorare și tendința de prioritizare a procesului creativ, precum și stimularea spiritului critic în contextul libertății de creație. Narative promovează dialogul dintre puncte de vedere și narațiuni sociale diferite și are ca obiectiv crearea și consolidarea de comunități creative. Asociația Narative a fost creată de un grup de artiști cu limbaje complementare: Cinty Ionescu, artistă multimedia, Laurențiu Bănescu, actor de teatru și film, și Peca Ștefan, dramaturg și scenarist.
Despre spectacol
2025: Nouameapiesă?
O (pseudo) prelegere (anti)performativă (inter)activă
de Peca Ștefan
Performeri: Peca Ștefan, Cinty Ionescu
Video design: Cinty Ionescu
Durată: cca. 120 minute
Vârstă recomandată: 16+
Echipa artistică, ateliere și documentare: Peca Ștefan și Cinty Ionescu
Echipa de proiect: Project Manager: Ioana Gonțea – Uzinele Creative | Design grafic: Sorin Păun | Poster artwork, fotografii de prezentare și web design: David Grohe – systeme-d | Fotografii spectacol: Maria Năstase | Comunicare și social media: Stratagents | Muzică serial online: Gabriel Kirmaier
Despre proiect
Narative și intersecții performative
Un proiect al Asociației Narative
Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*
Parteneri instituționali:
Convivial Câmpulung, Centrul de teatru educațional Replika, 3g HUB, Reactor de creație și experiment, Teatrul Masca, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Mihai Raicu, AUĂLEU Teatru, Teatrul Andrei Mureșanu, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG și Primăria Sibiu, Asociația Culturală Sub Stejar, Centrul de Creație pentru Copii și Adolescenți “stART”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Facultatea de Teatru și Film din Cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, Facultatea de Muzică și Teatru din Cadrul Universității de Vest din Timișoara
Partener media principal: TVR Cultural
Parteneri media: scena.ro, Liternet, Matca Literară, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Revista 22, Teatrul Azi, Propagarta, IQads, SMARK, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Zile și Nopți, Filme-Cărți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Feeder, DigitizArte, HAPP, Agenția de carte, The Woman, Revista Golan, Arte Vezi, The Expert, Munteanu Recomandă, Radio România Tg. Mureș, Cuvântul Liber, Zi de Zi, Punctul.
*Acest proiect nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil pentru conținutul proiectului sau pentru modul în care rezultatele sale pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.