Boala celiacă este o afecţiune autoimună în care sistemul imunitar reacţionează anormal la gluten – o proteină prezentă în grâu, orz şi secară. Singurul tratament eficient constă în respectarea strictă, pe tot parcursul vieţii, a unei diete fără gluten. O alimentaţie echilibrată, variată şi corect adaptată poate asigura aportul necesar de nutrienţi şi menţinerea stării de sănătate.
Alimente permise şi sigure pentru celiaci:
Persoanele cu boală celiacă pot consuma cu încredere:
Legume şi fructe proaspete
Carne, ouă şi peşte neprocesate
Lactate naturale (verificate pentru absenţa glutenului)
Orez, porumb, hrişcă, quinoa, mei, amarant
Făină de migdale, cocos, orez sau năut
Uleiuri vegetale şi seminţe
Este esenţial ca toate produsele să fie certificate fără gluten sau preparate în condiţii care elimină riscul de contaminare.
Reţete benefice şi uşor de preparat:
Supă cremă de dovleac cu ghimbir
Ingrediente: 500 g dovleac, 1 morcov, 1 ceapă, 1 cm rădăcină de ghimbir, sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare: Se fierb legumele, apoi se pasează totul cu blenderul. Se adaugă ulei de măsline şi condimente după gust.
Chifteluţe din năut şi legume
Ingrediente
: 1 conservă de năut, 1 morcov, 1 ceapă, 2 linguri făină de năut, condimente.
Mod de preparare: Se pasează năutul, se adaugă legumele rase şi făina. Se formează chifteluţe şi se coc la cuptor.
Budincă de chia cu lapte vegetal şi fructe
Ingrediente
: 3 linguri seminţe de chia, 200 ml lapte vegetal, 1 linguriţă miere, fructe de sezon.
Mod de preparare: Se amestecă ingredientele şi se lasă la frigider 2-3 ore. Se serveşte cu fructe proaspete.
Clătite din făină de hrişcă
Ingrediente
: 2 ouă, 150 g făină de hrişcă, 300 ml lapte vegetal, 1 linguriţă ulei.
Mod de preparare: Se amestecă totul şi se coc clătitele în tigaie antiaderentă. Se pot umple cu gem natural sau brânză fără gluten.
Orez cu legume la cuptor
Ingrediente:
1 cană orez, 1 dovlecel, 1 ardei, 1 ceapă, ulei, condimente.
Mod de preparare: Se fierbe orezul pe jumătate, se amestecă cu legumele tăiate cubuleţe şi se coace 30 de minute.

Terci de ovăz fără gluten cu fructe

Ingrediente: 4 linguri ovăz certificat fără gluten, 250 ml lapte vegetal (sau apă), scorţişoară, banană, afine.
Preparare: Se fierbe ovăzul în lichid timp de 5-7 minute. Se adaugă fructele şi scorţişoara la final.
Beneficiu: Mic dejun hrănitor, bogat în fibre şi fără gluten.

Tocăniţă de linte roşie

Ingrediente: 1 cană linte roşie, 1 morcov, 1 ceapă, 1 lingură pastă de roşii, usturoi, ulei de măsline, condimente.
Preparare: Se călesc legumele, se adaugă lintea şi apă, apoi se fierbe 20-25 de minute.
Beneficiu: Proteină vegetală completă, perfectă pentru prânz sau cină.

Paste din porumb cu sos de legume

Ingrediente: 100 g paste fără gluten (din porumb sau orez), 1 dovlecel, 1 ardei, 1 roşie, ulei de măsline.
Preparare: Se fierb pastele conform instrucţiunilor. Separat, se călesc legumele şi se amestecă cu pastele.
Beneficiu: Sursă de carbohidraţi complecşi şi fibre, uşor digerabilă.

Salată de quinoa cu legume crude

Ingrediente: 1 cană quinoa fiartă, roşii cherry, castraveţi, măsline, lămâie, ulei de măsline.
Preparare: Se amestecă toate ingredientele într-un bol. Se adaugă sare şi zeamă de lămâie.
Beneficiu: Salată proteică şi fără gluten, ideală ca masă principală sau garnitură.

Desert rapid – măr copt cu nuci şi scorţişoară

Ingrediente: 2 mere, 2 linguri nuci mărunţite, scorţişoară, puţină miere (opţional).
Preparare: Se scobeşte mărul, se umple cu nuci şi scorţişoară, apoi se coace 20 de minute la 180°C.
Beneficiu: Desert simplu, bogat în antioxidanţi şi fără făină.

Sfaturi utile pentru o dietă fără gluten:

Citeşte etichetele cu atenţie – glutenul se poate ascunde în sosuri, condimente, mezeluri sau produse semipreparate.
Evită contaminarea încrucişată în bucătărie (foloseşte ustensile separate).

PLAN ALIMENTAR SĂPTĂMÂNAL (fără gluten)

Luni
Mic dejun: Terci de ovăz fără gluten cu banană şi afine
Prânz: Tocăniţă de linte roşie
Cină: Salată de quinoa cu legume crude
Marţi
Mic dejun: Budincă de chia cu lapte de cocos şi kiwi
Prânz: Paste din porumb cu sos de dovlecel şi roşii
Cină: Supă cremă de legume (morcov, ţelină, dovleac)
Miercuri
Mic dejun: Clătite din făină de hrişcă cu gem fără zahăr
Prânz: Orez cu legume la cuptor
Cină: Chifteluţe din năut cu salată verde
Joi
Mic dejun: Smoothie cu lapte vegetal, spanac, banană, seminţe
Prânz: Supă de pui cu tăieţei fără gluten
Cină: Legume la grătar cu hummus
Vineri
Mic dejun: Iaurt vegetal cu seminţe de floarea-soarelui şi fructe
Prânz: Cartofi dulci copţi cu avocado şi salată
Cină: Omletă cu legume
Sâmbătă
Mic dejun: Terci de hrişcă cu mere rase şi scorţişoară
Prânz: Tocană de ciuperci cu mămăligă
Cină: Salată de năut cu ardei, ceapă roşie şi pătrunjel
Duminică
Mic dejun: Clătite din făină de migdale cu sirop de arţar
Prânz: Supă cremă de dovleac şi crutoane fără gluten
Cină: Quinoa cu legume sote şi ulei de măsline