Îngrijirea la domiciliu are ca scop îmbunătăţirea calității vieții persoanelor vârstnice, care nu își pot satisface nevoile de bază sau care și le pot satisface doar parțial și au nevoie de sprijin. Serviciile integrate de îngrijire la domiciliu se referă atât la îngrijirea medicală, cât și la asistența socială, oferite persoanelor care au nevoie, cu scopul de a le menține sau crește autonomia.
Prima filială a serviciului de caritate Diakonia Serviciul de Caritate al Bisericii Reformate din România a fost înființată în 1992, în Cluj Napoca. De-a lungul anilor au mai fost deschise și alte sucursale în Târgu Mureș, Sasrăghe, Sfântu Gheorghe, Oradea, Zilâho, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc și Brașov.
Începând cu anul 2005, Fundația Creștină Diakonia Filiala Târgu Mureș oferă îngrijire și asistență bătrânilor, bolnavilor și nevoiașilor din mai multe localități din județul Mureș, parte parte esențială a vieții bisericești și a lucrării misionare. Beneficiarii variază de la persoane care au nevoie de îngrijire la domiciliu, la persoane vârstnice care au nevoie de îngrijire instituțională, la persoane cu dizabilități, la copii care provin din familii defavorizate din punct de vedere social.
Numărul punctelor de lucru a crescut de la an la an, astfel încât, de la înființarea sa, pe lângă centrul din Târgu Mureș, există în prezent douăsprezece puncte de lucru: în Păingeni, Ernei, Păsăreni, Gălești, Pănet, Sântana de Mureș, Sărmașu, Mădăraș, Ghinești, Cristești, Miercurea Nirajului și Sângeorgiu de Pădure și sunt prezenți în 52 de localități. În total, 49 de persoane fac viața mai bună și mai ușoară pentru vârstnici, dintre care 22 lucrează ca voluntari și 27 sunt profesioniști. Asistentele și asistenții vizitează aproape 600 de persoane pe săptămână.
„Credem că pacienții noștri vârstnici au nevoie de îngrijire spirituală în plus față de îngrijirea medicală profesională, deoarece cei mai mulți dintre ei trăiesc singuri sau cu un partener în vârstă. Fundația Creștină a Diaconatului din Târgu Mureș oferă îngrijire și asistență persoanelor vârstnice, bolnave și nevoiașe din mai multe comune din județul Mureș încă din anul 2005. A face bine aproapelui nostru este o parte esențială a vieții noastre bisericești și a lucrării misionare”, a menționat Sütő Alpár Barna, director Fundația Creștină Diakonia-filiala Târgu Mureș.
Astfel, fundația are ca obiective îngrijirea vârstnicilor la domiciliu prin asistență profesională persoanelor în vârstă, bolnave cronice, imobilizate la pat sau cu mobilitate redusă, furnizarea medicamentelor–se ocupă de persoanele care nu au nevoie de îngrijire spitalicească, dar care au nevoie de supravegherea unui asistent, asistență în activitățile de zi cu zi–rutina zilnică dacă acest lucru reprezintă o problemă, activități de agrement pentru socializare, închirierea de echipamente medicale–asigură împrumutul de echipament medical (scaun de toaletă, scaun cu rotile, umblător, cârje, baston, etc.)
Acte necesare pentru luarea în evidenţă:
Copie B.I. sau C.I (copie CI aparținător)
Documente care să ateste diagnosticul (bilete de ieșire din spital, imunohistochimie sau histopatologic, CT, RMN, scrisoare medicală)
Investigații de laborator recente (analize, rezultate imagistică, etc.)
Certificat de încadrare in grad de handicap (dacă există)
Recomandare pentru îngrijire la domiciliu avizată de CAS (dacă este cazul)
Fundația Creștină Diakonia – Filiala Târgu Mureș
telefon +40 758 059 720
Fundația creștină Diakonia a început să ofere îngrijire la domiciliu în Reghin și în împrejurimi în martie 2006. Principala activitate este Serviciul de îngrijire la domiciliu (HCS), care se concentrează pe sprijinirea bunăstării fizice, mentale și sociale a persoanelor bolnave, în vârstă și vulnerabile. În acest fel, contribuie la asigurarea faptului că pacienții primesc îngrijiri medicale și sociale adecvate la domiciliul lor, evitând instituționalizarea. Pe lângă îngrijirea pacienților vârstnici, acordă o atenție deosebită și sprijinirii rudelor acestora.
Din 2017, Diakonia derulează două proiecte de tip întreprindere socială care au ca scop integrarea persoanelor cu dizabilități intelectuale sau cu alte tulburări și oferirea de locuri de muncă. Primul proiect este „ÚJ ESÉLY MŰHELY”, în cadrul căruia sortează și vinde haine second-hand din diverse donații, în timp ce al doilea este „SZÍNFOLT VARRÓ MŰHELY”, în cadrul căruia confecționează perdele, genți și rucsacuri la comandă.
În prezent sunt 31 de angajați, 25 în îngrijire la domiciliu și 6 în ateliere. Sunt prezenți în 9 puncte de lucru, acoperind 42 de municipalități.
În fiecare an, oferă îngrijire la domiciliu pentru aproape 1.000 de pacienți, 35.000 de vizite și 140.000 de alte servicii esențiale, cum ar fi inserarea de catetere, recoltarea de sânge, schimbarea scutecelor, îngrijire de bază și conversații de susținere.
Fundația Creștină Diakonia – Filiala Reghin, strada Oltului nr.69,
telefon +40 758 059 720