Mâine, 13 mai, de la ora 10 începe Evaluarea Națională 2025 la clasa a II-a, cu proba scrisă la Limbă și comunicare, potrivit calendarului oficial. Elevii de clasa a II-a vor avea la dispoziție 45 de minute pentru a rezolva subiectele, cu 15 minute mai mult față de timpul alocat în anii trecuți. Probele încep la ora 10:00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat.

În județul Mureș, 5628 de elevi de clasa II trec prin emoțiile testelor, potrivit informațiilor furnizate de prof. Niță Fănică, Inspector şcolar general adjunct ISJ Mureș. Testele vor fi evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate. Fiecare test este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar de la clasă. Rezultatele individuale obţinute nu se afişează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învățare ale elevilor și sunt trecute în portofoliul educațional al elevului.

Calendar Examen Evaluare Națională 2025 (pentru clasa a II-a)

13 mai 2025 – Limbă și comunicare – limba română sau limba maternă (unde este cazul) – scris

14 mai 2025 – Limbă și comunicare – limba română sau limba maternă (unde este cazul) – citit

15 mai 2025 – Matematică și Exploatarea mediului

16 mai 2025 – Limbă și comunicare – limba română pentru minoritățile naționale– scris și citit

În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, astfel încât fiecare elev să-și primească testul pe care trebuie să lucreze. Sălile în care se susţine Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a sunt, de regulă, sălile în care elevii clasei îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi în timpul administrării evaluării și prin respectarea distanțării între elevi conform normelor.

Conform manualului de administrare, în cazul în care un elev este absent, testul corespunzător lui nu va fi distribuit. Se va continua distribuirea testelor, iar la final elevul va fi raportat “ABSENT”.

La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate şi sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă şi organizate în pachete.

Potrivit manualului de administrare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, document obținut de Edupedu.ro, în fiecare școală vor fi testați toți elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Fiecare elev susține testele, conform calendarului, pe baza planificării realizate la nivelul Comisiei de organizare şi de administrare a EN-2025 din unitatea de învățământ.

În conformitate cu OME nr. 6.595 din 04.09.2024 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul școlar 2024-2025, testele elaborate pentru Evaluarea Națională pentru elevii claselor a II-a sunt structurate astfel:

a) primul test vizează evaluarea competențelor de receptare-producere a mesajelor scrise-citite în limba română;

b) al doilea test vizează evaluarea competențelor de matematică și explorarea mediului;

c) al treilea test vizează evaluarea competențelor de receptare a mesajelor citite în limba maternă (la unitățile de învățământ în care sunt clase cu predare în limbă maternă germană sau maghiară pentru județul Sibiu);

d) al patrulea test vizează evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise în limba maternă.

sursa foto Freepik