În perioada 9 – 11 mai 2025, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu – Mureș a avut loc cursul de formare continuă cu tema “Managementul accidentului vascular cerebral-curs pentru asistenții medicali din secțiile de neurologie”, curs creditat de către OAMGMAMR cu 15 credite.

Acest curs a fost organizat în cadrul proiectului ”Formare pentru Obținerea de Competențe Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral – FOCUS AVC”, cod SMIS 318523, proiect implementat de către Spitalul Universitar de Urgență București în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, Asociația Societatea de Neurologie din România și Asociația Medicilor Rezidenți. Perioada de derulare a proiectului este de 54 de luni, mai 2024 – noiembrie 2028, bugetul total este de 73.649.172,86 lei, din care cofinanțarea UE este în valoare de 59.500.178,66 lei

Prof. univ. dr. Rodica – Ioana Bălașa, medic șef al Secției Clinice Neurologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Coordonator P1 al proiectului din partea spitalului, a precizat faptul că Proiectul FOCUS AVC este cofinanțat din Fondul Social European Plus (FSE+) și are ca obiectiv general creșterea accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic cu AVC, pe termen lung, inclusiv a structurilor suport ambulanța/SMURD, UPU, prin dezvoltarea a 6 instrumente de lucru – 1 protocol, 4 ghiduri de practică medicală și 1 registru informatizat – care să asigure abordarea integrată între structurile implicate, precum și derularea a 6 acțiuni de formare/actualizare de competențe pentru 1.230 de persoane implicate în diagnosticul și tratamentul pacienților critici cu AVC acut/furnizarea de servicii de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu AVC.

Activitatea din proiect în cadrul căreia se derulează programul de formare: Subactivitatea A2.3. „Organizarea și derularea unui program de formare pentru personalul medical din secțiile de neurologie (medici și asistenți medicali)”.

La programul de formare au participat 47 asistenți medicali din secțiile de neurologie din: Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Județean de Urgență Brașov, Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, Spitalul Județean de Urgență Alba-Iulia, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență “Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.

Formatori: asist. univ. dr. Andone Răzvan-Sebastian, dr. Gothard Anita, dr. Sărmășan Emanuela, dr. Roman Medeea-Maria, asistent medicaș șef Bloj Lucia și asistent medical Luncașu Patricia-Elena din Secția Clinică Neurologie I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Tematică: Unitatea de AVC – structură, rol și importanța echipei UAVCA în îngrijirea pacientului cu AVC acut; AVC ischiemice acute – etiologie, aspecte clinice, tratament de revascularizare în acut, complicații frecvente (diagnostic, prevenție și tratament); AVC hemoragic – cauze, diagnostic, particularități ale pacientului cu AVC hemoragic, mijloace terapeutice, complicații frecvente; Hemoragia subarahnoidiană – cauze, mijloace terapeutice, monitorizarea pacientului cu HAS.